НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и водни струи след сблъсъци с протестиращите

Reuters: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и водни струи след сблъсъци с протестиращите

25 Август 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Хонкинг. Полицията в Хонконг е използвала сълзотворен газ и водни струи в поредица от сблъсъци с протестиращите, които от своя страна са хвърляха тухли по силите на реда, предава Reuters.
Поне една петролна бомба „Молотов“ също е била хвърлена от протестиращите.
Въпреки, че властите в Китай спряха някои транспортни услуги в опит да попречат протеста, той все пак се състоя. По-рано органите на реда заплашиха, че ще започнат „операция по разпръскване“ на митинга, но въпреки това стотици хора останаха по улиците и дори се стигна до сериозни сблъсъци със силите на реда, след като протестиращите започнаха да хвърлят тухли по полицаите.
Те от своя страна използваха сълзотоврен газ и водни струи за да разпръснат тълпата.
В изявление на местната полиция се казва, че част от протестиращите са започнали да строят барикади по улиците.
„Подобни действия пренебрегват безопасността на гражданите и участниците в движението, парализирайки трафика в района“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ след сблъсъци с протестиращите

AFP: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ след сблъсъци с протестиращите

24 Август 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Хонконгската жандармерия е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, след като се е стигнало до сблъсъци с тях, предава AFP.
Протестиращите са отговорили като са хвърляли камъни и бутилки по органите на реда и са започнали да издигат барикади по улиците.
До конфликта се е стигнало след като някои от тях са започнали да хвърлят камъни по присъстващата на редовния протест полиция, която след това е нападнала събралата се тълпа. В крайна сметка силите на реда са се принудили да използват и сълзотворен газ за да разпръснат протестиращите. След сблъсъка няколко души са арестувани.
„Разбирам, че мирен протест няма да реши проблема“, заяви 19-годишен студент, който е бил част от митинга.
"Правителството няма да отговори на мирен протест. Ако ме арестуват, това е, защото излизам да говоря за справедливост.", добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай смята, че събитията в Хонконг са предизвикани от външни сили

ТАСС: Китай смята, че събитията в Хонконг са предизвикани от външни сили

21 Август 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Демонстрациите и безредиците в Хонконг са предизвикани от чужди сили, обяви министърът на външните работи, член на Държавния съвет на Китайската народна република Уанг Ий, предава ТАСС.
Той заяви това на среща с министрите на външните работи на Република Корея и Япония.
"Сегашните развития в Хонконг се дължат на намесата на чуждестранни сили", заяви министърът пред китайски държавни медии.
"Ситуацията в Хонконг е вътрешен проблем на Китайската народна република (КНР), чуждестранната намеса е изключена. Централното правителство на КНР подкрепя администрацията на Хонконг в правно отношение, а също така изразява подкрепа за суровите и справедливи действия на градската полиция при налагането на закона”, заяви Уанг Ий.
Той изрази подкрепата на китайското правителство и за хонконгските съдебни власти „при наказването на отговорните за актове на насилие в съответствие с правните рамки“.
Както отбеляза министърът, Китай разбира опасенията на някои страни по отношение на сигурността на техните предприятия и техните граждани в региона.
"Убеден съм, че властите в Хонконг ще могат да защитят правата и интересите (им) в съответствие със закона. Всички страни трябва да се отнасят към мерките, предприети от администрацията на Хонконг, с разбиране и подкрепа за ограничаване на безредиците и да заемат обективна и справедлива позиция по този въпрос", каза китайският външен министър.
В началото на юни в Хонконг избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който има за цел да създаде механизъм за екстрадирането на заподозрени или издирвани издирвани лица от Хонконг в Китай. Законопроектът не беше приет, но това не спря вълната от протести.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пекин потвърди, че е задържал служител на британското консулство в Хонконг

