НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Вучич: В Ню Йорк ни очакват безброй срещи, Америка иска да признаем Косово

Александър Вучич: В Ню Йорк ни очакват безброй срещи, Америка иска да признаем Косово

20 Септември 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви, че в рамките на Общото събрание на ООН следващата седмица ще проведе серия от срещи с представители на редица страни, които – съгласно думите му, ще бъдат трудни, защото Косово ще бъде доминиращата тема, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Ще имам безброй срещи в Ню Йорк. С хора от ЕС, отново с канцлера (на ФРГ Ангела) Меркел, което за мен е удоволствие", заяви Вучич пред телевизия Pink, на която се позовава македонската медия.
Уточнява се, че Меркел сама е поискала среща с Вучич. Сръбският президент призна, че е бил изненадан от факта, но изказа благодарности към германския канцлер за вниманието.
Коментирайки предстоящите срещи, Вучич отбеляза: „САЩ очакват Сърбия, както видяхте в писмото на президента (Доналд) Тръмп, да признае независимостта на Косово". Поради тази причина според държавния глава на западната ни съседка преговорите ще бъдат трудни за него.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай: Взех диалога от ръцете на Тачи

Премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай: Взех диалога от ръцете на Тачи

20 Септември 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово в оставка и председател на „Алианс за бъдещето на Косово“ Рамуш Харадинай заяви, че всъщност не е оставяил президента Хашим Тачи да отговаря за диалога със Сърбия, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
„Не оставих диалога в ръцете на президента, а го взех в свои. Преместихме диалога от затворени врати и тайни програми на сериозна маса с двама лидери като Ангела Меркел и Еманюел Макрон“, подчерта Харадинай в рамките на предизборен дебат.
Съгласно думите му, че никой от лидерите в Косово няма ясна позиция по отношение на диалога със Сърбия, но се надява, че ще бъде намерено решение. „Отношенията с една партия трябва да са ясни и да не се замъгляват. Моята яснота във връзка със Сърбия не оставя място за дилема какво ще бъде решението“, подчерта Харадинай.
По отношение на либерализирането на визите, Харадинай заяви, че положителното решение за Косово може да бъде взето до края на годината.
Говорейки за недостатъците на мандата си, Харадинай призна, че има неща, за които съжалява. „Ако говорим за увеличението на заплатите, това не беше добро решение. Решението обаче имаше крайна цел, тъй като доведе до увеличаване на заплатите на прокурорите и съдиите“.
Що се отнася до митата за внос на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай заяви: „Таксите са процес с многобройни ефекти, един от които признавам, е политическият популизъм. Но ви уверявам, че решението определя Косово като равнопоставена държава“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas: Бъдещите разговори за Косово ще са във формат „тройка“

Danas: Бъдещите разговори за Косово ще са във формат „тройка“

20 Септември 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преговорите за Косово в бъдеще, „най-вероятно ще бъдат във формат тройка“ в Брюксел, съобщиха неназовани дипломатически източници от ЕС пред белградския ежедневник Danas.
Както обясняват събеседниците на изданието, това ознчава, че „освен представителите на Белград и Прищина, на масата за преговори ще се окажат специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, специален представител на Съюза за тези преговори и представител на ОССЕ“.
Дипломатите твърдят, че има „големи шансове“ специален представител на ЕС за диалога в Брюксел да стане Ангелина Айнхорст, но все още не е взето окончателно решение.
Според неофициална информация на Danas, Айнхорст се смята за „прагматична холандка“ и „компромисно решение“, т.е., „тя ще бъде по волята“ на най-влиятелните страни-членки на ЕС – Германия и Франция.
От друга страна, някои източници в западния блок смятат, че Ангелина Айнхорст „няма достатъчна политическа тежест“, за да поеме длъжността специален представител на ЕС в Брюкселския диалог, така че „все още е възможно“ тази задача да бъде поета от някой от Германия. В този контекст, събеседници на Danas неофициално заявяват, че „името на члена на Бундестага Петер Байер често се споменава като възможен кандидат“, но Мануел Сарацин, германски депутат, също има „определени шансове“.
В крайна сметка някои берлински кръгове, пише „Данас“, смятат, че правилният избор за специален пратеник на ЕС би бил Гернот Ерлер, бивш служител в германското външно министерство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Очакваме следващото правителство на Косово да премахне митата върху сръбските стоки

