НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Осиновени в САЩ българчета са били малтретирани от родителите си (ОБЗОР)

Осиновени в САЩ българчета са били малтретирани от родителите си (ОБЗОР)

8 Август 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Осиновени в САЩ българчета са били малтретирани от родителите си. Повече информация за случая бе разпространена на брифинг на Министерството на правосъдието. Милена Първанова директор на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” уточни, че процедурата по осиновяване на двете близначки е започнала през май 2011 г. и решение е получено през ноември 2011 г. По време на процедурата близначките са били на 7 години, едното от момичетата е с специални нужди, има умствена изостаналост. Преди осиновяването децата са били отглеждани в специализирани институции в страната. Кандидат-осиновителите са заявили желание да осиновят децата, като до момента семейството е имало и 4 биологични деца. След осиновяването на момичетата Министерство на правосъдието е получило доклади за здравето на децата, прегледи при специалисти, образование, отношенията с братя и сестри. Данните от докладите сочат, че двете деца са се адаптирали добре към семейството. При последното посещение при семейството през 2013 г. социалният работник споделя впечатлението си от изключителната привързаност на децата към родителите, която се демонстрира непрекъснато чрез много прегръдки и усмивки.
Според информацията от Министерство на външните работи, след получените сигнали, децата са настанени на безопасно място и са под закрила на местните власти. Генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени в шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Момичетата са в добро здравословно състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания. Родителите на децата, са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън. Според конвенцията за международно осиновяване в държавата на осиновителите трябва да се предприемат всички необходими мерки за закрила на деца, за които е констатиран риск. Правосъдното ни министерство е изпратило писмо до генералния консул на САЩ в България като представител на държавния департамент на САЩ, който е централен орган по конвенцията за международно осиновяване за предоставяне на пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила. Към настоящия момент в министерството на правосъдието не е постъпвал сигнал за малтретирани деца от осиновителите в условията на международно осиновяване.
Статистиката за 2018 г. показва, че международните осиновявания намаляват. За последната година са осиновени 209 деца, като 104 от тях са били чрез процедурата за осиновяване по специалните мерки. За сравнение през 2014 г. осиновяванията са били над 450.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Първанова, Министерство на правосъдието: Международните осиновявания продължават да намаляват през последната година

Милена Първанова, Министерство на правосъдието: Международните осиновявания продължават да намаляват през последната година

8 Август 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Статистиката за последната година сочи, че международните осиновявания продължават да намаляват. Това заяви на брифинг Милена Първанова, директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания", предаде репортер на Агенция "Фокус". "За изминалата година са осиновени 290 деца, 104 от тях са били чрез процедурата за осиновяване по специалните мерки", добави Първанова. Милена Първанова направи сравнение с 2014 г., когато осиновяванията и осиновените деца са били над 450.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Първанова, Министерство на правосъдието: Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние, направено им е пълно медицинско изследване

Милена Първанова, Министерство на правосъдието: Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние, направено им е пълно медицинско изследване

8 Август 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние, направено им е пълно медицинско изследване. Това заяви на брифинг Милена Първанова директор на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "Съгласно информацията от Външното министерство днес децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифски офис на окръг Шанън, щата Мисури”, добави Първанова. “По смисъла на конвенцията за международно осиновяване в държавата на осиновителите трябва да се предприемат всички необходими мерки за закрила на деца, за които е констатиран риск”, обясни директорът на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания”. “Министерство на правосъдието изпрати писмо до генералния консул на САЩ в България като представител на държавния департамент на САЩ, който е централен орган по конвенцията за международно осиновяване за предоставяне на пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила”, посочи още Първанова. "До настоящия момент Министерството на правосъдието не е получавало информация за случаи на малтретирани деца от осиновителите при условията на международно осиновяване”, добави Милена Първанова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Първанова, Министерство на правосъдието: Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са малтретирани

Милена Първанова, Министерство на правосъдието: Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са малтретирани

8 Август 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са малтретирани. Това каза на брифинг Милена Първанова, директор на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Тя обясни, че процедурата по осиновяване на двете близначки е започнала през май 2011 г. и решение е получено през ноември 2011 г.
“Близначките в този момент са били на 7 години, едното е със специално нужди, умствената изостаналост. Кандидат- осиновителите са заявили искане да осиновят децата”,допълни Първанова.
“До момента семейство има 4 биологични деца. В рамките две години след осиновяването Министерството на правосъдието иска доклад за здравето на децата, прегледи при специалисти, образование, отношенията с братя и сестри”, обясни директорът на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания”.
“Докладите сочат че момичетата са се адаптирали добре към семейството. 1 ноември 2013 г. е било последното посещение на социалния работник и той е бил впечатлен от изключителната привързаност на децата към родителите”, посочи още Първанова. “Сигнали за децата не са публикувани до получената информация днес”, завърши Милена Първанова .
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерство на правосъдието ще се проведе брифинг по повод двете осиновени деца в щата Мисури

В Министерство на правосъдието ще се проведе брифинг по повод двете осиновени деца в щата Мисури

8 Август 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. В Министерство на правосъдието ще се проведе брифинг по повод двете осиновени деца в щата Мисури. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Брифингът е във връзка с публикации по казуса с двете осиновени деца от България от американска двойка в градчето Съмървил, щата Мисури в САЩ. Директорът на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“ в Министерство на правосъдието Милена Първанова ще даде повече информация и подробности по случая. Събитието ще се състои в 14.00 часа в Министерство на правосъдието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите

МВнР: Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите

8 Август 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани. Генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания.
Родителите са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън.
Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.