AFP: Пекин потвърди, че е задържал служител на британското консулство в Хонконг

21 Август 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Пекин. Липсващият служител на британското консулство в Хонконг е задържан от китайските власти, потвърдиха от Пекин в сряда, предава AFP.
„Лицето, което споменахте, е поставен под стража за 15 дни като наказание“ от полицията в Шенжен за нарушаване на закона за обществена сигурност, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Китай Ген Шуан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военно-промьишленний курьер“ (Русия): Китай е полигон за изпробване на нови форми, способи и методи на хибридна агресия

„Военно-промьишленний курьер“ (Русия): Китай е полигон за изпробване на нови форми, способи и методи на хибридна агресия

20 Август 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Москва. В търговската война на САЩ срещу Китай има добре изчислен и дозиран пресинг с постоянно увеличение на залога. Фактически, Поднебесната империя се явява полигон за изпробване на нови форми, способи и методи на водене на хибридна агресия, пише руският ежеседмичник „Военно-промишленний курьер“ в материал, представен без редакторска намеса.

В основата са санкционният натиск, дипломатически инструменти и „извънстолична цветна революция“, където централно място заема дестабилизацията на ситуацията в Хонконг. След „изковаването“ на технологията, е напълно реално тя да бъде употребена и срещу Русия.
Решението на хонконгските власти да приемат законпроекта за екстрадиция на престъпници стана формален повод за масовите протести и безредици. Местната „демократическа общественост“ незабавно се възмути от инициативата на „пропекинския“ Кери Лам (ръководителят на административния район) и заяви, че това ще означава „смърт на автономията“. Особено недоволни от възможността за екстрадиция в континенталната част са различни видове защитници на правата на човека и дисиденти - като цяло тези, които са недоволни от китайската власт.

Мащабът на вълненията се оценява различно. Самите организатори дават оценка от 1,03 милиона души в пика на протестите, властите - 240 хиляди, но във всеки случай това явно е повече в сравнение с т.нар. революция на чадърите през 2014 година. Ожесточението на сблъсъците също нарасна: тук има и погроми, и щурм на местния парламент, и парализиране на хонконгското летище, и т.н. Засега приемането на законопроекта е отложено, но протестите продължават, както се твърди, с оглед пълното му оттегляне. Реакцията на Пекин е еднозначна – има намеса на Вашингтон във вътрешните работи на Китай. Официалният представител на Министерството на вътрешните работи Хуа Чунин директно обвини САЩ, че насилието в хода на протестите е тяхно „творение“. Това заявление дойде, след като вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс, съветникът по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и държавният секретар Майк Помпео обсъдиха с хонконгския бизнесмен Ли Чжин (известен още като Джими Лай) „Закона за екстрадиция“, както и съществуването на Хонконг на принципа „Една страна – две системи“. Джими Лай е прозападен деец, който прояви още през 1989 година по време на събитията на площад Тянанмън, когато раздаваше тениски с ликовете на лидерите на студентските протести, а освен това беше активен участник в „революцията на чадърите“. Заслужава да се отбележи, че тогава Лай имаше контакти с ръководителя на Хонконгско-американския център (финансирал протестите Occupy Central в Хонконг) Мортън Холбрук, служител на дипломатическата служба на САЩ, човек, близък до бившия министър на отбраната на САЩ, неоконсерваторът Пол Волфовиц.

