НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Приключи протестът срещу Стратегията за детето в града

Бургас: Приключи протестът срещу Стратегията за детето в града

7 Септември 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Приключи протестът срещу Стратегията за детето в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Протестиращите съобщиха, че възнамеряват да се присъединят към националния протест срещу промените в Закона за закрила на детето, който ще се проведе в столицата на 28 септември.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестиращите срещу Стратегията за детето спряха за кратко движението на кръстовището между бул. "Сан Стефано" и ул. "Александровска"

Бургас: Протестиращите срещу Стратегията за детето спряха за кратко движението на кръстовището между бул. "Сан Стефано" и ул. "Александровска"

7 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестиращите срещу Стратегията за детето спряха за кратко движението на кръстовището между бул. "Сан Стефано" и ул. "Александровска" в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Със скандирания и пеене на националния химн, протестиращите, чийто брой непрекъснато се увеличава, продължават да изразяват недоволството си. Те се отправят към сградата на Бургаския свободен университет, където вероятно ще приключат протестните действия.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестиращите срещу Стратегията за детето спряха за около 20 минути движението на кръстовището между бул. „Демокрация“ и „Богориди“

Бургас: Протестиращите срещу Стратегията за детето спряха за около 20 минути движението на кръстовището между бул. „Демокрация“ и „Богориди“

7 Септември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестиращите срещу Стратегията за детето спряха за около 20 минути движението зна кръстовището между бул. „Демокрация“ и „Богориди“ в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. В момента те се придвижват по главните улици „Богориди“ и „Александровска“, за да достигнат до сградата на Бургаския свободен университет, където възнамеряват да продължат изразяването на недоволството си.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Около 200 души се събраха на протест в града срещу Националната стратегия за детето

Бургас: Около 200 души се събраха на протест в града срещу Националната стратегия за детето

7 Септември 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Бургас.Около 200 души се събраха на протест в Бургас срещу Националната стратегия за детето, предаде репотер на Радио "Фокус" - Бургас. Той е част от националния протест по повод промените в Закона за закрила на детето. Недоволни от тях се събраха и пред сградата на Община Бургас, където с лозунги и скандирания изразиха несъгласието си. Протестът предвижда шествие до Морската градина, а след това гражданите възнамеряват да преминат отново по главните бургаски улици "Богориди" и "Александровска", след което да продължат протеста пред сградата на Бургаския свободен университет. "Преди няколко месеца в Бургас се проведе първият такъв протест в Бургас. Оттогава много неща се промениха. Нашите управляващи казаха, че Стратегията за детето е спряна. Да, тя наистина беше спряна и се вкараха нови 29 актове, които бяха изцяло свързани с нея. Най-големият проблем си остава - намесата на държавата в семейството, изземване на функцията на родителя в полза на държавата, приравняване на родителя до обслужващия персонал на детето, разрушаване авторитета и връзките. Не по-малък проблем е насилствената промяна на фундаменталните ценности, утвърждавали се с хилядолетия. Проблем е контролът на родителите, следенето под лупа и под предтекст закрила на децата. Проблемът е, че отглеждаме само физически, без чувство за морал и съвест", отбеляза един от организаторите Бисер Русимов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протестно шествие под надслов „Да запазим българското семейство!“ ще тръгне от сградата на Общината на 8 юни

Сливен: Протестно шествие под надслов „Да запазим българското семейство!“ ще тръгне от сградата на Общината на 8 юни

