НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Саудитският престолонаследник и президентът на САЩ обсъдиха съботните атаки срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия

ТАСС: Саудитският престолонаследник и президентът на САЩ обсъдиха съботните атаки срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия

14 Септември 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/ Рияд. Президентът на САЩ Доналд Тръмп позвъни в събота на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман след нападенията на йеменските бунтовници (хути) върху петролните съоръжения на кралството. Това съобщи саудитската преса агенция SAP, цитирана от TACC.
По-специално, ръководителят на Белия дом увери престолонаследника, че Вашингтон е готов да сътрудничи с Рияд, за да подкрепи неговата сигурност и стабилност. Той също така посочи "отрицателното въздействие на тази терористична атака върху икономиката на САЩ и световната икономика", каза SAP.
От своя страна Бин Салман заяви на Тръмп, че , страната му "има волята и способността да се противопоставя и да се бори срещу агресията на хутите".
В нощта на петък срещу събота хутите нападнаха с дронове националната петролна компания на Саудитска Арабия „Сауди Арамко“. По-специално беше атакуван най-големият в света комплекс за рафиниране на петрол в близост до град Абкаик, където живеят много западни експерти. Освен това нападенията бяха извършени и върху района на Хурайс, в който се намира второто по големина нефтено находище на кралството.
След атаките последва силен пожар. По-късно властите заявиха, че пожарът е локализиран, но според наличните данни все още не е възможно напълно да бъде потушен. Все още не е получена информация за жертви и пострадали, както и за степента на щетите. Междувременно, както Reuters съобщава, тези нападения се отразиха сериозно на петролната промишленост на страната и доведоха до намаляване на производството с 5 милиона барела на ден - почти половината от текущия обем на производството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall street Journal: Саудитска Арабия спря половината от добива на петрол след атаките на йеменските хути

The Wall street Journal: Саудитска Арабия спря половината от добива на петрол след атаките на йеменските хути

14 Септември 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Рияд. Координиран удар с дронове засегна сърцето на производството на петрол в Саудитска Арабия в събота, като предизвика огромен пожар и принуди кралството да спре около половината от добива на суров петрол според източници, запознати със ситуацията, цитирани от американското издание The Wall Street Journal.
Подпомаганите от Иран бунтовници в съседния Йемен поеха отговорност за една от най-големите им атаки в кралството досега.
Спирането на засегнатите мощности представлява загуба от около пет милиона барела на ден - приблизително 5% от ежедневното производство на суров петрол в света. Кралството произвежда 9,8 милиона барела на ден.
Ударите върху съоръженията в източната провинция на Саудитска Арабия са последната от поредицата атаки срещу петролните активи на страната през последните месеци, когато напрежението се увеличава между Иран и неговите съюзници като хутите от една страна и САЩ и партньори като Саудитска Арабия от друга страна. Хутите също са поемали отговорност за атаки с дронове по саудитските тръбопроводи, танкери и друга инфраструктура по време на четиригодишната война.
Тази атака се оказа най-ефективната, предизвиквайки големи пожари в Хиджра Курайс, едно от най-големите петролни находища на Саудитска Арабия, и в Абкаик, най-голямата рафинерия за суров петрол в света. Първото съоръжение произвежда 1,5 милиона барела на ден, докато Абкаик помага за производството на до 7 милиона барела на ден.
Говорител на хутите заяви, че в атаката са участвали десет дрона. Публикуваните изображения на пожара в съоръжението Абкаик показаха огромен пожар с много дим.
„Обещаваме на саудитския режим, че бъдещите ни операции ще се разширят и ще бъдат по-болезнени, докато неговата агресия и обсада продължават“, заяви говорителят.
Саудитското вътрешно министерство заяви, че пожарите са под контрол.
Националната петролна компания „Сауди Арамко“ проведе в събота спешно заседание на борда, за да се справи с разгръщащата се криза, съобщиха източници.
Като най-големият износител на петрол в света, саудитските служители обсъждат да използват запасите си от петрол, които да продават на чуждестранни клиенти, за да гарантират, че световните доставки на петрол няма да бъдат нарушени, заявиха запознати с въпроса.
Саудитското правителство не коментира кой стои зад атаката. Нямаше съобщения за жертви.
Хутите поеха контрола над столицата на Йемен, Сана, през 2014 г. по време на гражданска война. Оттогава коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, води война за унищожаване на хутите и възстановяване на правителството, подкрепено от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други регионални сили.
Саудитска Арабия и САЩ твърдят, че хутите са финансирани и въоръжавани от Иран, обвинение, което Техеран отрича.
Дроновете и ракетите, използвани от хутите, многократно са нанасяли удари вътре в Саудитска Арабия през последните месеци, удряйки летища и други граждански инсталации. Най-малко един удар с дрон е бил извършен от съседен Ирак, според американски служители.
Саудитски и американски служители обвиниха Иран, че се е насочил към петролната инфраструктура на кралството, включително използването на мини за нанасяне на щети на саудитските петролни танкери в Оманския залив през май.
Иран отрече да нанася удари по саудитски цели или да се координира с йеменски бунтовници, за да удари петролната техника на кралството.
Прекъсванията в производството на петрол в Саудитска Арабия може да доведе до краен ефект върху световната икономика, тъй като кралството изнася повече суров петрол от която и да е друга страна.
Саудитските служители призовават международната общност да помогне за защитата на нейната петролна инфраструктура.
Неотдавна възстановените американски санкции срещу Техеран удариха тежко петролната му индустрия и сринаха икономиката му, което предизвика опасения от по-широк конфликт в Близкия изток.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Хутите предупредиха правителството в Риад да прекрати атаките в Йемен, след нападенията срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия.