Съществуват обаче коренни различия между сегашните събития и „революцията на чадърите“. Да започнем с това, че на 12 август постъпи информация за концентрация на подразделения на Народната въоръжена милиция (НВМ – влиза в състава на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК)) в град Шенжен, който граничи с Хонконг. Забелязано е пристигането на голям брой камиони и бронетехника. Сам по себе си е забележителен фактът, че ако китайците, за да се застраховат, са изпратили там военни, значи те имат основания да смятат, че потенциалът на протестите може да е много по-голям, отколкото изглежда отстрани. Веднага щом военните се окажат вътре в града, защитят административните сгради, оградят площадите и т.н., най-вероятно ще се появят провокатори, които ще се опитат да се сблъскат страните една срещу друга. Схемата е отработена и една от разновидностите й са – „неизвестните снайпери“, както беше, например, на киевския майдан през 2014 година. В резултат насилието ще премине на ново ниво: полицията и войниците пускат в ход оръжията, включително бойни. А тълпата, озверяла от пролятата кръв, подстрекавана от провокатори и указания от социалните мрежи, започва да използва подръчни средства – от битови до самоделни газови гранати. По този начин се достига до самоподдържащ се режим на ескалация на насилието, а властите (в случая – Пекин) ще бъдат обвинени в „престъпления срещу своя народ“. След това се формира коалиция от страни, „осъждаща непропорционалната употреба на сила от страна на правозащитните органи и политическото ръководство“, в различни градове по света се организират демонстрации пред китайските посолства и консулства, активизират се призивите за необходимостта от засилване на санкционния пресинг, изключването й от едни или други организации и т.н. И това е само началото.

Ако анализираме сегашната дестабилизация в Хонконг в светлината на събитията от преди пет години, веднага става очевидно колко са увеличи организаторите ресурсите, които се наливат за засилване на вълненията и погромите. Запазването на устойчивостта на социалната и държавната система на страната-мишена в условията на некласическа война води до използването на все по-разрушителни средства срещу нея от страна на агресора. Например, „цветната революция“ може да бъде проведена в няколко фази, отдалечени във времето и пространството. Първата е т.нар. сондажна. Агресорът организира орязана версия на „цветна революция“ в столицата или друг регион на страната (Хонконг 2014) с цел да изучи реакцията на властите и да открие нейните слабости. Втората е пълноценната класическа фаза. Третата е т.нар. DDoS революция, който идва след втората фаза, ако тя се е оказала недостатъчна и агресорът активира протести едновременно в няколко проблемни региона на страната-мишена до достигането на кумулативен и синергиен ефект (по аналогия: властта е сървър, който се опитват да „задидосят“ чрез активирането на пространствено разделечени безредици).

Тъй като обектът-мишена (администрацията на Хонконг и самият Пекин) прояви устойчивост, натискът на САЩ продължава да се увеличава и в момента събитията се развиват в съответствие с втората фаза на горепосочената схема и плановете на агресора. Формалният повод за излизането на тълпите на улиците беше законопроектът за екстрадиция, но то съвпадна по време с поредното изостряне на търговската война. Разрастването на протестите стана в периода след края на 90-дневното „примирие“, в течение на което САЩ и Китай планираха да постигнат ново споразумение. Както е известно, от това не излезе нищо. На 1 март „примирието“ свърши и в течение на месец (естествено, съвсем случайно) започнаха протестите срещу закона за екстрадиция, които продължават и досега. Тъй като няма споразумение заради устойчивостта на Китай, който не иска да сключва неизгодна за себе си търговска сделка, той бива тикан в нужната посока с цял набор от средства. Антипекинските демонстрации в Хонконг са само едно от тях.

В тази връзка, за контактите между американските официални лица и лидерите на протестите от 2019 година писаха китайските държавни издания. Те публикуваха снимки, направени по време на срещата между сътрудника на Генералното консулство на САЩ Джули Иде с лидери на антипекинските протести в хонконгския хотел Marriot. Прави впечатление, че почти няма официални данни за нейната дейност след 2011 г., а биографията и уменията й са идеални за „яке“ - разузнавач под дипломатическо прикритие.

