НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: С министър Екатерина Захариева обменихме възгледи по различни двустранни и регионални въпроси

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: С министър Екатерина Захариева обменихме възгледи по различни двустранни и регионални въпроси

11 Септември 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Ние с министър Екатерина Захариева обсъдихме и обменихме възгледи по различни двустранни и регионални въпроси. Това заяви министърът на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Обсъдихме въпроси, които са свързани с многостранните схеми, в които участваме. В този контекст Гърция е готова да бъде домакин на следващата четиристранна среща", добави Николаос Дендиас. Той коментира, че заедно с българския си колега са разгледали предизвикателствата пред Европейския съюз в последно време. „Говорихме за енергийни въпроси и двете правителства искат да сключат междуправителствено споразумение между България и Гърция. Също така, както казах и на министър Захариева и на премиера Бойко Борисов, Гърция е готова да подкрепи България в присъединяването и към Шенген", посочи гръцкият външен министър. „Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и винаги подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз и насърчава европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, при условие, че отговарят на условията и критериите. В този контекст е отделено голямо внимание на спазването на Преспанското споразумение по отношение на Северна Македония", обясни Николаос Дендиас. „Въпреки ясните послания на Европейския съюз към международната общност Турция продължава да нарушава международното право с това, че извършва незаконни дейности в териториалните води и в Република Кипър, която е член на Европейския съюз", допълни още Николаос Дендиас. Гръцкият външен министър благодари на колегата си от българска страна за топлото гостоприемство. „Очаквам с нетърпение да отвърна на тази покана при най-близка възможност“, завърши Дендиас.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: България и Гърция работят за регионалната стабилност и развитието

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: България и Гърция работят за регионалната стабилност и развитието

11 Септември 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. България и Гърция работят за регионалната стабилност и развитието. Това заяви министърът на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас след среща с българския си колега Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "Няма да пожалим усилия, за да помогнем и на нашите съседи по техния европейски път. И двете държави искат да продължат сътрудничеството, както в двустранно, така и на регионално равнище", добави Николаос Дендиас. "Както и г-жа Захариева спомена, следващата година отбелязваме 140 години от дипломатическите отношения между двете страни това е много хубава възможност да поставим основите за още по-взаимно изгодно сътрудничество", обясни още гръцкият външен министър. "Както знаем ние сме един от най-големите инвеститори в България и винаги насърчаваме гръцките инвеститори да идват тук, да инвестират в тази приятелска страна. Същевременно приканваме потенциални български инвеститори в Гърция", допълни Николаос Дендиас.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Стратегическите отношения между България и Гърция са изпълнени с доверие

Министър Екатерина Захариева: Стратегическите отношения между България и Гърция са изпълнени с доверие

11 Септември 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Двустранните отношения между България и Гърция са на стратегическо ниво. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата с гръцкия си колега Николаос Дендиас, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Никос добре дошъл в България. Много се радвам, че твоята обиколка на съседните ни държави започна от България”, добави Захариева. “Отношенията между двете страни са пример за това как нашия регион може да бъде близко стратегическо, приятелско сътрудничество изпълнено с доверие. Многогодишната тежка история може да се превърне в близко приятелство. Как историята може да ни бъде учител, а не затвор”, обясни още външният министър. По думите й, двете държави споделят близки позиции и на европейско ниво. “Когато говорим за следващия бюджет. И двете държави подкрепяме развитието на политиката и по отношение на миграцията като търсим общо и трайно решение и споделяме отговорност в защита на външните граждани. И по отношение на европейската перспектива по отношение на Западните Балкани”, допълни още Захариева.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас

11 Септември 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас в МВнР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Николаос Дендиас, който пое поста на външен министър на 9 юли 2019 г., е на първо посещение у нас.
Екатерина Захариева ще се срещне с Николаос Дендиас за разговор на четири очи в 11.30 часа, в 11.50 часа ще се състоят пленарни разговори между двете делегации, а в 12.45 часа двамата министри ще направят изявления пред медиите.
България и Гърция са стратегически партньори. Двете страни ще отбележат 140 г. от установяване на дипломатически отношения през 2020 г.
Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България. За първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави е отбелязал ръст от 6.8% в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал 817.1 млн. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.