Матю Палмър: Очакваме следващото правителство на Косово да премахне митата върху сръбските стоки

19 Септември 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в интервю пред радио The Voice of America, че Вашингтон очаква диалога между Сърбия и Косово да бъде възобновен след изборите в последната и че САЩ остават ангажирани със Западните Балкани.
„Ще изкажем ясно очакванията си следващото правителство на Косово да е такова, което подкрепя диалога, да е такова, което ще е готово да отмени вносните мита, които са препятствие пред продължаването на процеса на диалога, което е готово да сглоби преговорен екип с правомощия, който да се срещне със Сърбия на масата за преговори и да има сериозност в намерението си да постигне споразумение за нормализация на отношенията“, заяви дипломатът.
Палмър посочи, че САЩ са го подкрепяли в целия процес, но сега „Косово трябва да вземе контрола над съдбата в собствените си ръце.
Представителят на Вашингтон се надява също Сърбия да отговори на отмяната на митата със спиране на лобистката кампания за отмяна на признанията за независимостта на Косово. „И с това като основа: отмяна на митата и спиране на кампанията, страните трябва да се върнат на масата за преговори в позитивна атмосфера и с цел да постигнат споразумение“, поясни Палмър.
„Искаме решение, което е взето на местно ниво, което е устойчиво и може да се прокара и от двете страни. Такова, зад което САЩ и другите в европейската общност, могат да застанат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германското правителство прехвърли топката към Брюксел: Назначаването на специален представител за диалога Белград-Прищина зависи от Европейската комисия

Германското правителство прехвърли топката към Брюксел: Назначаването на специален представител за диалога Белград-Прищина зависи от Европейската комисия

19 Септември 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. От германското правителство са заявили, че назначаването на специален представител за диалога Белград-Прищина зависи от Европейската комисия и върховния представител Джозеп Борел, след като поеме длъжността си, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
От пресофиса на германското правителство са заявили пред изданието, че назначаването на специален представител за Западните Балкани е въпрос от ресора на Европейската комисия и Джозеп Борел, който ще стане върховен представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност. „Това е въпрос, който трябва да бъде решен от ЕК и новият върховен представител на ЕС Джозеп Борел, след като поеме длъжността“, за заявили от Берлин.
Германците искат от Косово да отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки и добавят, че подкрепят изцяло продължаването на диалога между Белград и Прищина. „Федералното правителство подкрепя изцяло усилията на ЕС да насърчи нормализация на отношенията между Косово и Сърбия. Очакванията са този диалог да продължи възможно най-скоро. Това е в интерес и на двете страни“, отбелязва германското правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Американски сенатор смята, че Вучич ще признае суверенитета на Косово

Gazeta Express (Косово): Американски сенатор смята, че Вучич ще признае суверенитета на Косово

18 Септември 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Американският сенатор Крис Мърфи смята, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще признае независимостта на Косово, макар той още да смята за неприемливи сто процентовите мита, наложени от Прищина за сръбския внос, пише вестник Gazeta Express.
Сенаторът написа в своя личен блог след визитата си Белград със своя колега от Конгреса на САЩ Рон Джонсън, че „вярва, че той (Вучич) има готовност да сключи сделка с Косово и да признае тяхната независимост, но точно сега е ядосан от митата“.
„Той казва, че веднага след като митата бъдат премахнати ще готов отново да обсъди въпроса“, пише сенаторът. Той добави, че според посолството на САЩ в Прищина, митата са нанесли сериозни щети и на косовската икономика. Мърфи също така заяви, че макар срещата му в Белград да е била дълга едва няколко часа, тя е била важна, „защото администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп неглижира все още активните конфликти на Балканите“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за премиерския пост в Косово Фатмир Лимай: Новото правителство ще запечата съдбата на Косово в диалог със Сърбия