По този начин, протестите от 2019 година са логично продължение на „революцията на чадърите“ на базата на получения опит. Преди пет години изпробваха технологията на „извънстоличния майдан“ като заготовка, която бе използвана в нужния момент. Веднага щом времето настъпи, той бе задействан светкавично, но с голям размах. Ако Китайската комунистическа партия (ККП) даде заповед на Народната въоръжена милиция да предприеме силови действие срещу тълпите в Хонконг, тя ще направи именно това, което очаква противникът. Тогава събитията ще се развият по негативния сценарий, чиято цел не е трудно да се отгатне. Ако Пекин се поддаде на натиска на Вашингтон, подриването на китайската икономика ще продължи не само чрез увеличаването на митата върху стоките и т.н., но и чрез дестабилизацията на Хонконг, който фактически ще бъде принесен в жертва. Две трети от инвестициите от и в Китай минават през този глобален финансов център. Капиталът ще намери ново „сигурно убежище“, да речем, в Сингапур. Проблемът е в това, че независимо от стремежа на Китай да вземе под контрол финансовата система на Хонконг с цел да не допусне изтичането на капитал, подривните дейности на външните сили води съвсем не до резултата, на който разчита Пекин. Едно е да запушиш каналите на изтичане и съвсем друго, когато Хонког, заради изкуствено предизвиканата дестабилизация, загуби статута си на „вратата към Китай“. Заедно със загубите от търговските войни, това може да има крайно сериозни последствия.

Тук се появява още един ефект. Хонконг е специална офшорка за китайската червена аристокрация и ликвидацията на това „сигурно убежище“ ще нанесе удар по редица кланове, което допълнително ще изостри съществуващите противоречия в ККП при вече изразеното недоволство на някои нейни представители от възможния неограничен срок на управлението на Си Дзинпин и заместник-председателя на Китайската народна република Ван Цишан. Чрез инициирането на разкол вътре в комунистическата партия, САЩ се опитват да създадат още една точка на натиск върху Постоянния комитет на политбюро на ЦК на ККП (висшия орган на властта в Китай), за да принуди него и лично Си Дзинпин да сключат ново търговско споразумение при условията на Тръмп. В тази връзка, съобщението, че САЩ все пак са отложили налагането на нови мита върху част от китайските стоки до декември 2019 година говори, че те са избрали изчаквателна позиция. Съединените щати анализират и оценяват ефекта на въздействието върху Поднебесната империя от по-рано въведените мита, санкциите срещу телекомуникационните гиганти и, накрая, активизацията на бунтовете в Хонконг. Следователно, в зависимост от това, дали Пекин ще продължи съпротивата или не, във Вашингтон ще вземат решението да увеличат ли натиска, или да се спрат, засега, ако китайците са станали по-сговорчиви.

В случай, че им бъде демонстрирано упорство (а това е най-вероятното решение на ръководството на страната), американците са способни да преминат към гореописаната трета фаза, т.е., към хонконгския проблем да се добави и дестабилизация в други проблемни региони на Китай (Синцзян-Уйгурския автономен регион, Вътрешна Монголия и др.). Вероятно ще се намерят нови болни точки, например, във финансовата сфера. Тази схема на DDoS-революция в комбинация с технологията на търговските войни и подкопаването на проекта „Един пояс, един път“ цели да се постигне синергиен ефект с разрушителни последствия за Китай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания е „изключително загрижена“ от съобщенията за задържане на служител на консулството й в Хонконг

AFP: Великобритания е „изключително загрижена“ от съобщенията за задържане на служител на консулството й в Хонконг

20 Август 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Министерството на външните работи на Великобритания заяви във вторник, че е „изключително загрижено“ от съобщенията, че служител на консулството на страната в Хонконг е задържан от китайските власти, докато е пътувал обратно към града, предава AFP.
„Изключително сме загрижени от съобщенията, че член на нашия екип е задържан при завръщането си в Хонконг от Шенжен“, заявиха чрез съобщение от външното ведомство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah (Турция): Второ фиаско за САЩ в Хонконг