The Telegraph: Хутите предупредиха правителството в Риад да прекрати атаките в Йемен, след нападенията срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия.

14 Септември 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Рияд. Движението на хутите в Йемен направи официално изявление след атаките срещу петролните находища в Саудитска Арабия в Абкаяк и Курайс, намиращи се на над 1000 км от границата с Йемен, пише английското издание The Daily Telegraph.
В изявлението си те поемат отговорност за атаката и предупреждават правителството в Риад да прекрати нападенията над позиции на групировката в Йемен.
В него се казва още, че в атентата са участвали общо десет дрона и че ако войната продължи, подобни атаки само ще зачестят.
„Единствената опция за саудитското правителство е да спре да ни атакува“, казва Йахия Сари, говорител на хутите.
Коалицията, водена от Саудитска арабия се бие с движението откакто започна войната в Йемен през 2015 г.
По-рано правителството в Риад обяви, че са избухнали пожари в две петролни рафинерии близо до границата с Бахрейн, но не уточни кой стои зад атаките.
Очевидци съобщиха за гъсти облаци дим и изстрели в района.
Двете петролни рафинерии са собственост на компанията Арамко, която описва едната от тях, разположена в Абкаяк като „най-големият завод за обработка на суров петрол в света“.
Завода в Курайс разполага със залежи от около 20 милиарда барела с петрол и се предполага, че продукцията му възлиза на около милион барела суров петрол на ден. Местните медии заявиха, че пожарите са овладени.
Рафинерията в Абкаяк и преди е била цел на терористични атентати, като през 2006 г. Ал Кайда пое отговорността за провален самоубийствен атентат срещу завода.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Йеменското правителство твърди, че бунтовнически бомбардировки са станали причина за смъртта на десетки цивилни

The Daily Mail: Йеменското правителство твърди, че бунтовнически бомбардировки са станали причина за смъртта на десетки цивилни

14 Септември 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Сана. Бомбардировки на движението на хутите са станали причина за смъртта на поне 13 цивилни, включително жени и деца в проивинциите Ходейда и Таиз, пише британското издание The Daily Mail, като се позовава на източници сред йеменските сили за сигурност, пожелали да останат анонимни.
Източниците твърдят, че в атаките в Ходейда са загинали поне 11 души, като други двама са били убити в Таиз.
Хутите са подкрепяни от Иран във войната си срещу признатото от международната общност правителство в Сана. Войната се води вече четири години, като загиналите са десетки хиляди.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Атаката с безпилотни самолети в Саудитска Арабия е сериозна ескалация на войната в Йемен