Кандидатът за премиерския пост в Косово Фатмир Лимай: Новото правителство ще запечата съдбата на Косово в диалог със Сърбия

18 Септември 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кандидатът за премиерския пост в Косово на „Социалдемократическата инициатива за Косово“ (НИСМА), „Нов алианс за Косово“ и „Партия на справедливостта“ – Фатмир Лимай, предупреди, че новото правителство на страната „ще запечата съдбата й в диалога със Сърбия“, предадоха думите му прищинските медии.
Съгласно думите му, Косово навлиза в много важен изборен процес, който ще определи ориентацията на страната за много години напред, съобщават няколко новинарски уебсайта. „Много е вероятно парламентът, който ще бъде избран на 6 октомври, да гласува споразумението със Сърбия. Също така е много вероятно новото правителство да договори окончателното споразумение със Сърбия. Това означава, че трябва да бъдете много внимателни за кого гласувате“, подчерта Лимай на митинг пред своите привърженици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Берлин не възнамерява да изпраща специален представител за диалога между Белград и Прищина

Koha Ditore (Косово): Берлин не възнамерява да изпраща специален представител за диалога между Белград и Прищина

18 Септември 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Берлин не възнамерява да изпрати специален представител за диалога за нормализирането на двустранните отношения между Косово и Сърбия, съобщава прищинският вестник Koha Ditore.
Германското посолство в Прищина подчерта, че процесът на преговори се осъществява с посредничеството на Европейския съюз. „Германия подкрепя и следи отблизо диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия под егидата на Европейския съюз. Германия ще продължи да прави това и с новата Комисия“, се казва в отговор на посолството до редакцията.„Нямаме намерение да назначаваме национален пратеник за диалога, защото този процес се ръководи от ЕС“, обясниха дипломатите на ФРГ. „Германия напълно подкрепя целта за постигане на правно обвързващо и всеобхватно споразумение“, става ясно още от изпратения текст.
По-рано прищински медии съобщиха, че Германия и Франция са започнали преговори за възобновяване на диалога Белград-Прищина и се очаква да последват примера на САЩ и да назначат специален представител за преговорите между Сърбия и Косово. Германският депутат Петер Байер подкрепи идеята ЕС да назначи специален пратеник за преговорите между Косово и Сърбия. „Този човек със специален екип би улеснил конструктивния и искрен аспект за продължаване на процеса на разговори“, припомня изданието думите на Байер.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Германия със специален представител за Косово?

„Вечерне новости“ (Сърбия): Германия със специален представител за Косово?