Sabah (Турция): Второ фиаско за САЩ в Хонконг

19 Август 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хонконг, който е британска колония от 1842 до 1997 година, в последно време е основна тема за медиите във връзка с подобните на тези в парка „Гези“ протестни акции. Открито подкрепяните от САЩ акции в този административен район на Китай с население 7,4 милиона души по своя характер са аналогични на протестите „Гези“, пише турският проправителствен ежедневник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.
Демонстрациите, които започнаха с въвеждането на законопроект за екстрадирането на престъпници в парламента на 3 април, не спряха, въпреки факта, че проектът беше отменен на 15 юли и в крайна сметка се превърнаха в прозападен бунт с искания за независимост. Позицията на Китай, който видя, че САЩ и Великобритания осъществяват проекта за „цветна революция“ в Хонконг, естествено, постепенно става все по-твърда. На 14 август Пекин отговори рязко на администрацията на Тръмп. И по-рано Китай изнесе ултиматум на администрацията на Тръмп: „Хонконг не е ваша работа. Занимавайте се със своите дела“ – намеквайки недвусмислено за разтърсващите САЩ масови убийства на почвата на расизма и международната банда педофили. А по-рано Китай отправи ултиматум на Великобритания: „Не се намесвайте в работите на Хонконг. Той вече не е британска колония“.
Освен това протестиращите, които обикалят улиците на Хонконг с американски и британски знамена в ръце, бяха предупредени от Китай: „Огънят, с който си играят, ще изгори самите тях“.
А преди това Тръмп сподели видео в своя акаунт в социалните мрежи за изпращането на китайски войски на границата с Хонконг и нагло попита: „Мнозина обвиняват мен и САЩ за проблемите в Хонконг. Защо?“

***

Ако погледнем проекта за цветна революция в Хонконг само през геополитическата призма, ще пропуснем много. Светлина по този въпрос може да хвърли анализът от гледна точка на финансовия капитал, който трябва да обезпечи хегемонията на долара. Глобалните соросоиди, които се отнасят към Тръмп, като към злокачествен тумор и бездарен политик, се борят рамо до рамо с него в хонконгската криза. А главната цел на соросоидите, които аплодират търговската война на Тръмп с Китай и неговата борба за спасяване на американските финансови ресурси, е да се завърши незавършеният през 2014 година хонконгски сценарий на Барак Обама.
Всъщност от 18-трилионната американска икономика, само пет трилиона идват от реалната икономика. Всичко останало идва от финансов грабеж, който се индексира в съответствие с глобалната хегемония на долара. В тази връзка Китай, Русия, Турция, Иран и Венецуела, които се обявяват срещу статута на долара като международна валута, са обявени за приоритетни врагове.

***

Всъщност Хонконг бе избран за мишена през 2014 година. Но благодарение на предприетите от Китай мерки, тези замисли не бяха осъществени. САЩ, обръщайки поглед към Украйна, пуснаха в действие план за ограбването на страните от ЕС и Русия. Според техните изчисления, в резултат от украинската криза от страните-членки на ЕС и Русия в САЩ трябва да „избяга“ един трилион долара.
Но не всичко се разви според плановете. В резултат от анексията на Крим и мерките, предприети от Китай, изтеглените от Европа пари завиха към Хонконг.
Сега САЩ искат чрез кризата в Хонконг, първо, да променят маршрута на този трилион долара, и второ, да осуетят проекта за съвременен „път на коприната“ и създаване на азиатска зона за свободна търговия начело с Китай, която може да стане най-голямата икономика в света с обем от порядъка на 50 трилиона долара.
Но Америка, която не успя да бутне Китай в хода на азиатската криза през 1999 година, отново няма големи шансове за успех. Тръмп, който не успя да получи желаното в Хонконг и заплаши да излезе от Световната търговска организация, вече демонстрира слабостта на страната си.
Изглежда, че САЩ, които ловуват един трилион долара в Хонконг, отново ще попаднат в ловко поставения китайски капан. И, както през 2014 година, ще претърпят още едно тежко поражение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Организаторите на митинга в Хонконг съобщиха, че на него са присъствали 1,7 милиона души

ТАСС: Организаторите на митинга в Хонконг съобщиха, че на него са присъствали 1,7 милиона души