The Jerusalem Post: Атаката с безпилотни самолети в Саудитска Арабия е сериозна ескалация на войната в Йемен

14 Септември 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Атаката с десет безпилотни самолети в Саудитска Арабия, извършена от движението на Хутите е сериозна ескалация на войната в Йемен, коментира израелският вестник The Jerusalem Post.
Атаките са били извършени около четири сутринта, като видео показва масивни пожари в двете петролни рафинерии, от където местни жители са чули и експлозии. Иранските медии намекнаха, че атаките са извършени от хутите в Йемен, които Техеран подкрепя. Само че рафинериите се намират по близо до Бахреин и Катар и за да стигнат до там, хутските дронове е трябвало да прелетят около 1000 км.
Подобни бомбардировки с дронове по принцип се случват близо до границите на Йемен. Има само две сериозни изключения от това правило. Първата е нападението от 14 май, при което отново нефтено находище на компанията „Арамко“ беше ударено и спря да функционира. Другият подобен пример в крайна сметка не беше дело на движението, според информация на The Wall Street Journal.
Хутите поеха отговорност за атентата и твърдят, че са извършили атаката с общо десет безпилотни самолета.
Иран доста често се е хвалил, че продължава да разработва нови технологии за безпилотна авиация, включително дронове, които могат да прелитат големи дистанции. По-рано те показаха новият си разузнавателен и офанзивен дрон „Киан“. Иранските медии искат да подчертаят атаката и да прехвърлят вината й на войната в Йемен.
Войната е противоречива, защото доведе до много страдание и разрушения в арабската страна. Според иранските медии „подкрепената от запада военна агресия, заедно с морската блокада е причина за смъртта на десетки хиляди“.
Всяка ракетна атака и бомбардировка с безпилотни самолети бива отразявана в иранските медии, сякаш е дело на Техеран. Това е защото технологията за дроновете, балистичните ракети и противовъздушната отбрана на хутите е свързана с Иран. Например хутите свалиха поне два дрона, притежание на САЩ през последните шест месеца.
Има съмнения за разединение в коалицията между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, която се намеси във войната срещу движението на хутите. Сепаратистите в Аден допълнително причиниха търкания между ОАЕ и Рияд.
През последния месец конфликта се нажежава. Свален беше американско дрон, а сепаратистите в Аден завзеха части от града за кратко.
Отне няколко часа властите в Саудитска Арабия да реагират, но пожарите в петролните рафинерии вече са под контрол. Атаката обаче е сериозна ескалация. Това е третата подобна атака, нападение от голямо разстояние върху ключова петролна инфраструктура. Това демонстрира възможността на оператора на дрона да изпълнява прецизни атаки.
Саудитска Арабия, основен съюзник на САЩ, не успя да се проивопостави на тези удари на далечни разстояния. Но Риад все пак успя да свали дронове по-близо до границата с Йемен. Възможно ли е причината за това да е факта, че арабската противовъздушна отбрана не може да действа на толкова големи разстояния? Радарите би трябвало да могат да открят тези нахлувания в саудитското въздушно пространство и да представят ясна картина откъде са дошли дроновете.
Въпросът пред Рияд и Вашингтон е как да попречат на тези нападения с безпилотни самолети и върху кого да хвърлят вината. Подобни атаки, които засягат ключови зони близо до границите с Катар, Бахреин и ОАЕ са сериозен проблем.
Всичко това се случва и във време на растящо напрежение между САЩ и Иран. Техеран беше сериозно ощетен от санкциите на Вашингтон, които се опитват да свалят износа на близкоизточната страна до възможно най-ниски нива. Според Иран това е икономическа война. Въпреки всичко в последно време се наблюдава известно затопляне на отношенията между Техеран и Франция, както и други европейски сили. Така че тези атаки целят или да наложат допълнително напрежение над Европа или да Иран да демонстрира възможностите на новите си технологии.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ преговарят с йеменските бунтовници за прекратяване на конфликта в страната

AFP: САЩ преговарят с йеменските бунтовници за прекратяване на конфликта в страната