17 Септември 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Когато диалогът между Белград и Прищина бъде възобновен, в процеса може да се включи непосредствено и Берлин, чрез свой специален представител. По този начин Германия би се присъединила към САЩ, която вече определи Матю Палмър за специален пратеник за Западните Балкани и Франция, която обяви, че иска „място в този регион, което й принадлежи“, сигнализирайки, че иска да има свой човек, на когото да бъде възложена тази мисия, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, която в сряда ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, заяви в понеделник, че Белград е заинтересован от това в диалога с Прищина да посредничи всеки, който може да помогне.
„Германия и Франция са важни партньори. Имаме отлична комуникация, в някои неща сме съгласни, в други не. Те призоваха за отмяна на митата, но Прищина ги пренебрегна, както и много други призиви. Досега най-ясно Германия призова за това Прищина на срещата в Берлин. Ако могат да помогнат, нека помогнат, надявам се диалогът да бъде възобновен в най-кратки срокове“, заяви Бърнабич, като разкри, че една от най-важните теми на срещата й с Меркел в сряда ще бъде диалогът Белград-Прищина.
Бившият посланик на Сърбия в Берлин и Виена Милован Божинович заяви пред „Новости“, че назначаването на специален представител на Германия би било продължение на тяхното присъствие, когато става дума за косовския въпрос. Той припомни, че през 2002 година за ръководител на ЮНМИК е назначен германския дипломат Михаел Щайнер, както и че по-късно Волфганг Ишингер е бил част от преговарящата тройка, която се е опитала да реши косовския въпрос.
„В предходния период ЕС показа, че не е добра идея той да бъде арбитър на органа по този въпрос, все пак винаги се е гледало какво ще кажат „великите“ вътре в ЕС и преди всичко Германия. Ако сега Берлин назначи свой представител сега, тогава ще стигнем до онези, които фактически могат да кажат какво и как да се прави. Предвид това, че Америка вече определи човек за Западните Балкани, изниква въпросът, какво ще се случи, ако Вашингтон и Берлин разглеждат диалога и съдържанието на окончателното споразумение по различен начин“. Божинович казва, че в такъв случай би било немислимо Германия да се изправи срещу САЩ, предимно заради техния съюз в НАТО.
Германската инициатива освен това потвърждава, че въпросът около Косово придобива размера, обявен от руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни, а именно, че Косово се превръща в глобален проблем, в непосредствен интерес на големите сили.
Дипломатът Зоран Миливоевич заяви пред „Новости“, че при всички всичко случаи Германия има две причини да не желае да бъде изключена.
„Германия интерес като водеща сила в Европа да присъства тук и да потвърди своето лидерство в ЕС. Другата причина е мястото и ролята на самия ЕС, който загуби лидерството и глобалното си влияние заради неуспешните преговори, в които досега посредничеше под ръководството на Могерини. Германия иска по този начин ЕС да се легитимира като глобален играч и фактор, а не да остави историята да премине в ръцете на великите сили, без да Брюксел и самия Берлин да бъдат изключени“.
Миливоевич изтъква, че позицията на Германия за Косово се различава както от американската, така и от руската. Официалните лица в Берлин твърдят, че са против всякакви промени в границите на Косово, чиято независимост са признали, докато САЩ са решили да приемат нови преговори за Косово, както и позицията на Сърбия, че само компромисът може да бъде окончателното решение. Позицията на Русия е, че подкрепя компромиса, държи на сръбската страна, но за разлика от американците, настоява, че въпреки това въпросът е под юрисдикцията на Съвета за сигурност на ООН, международното право и Резолюция 1244.

Среща Вучич-Палмър в края на месеца

Сръбският президент Александър Вучич ще се срещне отново със специалния представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър в следващите 10 дни. Това е договорено в понеделник вечерта в хода на телефонен разговор между американския представител и държавния глава.
По време на разговорите Вучич е повторил, че Сърбия ще продължи да се стреми към реален и устойчив компромис при решаването на косовския въпрос, като същевременно защитава интересите на сърбите там, както и държавните и националните интереси на Сърбия.

Виена е за корекция на границите

„Подкрепяме всичко, за което се договорят Белград и Прищина в диалога, включително възможна корекция на границите, ако това в крайна сметка доведе до всеобхватно решение, което би донесло стабилност. Целта трябва да бъде постигането на договор по всички отворени въпроси“, заяви пред ТАНЮГ австрийският канцлер Себастиан Курц.