18 Август 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Най-малко 1,7 милиона души излязоха на улиците на Хонконг в неделя и участваха в мащабен антиправителствен протест на острова. Тази цифра бе съобщена на журналистите от представителя на демонстрантите от продемократичното движение „Граждански фронт за правата на човека“ Джими Шам, цитиран от TACC.
"Всъщност все още не сме изчислили напълно броя на хората, простиращи се от залива Козуей до центъра . Ето защо смятаме, че в действителност броят на събраните хора надхвърля 1,7 милиона", каза активистът.
Първоначално организаторите на митинга очакваха да съберат най-малко 300 хиляди демонстранти. Полицията все още не е дала своя брой и оценки.
Организаторите на акцията обявиха края на събитието. Според кореспондента на ТАСС много участници са започнали да се разотиват вкъщи и са се отправили към най-близките метростанции. Отделни групи протестиращи обаче продължават да блокират района на Адмиралтейството, където са концентрирани основните правителствени сгради. Полицията засега се въздържа от разпръскването на протестиращите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: В Хонконг се провежда мирен антиправителствен протест

АFP: В Хонконг се провежда мирен антиправителствен протест

18 Август 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Огромно множество протестиращи за демокрация заля улиците на Хонконг в неделя, предава AFP.
Демонстрантите целят да покажат пред управата на града, че тяхното движение привлича все по-широка обществена подкрепа, въпреки нарастващото насилие и все по-строгите предупреждения от страна на Пекин, коментира агенцията.
Десетки хиляди протестиращи, носещи чадъри, преминаха през центъра на остров Хонконг, въпреки проливния дъжд и полицейската заповед да не напускат Виктория парк, където се бяха събрали по-рано на антиправителствен митинг.
Седмици на демонстрации доведоха до криза финансовия център, а снимки на маскирани черно облечени протестиращи, обгърнати от сълзотворен газ по време на улични битки с полицията парализиращи града, известен със своята стабилност обикалят световните медии.
Неделната акция, най-мащабната от седмици, продължила и през нощта, беше определена от организаторите като завръщане към „мирния“ характер на спонтанно възникналото протестно движение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай призова ЕС да не се меси в кризата в Хонконг

ТАСС: Китай призова ЕС да не се меси в кризата в Хонконг

18 Август 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайското правителство призовава Европейския съюз незабавно да прекрати всяка намеса в Хонконг, предава ТАСС. Това се посочва в изявление, публикувано от посолството на Китайската народна република в съюза.
"Отново призоваваме ЕС да спазва международното право и основните принципи на международните отношения, да зачита правилно суверенитета на Китай и незабавно да спре да се намесва във вътрешните работи на Хонконг и Китай, за да не подкопае здравото и стабилно развитие на отношенията между Китай и Европейския съюз", се казва в изявлението.
"Ние искаме да подчертаем, че делата на Хонконг са чисто вътрешна афера на Китай, в която не може да се намесва никое чуждестранно правителство или организация. ЕС, игнорирайки забележката на Китай, многократно се намесва в делата на Хонконг и вътрешните работи на Китайската народна република. Ние сме силно загрижени за това и изразяваме силен протест, във връзка с подобни действия “, продължава изявлението на посолството.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

ТАСС: Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

17 Август 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг, когато въоръжени с щитове и гумени палки, полицейски групи в Хонконг в събота вечер започнаха операция по разпръскване на демонстрантите в континенталната част на анклава, съобщи местен телевизионен канал,цитиран от TACC.
Редовни антиправителствени протести се провеждат в събота в различни части на Хонконг. В някои квартали шествията не бяха разрешени и полицията пристъпи към тяхното разгонване.
Хиляди проправителствени активисти проведоха голям патриотичен митинг в центъра на града в подкрепа на властите и полицията. Протестиращите държаха китайски знамена, изпяха химна и осъдиха радикалните активисти за техните провокации, насилие и размирици.
Преди повече от два месеца в Хонконг избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който трябваше да установи механизъм за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за преследване на лица, заподозрени в нарушаване на китайски закони или издирвани от китайските власти. Под обществен натиск ръководителят на местната администрация оттегли законопроекта от дневния ред, но това не спря вълната от протести.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китайската армия проведе парад край границата на Хонконг