6 Юни 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестно шествие под надслов „Да запазим българското семейство!“ ще тръгне от сградата на Община Сливен на 8 юни. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен един от организаторите на протеста - Надежда Маргенова.
По думите й протестът не е насочен като цяло срещу Националната стратегия за детето, а срещу отделни предложения в нея, които поставят в риск традиционните ценности на българина и лишават родителите от възможността на възпитават и контролират децата си. „Спорни са предложенията за семейното насилие. Например, защо ако в едно семейство детето е малтретирано, то трябва да бъде изведено в институция, а не се предприемат мерки срещу насилника. Другото е, ако едно дете се оплаче от родителя си, то той не може да се защити. Например, ако някой, обикновено поради липса на средства, не може да осигури на детето си не пълноценно отглеждан, а прищявка като скъп гаджет, детето може да се оплаче, а родителят, според стратегията, ще бъде наказан заради отказа да я изпълни. Така тя поставя в риск, всички бедни родители, а голяма част от българите са бедни“, посочи Маргенова.
Според нея стратегията е необходима, но не в този и вид, който не е съобразен с българските условия. „Трябва да има инструмент за защита правата на децата, но той трябва да бъде прецезиран, а не да се копира буквално от страни, които нямат нищо общо с българската действителност“, заяви Маргенова. Тя допълни, че и в момента съществува законодателна база за защита на децата и институции, които да я прилагат. Независимо от това и ранните бракове и насилието срещу деца продължават да съществуват. „Значи проблемът не е в законодателството, а в липсата на контрол върху неговото прилагане и въвеждането на нови изисквания няма да промени нещата, само може да ги влоши, ако Стратегията бива приета в този и вид,“ категорична бе Маргенова.
Това е четвъртият протест срещу Националната стратегия за детето в Сливен. Той е насрочен за 8 юни, от 18.00 ч. до 19.30 часа, и ще започне пред сградата на Община Сливен.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната (ОБЗОР)

Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната (ОБЗОР)

3 Юни 2019 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната за четвърти път. Протестни шествия се състояха в София, Велико Търново, Варна, Бургас, Сливен и други градове, като в тях се включиха стотици граждани. Заради лошото време протестите бяха по-малобройни, затова организаторите от Национална група „Не на Стратегията за детето 2019 – 2030“ съобщиха, че на 9 юни (неделя) ще се проведе нов масов протест в столицата.
В късния следобед в София се събраха десетки родители. Протестното шествие тръгна от НДК, като премина през бул. „Витоша“ и стигна до Министерски съвет. Оттам протестиращите се отправиха към пл. „Народно събрание“. Те скандираха: „Долу ръцете от нашите деца“. Полицейското присъствие в района беше засилено. В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта. Протестиращите настояха за отхвърляне на документа, участие на гражданите и родителите в написването на нов подобен документ, връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз „в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкият финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.
Родители излязоха на протест и във Варна срещу водените според тях антидетски и антисемейни политики в страната. Протестиращите се събраха пред катедралния храм "Св. Успение Богородично", откъдето тръгнаха към площад "Независимост". Един от организаторите на протестите във Варна - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат на протест не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия. Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които отново съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да вземат предвид техните искания и да работят за законодателство, което защитава правата на семейството. По думи на друг от организаторите на протеста - Михаела Берова, подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6 000 души.
Граждани се събраха на протест и на площад „Майка България“ във Велико Търново. Основното, за което недоволните родители настояват, е ясно и категорично да се заяви, че няма да има такава стратегия, която според тях ограничава правата им спокойно да отглеждат наследниците си. Красимира Станева-Ахмедова от организаторите на протеста обобщи, че родителите искат още отмяна на промените, които са гласувани „тихомълком и без кворум”. Протестиращите уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии. Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.
Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе и в Бургас. В него участваха предимно родители със своите деца, които са против стратегията за детето. Събраха се близо 100 души. Те се обявиха и против настройването на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Развяваха плакати с надпис „Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници. Шествието започна от църквата „Св. Иван Рилски”, премина по централната улица „Александровска”, съпроводено от викове „Долу ръцете от децата ни”, и приключи пред сградата на Общината.
Родители от Пловдив също излязоха на протестно шествие. Маршрутът им бе от Джумаята до Централна поща. Те вървяха със знамена, някои бяха довели и децата си. Шествието приключи бързо заради силния дъжд. Протестиращите се обявиха против законовите промени и за отхвърляне на Проекта за националната стратегия за детето.
В Сливен също се състоя протест. Инициаторите се обявиха срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Освен това протестът беше насочен и срещу джендър идеологията.
Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви, че национална стратегия за детето няма и определи протестите като безпочвени. От социалното министерство също не веднъж заявиха, че протестите срещу стратегията нямат основание, тъй като работата по проекта е спряна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.