Среща в Берлин

Сръбският премиер Ана Бърнабич заминава на двудневно посещение в Берлин във вторник. В сряда тя ще има разговор на четири очи с канцлера Ангела Меркел, с която ще разговарят за подобряване на цялостните отношения между страните. Очаква се освен икономическото сътрудничество, Косово да бъде една от централните теми на беседата, след което може да стане по-ясно дали Германия е готова да модифицира донякъде твърдата си позиция относно коригирането на границите като възможно компромисно решение между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re: Кандидатите за премиерския пост в Косово обещаха да поемат отговорността за диалога със Сърбия

Epoka e Re: Кандидатите за премиерския пост в Косово обещаха да поемат отговорността за диалога със Сърбия

17 Септември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кандидатите за премиерския пост в Косово обещаха, че ако бъдат избрани, ще поемат ръководството на диалога със Сърбия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Epoka e Re.
Кандидатът от Демократическата лига на Косово Вьоса Османи заяви, че ролята на президента на най-младата държава на Балканите в диалога ще бъде да постанови споразумението между Косово и Сърбия, след като такова бъде постигнато. „Що се отнася до диалога със Сърбия, той ще се води от правителството, но не само от мен. Имам по-богат опит в преговорите от всеки друг кандидат за министър-председател. Другите гледаха разговорите по телевизията, докато аз бях пряко замесен“, подчерта Османи по време на дебат.
Междувременно лидерът на „Самоопределение“ Албин Курти говори за диалога със Сърбия в рамките на среща с италианския посланик Пиеро Кристофоро Сарди. В изявление след срещата от партията подчертаха, че диалогът трябва да бъде предшестван от укрепването на държавата Косово и „воден от премиера на страната“.
По-рано кандидатът за премиер от коалицията между Социалдемократическата инициатива (НИСМА) и „Алианс за ново Косово“ Фатмир Лимай призова всички политически партии да допринесат за приключването на диалога със Сърбия, като заяви, че интересът на Косово трябва да да бъде поставен над всеки друг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово): Германия иска поста специален представител за диалога Белград-Прищина

Klan Kosova (Косово): Германия иска поста специален представител за диалога Белград-Прищина

16 Септември 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия и Франция са започнали преговори за възобновяване на диалога Белград-Прищина и се очаква да последват примера на САЩ и да назначат специален представител за преговорите между Сърбия и Косово, съобщава прищинският телевизионен канал Klan Kosova, като се позовава на неназовани източници от Берлин.
Въпреки че все още не е предложен конкретен кандидат, медията твърди, че Берлин иска германски служител да заеме поста и че официалното съобщение може да бъде направено след изборите в Косово.
Германският депутат Петер Байер подкрепя идеята ЕС да назначи специален пратеник за преговорите между Косово и Сърбия. „Този човек със специален екип би улеснил конструктивния и искрен аспект за продължаване на процеса на разговори“, каза Байер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Американският посланик в Косово порица партиите,че издигат кандидати, срещу които има повдигнати обвинения

Gazeta Express: Американският посланик в Косово порица партиите,че издигат кандидати, срещу които има повдигнати обвинения

13 Септември 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет в публикация в социалната мрежа „Туитър“ в петък заяви, че гражданите не могат да приемат сериозно политическите партии, които са решили да издигнат хора с криминално минало в своите избирателни листи за парламента, цитира думите му базираният в Прищина Gazeta Express.
„Как гражданите могат да приемат сериозно заявения ангажимент на политическите партии за върховенството на закона в Косово, когато в листите на много партии са включени лица с активни обвинения, присъди за престъпления като военни престъпления и нападения и международни санкции за военни престъпления и корупция?“ - попита Коснет в „Туитър“.
Съобщението на Коснет дойде на фона на подготовката на политическите партии за предсрочните избори, насрочени на 6 октомври. Въпреки обещанията, че няма да има кандидати с повдигнати обвинения в избирателните листи, някои от лицата в тях, кандидатстващи за парламента, имат активни обвинения по различни наказателни разследвания. Косово провежда предсрочни избори през октомври, след като бившият премиер Рамуш Харадинай подаде оставка през юли след призоваването му от Специализираната прокуратура за разпит в качеството му на заподозрян за ролята му в Армията за освобождение на Косово (АОК) през войната през 1998-1999 г. в Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американски сенатор: Да се обясни на хората в Косово и Сърбия, че е в техен интерес  постигането на споразумение

Американски сенатор: Да се обясни на хората в Косово и Сърбия, че е в техен интерес постигането на споразумение