AFP: Китайската армия проведе парад край границата на Хонконг

15 Август 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Шенжен. Хиляди китайски военнослужещи бяха изведени на парад в спортен стадион в близост до границата на Хонконг в четвъртък, съобщава кореспондент на AFP от мястото на събитието.
На стадиона в Шенжен е имало и бронирани машини, а френската агенция отбелязва, че парадът се случва в момент, когато от Вашингтон предупреждават, че армията може да се намеси, за да въведе ред в Хонконг, където от 10 седмици има протести.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп изрази надежда, че „никой няма да загине“ на протестите в Хонконг

AFP: Тръмп изрази надежда, че „никой няма да загине“ на протестите в Хонконг

13 Август 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда във вторник, че никой няма да загине на протестите в Хонконг, които продължават вече 10 седмици в южния китайски регион, предава AFP.
Държавният глава описа кризата, като „много трудна ситуация“.
„Надявам се всичко да преминава мирно, никой да не пострада, никой да не загине“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Пекин призовава обществеността в Хонконг да сложи край на насилието

South China Morning Post: Пекин призовава обществеността в Хонконг да сложи край на насилието

6 Август 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Хонгконг. Пекин се опитва да обедини хонконгската общественост да помогне за възстановяването на социалния ред в Хонконг, в най-новата си стратегия да сложи край на антиправителствените вълнения, обхванали града това лято, пише хонконгския вестник South China Morning Post
Партийните вестници на комунистическата партия пуснаха нови коментари във вторник, след като протестиращите хвърлиха града в хаос в понеделник, а работници от различни сектори участваха в обща стачка.
В становище, представено от държавната информационна агенция Xinhua, се казва, че Хонконг не може да понесе повече хаос и насилие, които може да предизвикат "немислими последици".
„Всеки (в Хонконг) трябва да спре и да помисли дали Хонконг може да издържи повече страдания, хаос и жертва на обществения интерес. (Хората) не трябва да бъдат заложници, нито да търпят насилие и да ядат горчивите плодове на социалния хаос “, се казва в коментара.
„Нека всички вземем позиция да кажем„ не “на насилието и да върнем Хонконг към разума и мира, а не по пътя, откъдето няма връщане.“
В коментар на редакцията на първа страница, трибунът на комунистическата партия People's Daily заяви, че централното правителство „решително подкрепя действията за опазване на закона и реда на Хонконг от патриоти и хора, които обичат Хонконг“.
"В момента най-голямата опасност за ситуацията в Хонконг е, че насилствените действия все още не са ефективно овладяни ... Надяваме се ... че с единството между патриотите и хората, които обичат Хонконг, хонконгското общество може да възстанови закона и реда скоро."
Коментарът на People's Daily подчерта подкрепата на Пекин за управителя на Хонконг Кери Лам и призова обществеността да застане на страната на полицията и на Лам и Хонконг.
За да обедини подкрепата на „обсаденото“ правителство в Хонконг, Пекин също така свика главните политически съветници в града - членове на политическата консултативна конференция на китайския народ - и народните представители в съседния град Шънджън на кризисна среща в сряда.
По време на стачката в понеделник транспортните услуги и ежедневният бизнес бяха сериозно нарушени и избухнаха сблъсъци между протестиращи и някои привърженици на управляващите.
Базираният в Пекин политически анализатор Джан Лифан заяви, че Пекин ще използва подобни разделения срещу протестиращите, като използва пропаганда, за да обедини патриотичните лагери и хонконгската общественост, които искат да сложат край на насилието.
"Това е чудесна възможност за Пекин да премине в контрнастъпление", заяви Джан.
Ли Сяобинг, доцент по право в университета Нанкай в Тиендзин, заяви, че коментарите на държавните медии също призовават Хонконг да използва собствените си ресурси, за да възстанови реда и да лекува разривите в обществото.
"Най-лошата стратегия за правителството на Хонконг е да се бори само", каза Ли. „Извънредните събития изискват извънредни мерки.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.