5 Септември 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Служител от външното министерство на САЩ заяви, че Вашингтон преговаря с подкрепяните от Иран йеменски бунтовници, в опит да бъде прекратена гражданската война в страната, предава AFP.
“Фокусирани сме върху опитите да прекратим войната в Йемен“, заяви служителят в американското външно министерство Дейвид Шенкер, по време на визита в Саудитска Арабия.
„Също така преговаряме, доколкото е възможно, с хутите, за да опитаме и да намерим взаимноизгодно решение на конфликта“, добави той.
Това е и първият контакт между администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп с бунтовническата групировка в последните 4 години.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Дрон от военновъздушните сили на САЩ е свален в Йемен

Reuters: Дрон от военновъздушните сили на САЩ е свален в Йемен

21 Август 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Сана. Военновъздушните сили на САЩ за загубили военен дрон MQ-9, след като той е бил свален в йеменската провинция Дамар, югоизточно от контролираната от хутите столица Сана, съобщава Reuters, като се позовава на информация на американски държавни служители, които са пожелали да останат анонимни.
Хутски говорител също заяви по-рано, че противовъздушната отбрана на бунтовниците е свалила американски дрон.
Това не е първият подобен инцидент в Йемен. По рано американските военни съобщиха, че бунтовниците са свалили техен безпилотен самолет с помощта на Иран. Военновъздушните сили на САЩ изпозлват дроновете за да провеждат въздушни удари срещу Йеменския клон Ал Кайда.
Един от служителите на Белия дом заяви, че изглежда, че безпилотният самоет е бил свален от ракета "земя-въздух", изстреляна от бунтовниците. Другият служител предупреди, че е твърде рано да се говори за това кой е виновен за инцидента.
Превод и редакция: Теодор ПеневОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Йеменските бунтовници назначиха „посланик“ в Техеран

AFP: Йеменските бунтовници назначиха „посланик“ в Техеран

18 Август 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Свързаните с Иран бунтовници на хутите назначиха "посланик" в Техеран, стъпка, осъдена от действащото правителство на Йемен като нарушение на международното право, предава AFP.
Ислямската република не e обявявала, че приема назначаването на посланик за хутите, които контролират йеменската столица Сана и голяма част от Йемен.
Телевизия, контролирана от бунтовниците съобщи, че е „издаден президентски указ за упълномощаването на Ибрахим Мохамед ал Дайлами като извънреден посланик република Йемен в Ислямска република Иран“.
Техеран отказа да потвърди информацията, но публично подкрепя шиитските бунтовници в арабската страна.
Правителството на Йемен осъди акта на хутите, като заяви в съобщение в „Туитър“, че „обмяната на дипломатически отношения между Техеранския режим и хутските милиции е в разрез с международните закони и норми и противоречи на на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН във връзка Йеменската криза“. В съобщението се казва и, че този акт е доказателство за скритите взаимоотношения между хутите и Иран.Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Дронове на йеменските хути предизвикаха пожар в саудитски газов завод

AFP: Дронове на йеменските хути предизвикаха пожар в саудитски газов завод

18 Август 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Рияд/Аден. Атака, за която поеха отговорност йеменските хути, предизвика пожар в саудитски газов завод в събота, но не причини жертви или прекъсване на производството, заяви държавната енергийна компания на Саудитска Арабия “Арамко”, цитирана от AFP.
"Екипът за реакция на „Арамко“ реагира на ограничен пожар тази сутрин в съоръжението за втечняване на природен газ "Шейба", заявиха от компанията. "Няма пострадали и прекъсвания при нефтените операции на Арамко."
В последните месеци бунтовниците хути извършиха редица трансгранични ракетни атаки и такива с безпилотни летателни апарати, насочени към саудитските военни бази и други съоръжения, като според тях това е отмъщение за действията на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.
В събота сутринта хутите издадоха изявление, в което заявиха за "мащабна" атака срещу саудитска газова инсталация, за която казаха, че е ударена от 10 дрона.
Говорител на бунтовниците, цитиран от бунтовническата телевизия Al-Masirah, също обеща "по-яростни и по-мащабни атаки" срещу Саудитска Арабия, ако тя предприеме ответни действия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.