12 Септември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Американският сенатор Рон Джонсън, който миналата седмица бе на посещение в Белград и Прищина, подчерта, че „на хората в Косово и Сърбия трябва да бъде обяснено, че постигането на споразумение, което може дори да не им харесва, ще бъде в техен интерес“, цитира думите му македонското електронно издание „Локално“.
Съгласно думите на Джонсън, лидерите на Сърбия и Косово трябва да решат дали могат да постигнат споразумение. „В последните няколко години много се занимавах с този въпрос. Мисля, че лидерите на двете страни осъзнават, че е в общ интерес да оставят разликите зад себе си и да постигнат споразумение“, изрази увреност американският сенатор.Той добави, че „и двете страни искат повече ангажираност на САЩ"
„Смятам, че ще им предложим такава, не под формата на принуда и натиск, а само като подкрепа на техните усилия и в създаване на условия, при които лидерите на двете държави ще може да разчитат на подкрепата на Америка и Европа, след като постигнат споразумение“, обясни Джонсън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): САЩ настояват за отмяна на митата за сръбските стоки, призовават за консенсус относно диалога

Koha Ditore (Косово): САЩ настояват за отмяна на митата за сръбските стоки, призовават за консенсус относно диалога

12 Септември 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот подчерта, че косовският въпрос е една от най-големите пречки в отношенията между Вашингтон и Белград, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Скот бе категоричен, че САЩ очакват новото правителство, което ще бъде сформирано в Прищина, да отмени митата за внос на сръбски продукти в страната. „Надяваме се след изборите в Косово да се върнем към усилията за намиране на дългосрочно решение, което ще допринесе за мира в региона“, цитира изданието думите му.
Междувременно премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай повтори, че митата няма да бъдат отменени, докато Сърбия не признае независимостта на най-младата държава на Балканите.
Бившият депутат от „Самоопределение“ Фиторе Пацоли отбеляза, че партията му се застъпва за реципрочност в отношенията със Сърбия, но не е разработила подробно стъпките, които В ще предприеме относно митата, в случай че ръководи новото правителство в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Пацоли обвини Русия в подпомагане на сръбската кампания за оттегляне на признанията  на независимостта на Косово

МКД (Македония): Пацоли обвини Русия в подпомагане на сръбската кампания за оттегляне на признанията на независимостта на Косово

12 Септември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю за американския портал Axios, цитирано от македонското електронно издание МКД, министърът на външните работи на Косово обвини Русия в подпомагане на Сърбия в кампанията й да убеди африканските държави да оттеглят дипломатическото признание на най-младата държава на Балканите.
Сърбия категорично се противопоставя на независимостта на Косово и предприема скрити действия, за да убеди други държави да отменят решението си, подчертава порталът. Целта е, по думите на сръбския външен министър Ивица Дачич, общият брой страни, които признават Косово, да падне под 97, или половината от членовете в ООН.
В интервюто Пацоли твърди, че той самият е част от „кампания", в която Сърбия съставя дипломатически писма и се опитва да убеди държавниците да ги подпишат, без да преминават през процедура, често чрез „престъпления". Съгласно думите му Русия, която подкрепя Сърбия по въпроса за Косово, „очевидно е участвала“ в кампанията за непризнаване на Косово.
Според него не е ясно дали тази помощ включва облекчаване на плащанията, но отбеляза, че Русия има споразумения за продажби на оръжие и други бизнес дейности със страни, към които е насочена сръбската кампания.
Пацоли казва, че Косово може да се откаже от митата върху сръбските стоки, „ако Сърбия е готова да седне на масата за преговори и да сътрудничи на базата на взаимно доверие".
„Това означава да се спазват предишни споразумения между нашите държави и да се вземе предвид съществуването на Косово като държава със собствени граници и конституция", поясни косовският външен министър и добави: „Косово иска да бъде третирано еднакво за масата за преговори, а не като непризната държава. От друга страна, Косово трябва да осъзнае, че Сърбия няма да го признае да получи без нищо в замяна".
Пацоли подчерта още, че най-добрата стратегия двете страни да се върнат на масата за преговори е Косово да временно да спре митата за период от шест месеца, през което време диалогът ще бъде засилен и възстановен, ако няма конкретни резултати.
„Междувременно Сърбия трябва да спре кампанията си за непризнаване, която противоречи на духа на диалога и Брюкселското споразумение от 2013 г.“, категоричен бе Пацоли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Американското посолство в Прищина потвърди за визита на Матю Палмър в страната

