НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мила Соколова, Община Благоевград: Индикаторите по проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ бяха три обекта на социална инфраструктура

Мила Соколова, Община Благоевград: Индикаторите по проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ бяха три обекта на социална инфраструктура

20 Август 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Индикаторите по проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ бяха три подкрепени обекта на социална инфраструктура в Благоевград в процеса на деинституционализация. Това каза ръководителят на проекта Мила Соколова по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Соколова обясни, че става дума за трите центъра, чиято материално-техническа база е осигурена в изпълнение на този проект, ситуирани в сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, който не функционира от януари 2018 година.
„Като алтернатива на дома е развита материално-техническа база за 3 нови социални услуги в общността, както и трябва да бъде. Общият капацитет на трите центъра е 280 места. Става дума за подкрепа на деца и техните семейства. За визията на трите центъра Община Благоевград работеше от деня на разписването на проекта до днес, съвместно с Министерството на труда и социалната политика“, отбеляза Соколова.
Ръководителят на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ добави, че е използвано експертното мнение и на работещи във вече съществуващите центрове за деца с увреждания на територията на община Благоевград, за да може с възможностите за финансиране да се осигури работещо обзавеждане и оборудване като добра основа за предоставяне на услугите.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: С проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ осигуряваме по-добри условия за деца със специфични потребности

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: С проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ осигуряваме по-добри условия за деца със специфични потребности

20 Август 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С изпълнението на проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ осигуряваме по-добри и по-комфортни условия за деца със специфични потребности. Това каза по време на откриването на трите нови услуги в Благоевград кметът на Общината д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Това е поредният проект, който Община Благоевград реализира, а броят им вече може би е трицифрено число. Този проект осигурява интегриран подход. Финансира се от ОП „Региони в растеж“ с управляващ орган Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а по-късно услугите ще бъдат финансирани по ОП „Човешки ресурси“ с управляващ орган Министерство на труда и социалната политика“, заяви той. Д-р Камбитов посочи, че това е вторият подобен проект, като първият са социалните жилища. По думите му с изпълнението на този проект се осигуряват по-добри и по-комфортни условия за деца със специфични потребности. Той подчерта, че тези деца се нуждаят от много грижи, внимание и любов, а в същия момент помагат и на техните родители, така че да се справят с трудностите и предизвикателствата.
Кметът отбеляза, че Община Благоевград е лидер по предоставяне на социални услуги в Югозападна България и благодари на министър Бисер Петков, за това, че винаги са получавали и подкрепа и помощ от Министерството, когато това е било необходимо.
Министър Бисер Петков заяви, че тези три центъра са част от 112-те нови социални услуги, които са предвидени за изграждане съгласно актуализираната Карта на услугите, която е част от актуализирания план за действие, приет през 2016 година за изпълнение на националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България“. „Радвам се, че Благоевград е сред първенците, както във всички проекти, като предстои Общината да кандидатства по процедурата, която е част от ОП „Развитие на човешките ресурси“, където са предвидени средства за обезпечаване на социалните услуги до 2023 година, след което тези услуги следва да бъдат приети като държавно делегирани дейности. 55 млн. лв. са предвидени за този компонент от оперативната програма“, коментира той. Според министър Петков това е видимият израз на нещо, което вече 8 години се реализира в България – деинституционализацията на децата в страната.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мила Соколова: Стойността на проект „Социална инфраструктура за услуги за деца“ е 1 176 500 лв.

Мила Соколова: Стойността на проект „Социална инфраструктура за услуги за деца“ е 1 176 500 лв.

20 Август 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Стойността на проект „Социална инфраструктура за услуги за деца“ е 1 176 500 лв. Това каза на пресконференция ръководителят на проекта Мила Соколова, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Тя заяви, че целта на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за развиване на три нови услуги в общността в Благоевград, които да заменят институционалния модел на грижа за деца. По думите ѝ това са Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, както и Център за обществена подкрепа. Соколова допълни, че ще бъде осигурено социално включване и равен достъп до услуги на децата и младежите от Домовете за деца, лишени от родителска грижа.
На събитието присъстваха и зам.-кметът на Община Благоевград по Европейски проекти и програми Зорница Кралева, Мария Грозданова - директор на Дирекция „Европейски проекти и програми“, Мартин Лалев – началник-отдел „Правно-нормативно обслужване и човешки ресурси”, служители на Общината и граждани.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Общината ще се проведе заключителна пресконференция по проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“

Благоевград: В Общината ще се проведе заключителна пресконференция по проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“

20 Август 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Общината ще се проведе заключителна пресконференция и официална церемония „Откриване“ по проект „Социална инфраструктура за услуги за деца“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Пресконференцията започва в 11.30 часа в зала 101 на Община Благоевград, а откриването ще се състои в 12.30 часа на улица „Братя Миладинови“ 23. Проектът е по процедура за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.