Gazeta Express (Косово): Американското посолство в Прищина потвърди за визита на Матю Палмър в страната

11 Септември 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новоназначеният специален представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър ще посети Косово, но датата на визитата му взе още не е потвърдена. Това потвърдиха за прищинския вестник Gazeta Express от американското посолство в най-младата държава на Балканите.
„Специалният посланик за Западните Балкани, Матю Палмър, планира да посети Косово. Датата на неговата визита все още не е определена“, гласи отговорът на американската дипломатическа мисия в странта.
На 30 август държавният секретар на САЩ назначи Матю Палмър за свой специален представител за Западните Балкани. Според Държавния департамент на САЩ Палмър ще ръководи усилията за засилване на дипломатическия ангажимент на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и просперитета в региона и ще се съсредоточи върху интеграцията на страните от Западните Балкани в западните институции. Палмър каза, че една от ключовите точки на дневния му ред е и диалогът Прищина-Белград. В интервю с черногорския държавен оператор RTCG Палмър изрази оптимизма си, че може да се постигне споразумение между Косово и Сърбия. Той подчерта, че взаимното признаване би било идеално за решаване на проблемите в Косово и Сърбия, като добави, че САЩ ще играят ролята на партньор, за да убедят и двете страни да възобновят диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Героизацията на злодеите и фалшификацията на историята са част от стратегията на САЩ, които поддържат стабилността с военни агресии, убийства на хора и хвърляне на обеднен уран, заяви посланикът на Русия в Белград

„Российская Газета“: Героизацията на злодеите и фалшификацията на историята са част от стратегията на САЩ, които поддържат стабилността с военни агресии, убийства на хора и хвърляне на обеднен уран, заяви посланикът на Русия в Белград

11 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко отговори на специалния представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, който обвини Москва, че иска да поддържа нестабилност на Балканите, пише „Российская Газета“.
Високопоставеният дипломат подчерта, че подобно заявление от страна на американеца „води до обезсърчение и униние“. „Очевидно, признаците за подкрепа на стабилността са военна агресия против суверенна държава, убийствата на хора, разрушаване на инфраструктурата и хвърляне на обеднен уран“, написа в „Туитър“ Боцан-Харченко. „Или разчленяването на страни и разделение на народите, живели в една общност. Или налагане въпреки волята и решенията на депутатите и правителствата избор в полза на членство в НАТО. Или героизацията на злодеи и унижаване на патриотите, фалшифицирането на историята. Единственото позоваване на Матю Палмър за голословните обвинения срещу Русия, е, че уж е организирала „преврат“ в Черна гора. Между другото, стратегията на Вашингтон за укрепване на стабилността чрез антиконституционни преврати и намеси във вътрешните работи на други държави е общоизвестна“.
Посланикът подчерта, че коментарът на Матю Палмър дори не съответства на здравия разум: защо й са недоверие и нестабилност на Русия, чиито водещи компании осъществяват съвместно със Сърбия мащабни, съвременни и дългосрочни проекти? „Да, Матю Палмър също се оплаква от отговарящото на интересите на Русия „безредие“, посочи той. „Тук ще се съгласим: нас, а и много други, не ни устройва „редът“, ако става въпрос за „редът“, установен отвън само от една страна. Да си припомним, че САЩ дори демонстрират решаващата си роля по въпроса за приема в Европейския съюз. Ако нещо не може да се отрече на господин Палмър, това е неговата директност. Той казва: „Русия създава проблеми“. Действително, по-добре никой „да не създава проблеми“ на представителите на „демокрацията“ и „свободния пазар“ – нито тези, които изразяват различно мнение, други ценности, традиции, култура, нито икономическите конкуренти“.
Изданието припомня, че в края на август заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър бе назначен за специален представител на САЩ за Западните Балкани.
„В тази роля Палмър ще ръководи усилията ни за укрепване на дипломатическото участие на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и просперитета на региона, той ще се съсредоточи върху интеграцията на страните от Западните Балкани в западните институции“, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ. „Освен работата си в качеството на специален представител на държавния секретар, Палмър ще продължи да изпълнява функциите на заместник-помощник държавен секретар за европейските и евразийските въпроси“.
Според експерти това назначение е поредното доказателство, че САЩ активно разширяват присъствието си на Балканите и формират своеобразен бастион в Югоизточна Европа с цел да изтласкат Русия, Турция и Китай от региона през следващите години. Коментирайки събитията, които се случват туан, кореспондентът на „Российская газета“, доктор на политическите науки, професор от МГИМО Елена Пономарьова отбеляза, че Балканите отново са станали арена на сблъсък на интереси между водещите играчи в световната политика. В същото време Вашингтон се стреми да привлече в НАТО всички бивши югорепублики. За тази цел усилията на англосаксонците са съсредоточени върху окончателното решение на „сръбския въпрос“ и минимизиране, а в идеалния случай - да се сведат до нула - тук руското културно, хуманитарно, икономическо (предимно енергийно) и политическо присъствие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посланикът на Русия в Белград напомни за американските бомбардировки на Югославия

ТАСС: Посланикът на Русия в Белград напомни за американските бомбардировки на Югославия

10 Септември 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко напомни на САЩ за агресията срещу Югославия, убийството на хора и бомбардировките с обеднен уран. Това се казва в коментар на дипломата, публикуван във вторник в отговор на думите на специалния представител на САЩ за Балканите Матю Палмър, цитиран от ТАСС.
"Изявлението на специалния представител на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, че Русия би искала да вижда Балканите като нестабилен регион, е смущаващо и унищожително. Очевидно признаците на подкрепа за стабилността са военна агресия срещу суверенна държава, убиване на хора, унищожаване на инфраструктура, замърсяване с обеднен уран. Или разчленяването на държави, разделението на народите, живеещи в една общност, или налагането на избор в полза на членството в НАТО, противно на волята и решенията на законодателите и правителствата, или героизирането на злодей и низвергването на патриоти и герои, фалшифициране на историята "- се казва в коментар, публикуван от пресслужбата на руската дипломатическа мисия в Белград.
Боцан-Харченко отбеляза, че единственият аргумент на американския политик са неоснователни обвинения в опита на Русия да организира „преврат“ в Черна гора, въпреки факта, че „стратегията на Вашингтон за укрепване на стабилността чрез антиконституционен преврат е очевидна и добре известна“. "Коментарът на Палмър дори не съответства на здравия разум: защо Русия ще се нуждае от нестабилност и недоверие в региона, след като нейни водещи компании изпълняват мащабни, съвременни, дългосрочни проекти тук, заедно със Сърбия?" - пита дипломатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Споразумението между Косово и Сърбия е възможно; Русия иска проблемни Балкани

Матю Палмър: Споразумението между Косово и Сърбия е възможно; Русия иска проблемни Балкани

10 Септември 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в интервю за обществения телевизионен оператор в Черна гора, че е уверен, че може да бъде постигнато споразумение между Белград и Прищина и че Вашингтон подкрепя правителство в Прищина, което е ангажирано с диалог, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Telegrafi.
„Една от основните ни цели е да подкрепим формирането на правителство в Косово, което е ангажирано с диалог, което означава отмяна на 100-процентовите мита и връщане към масата на разговорите“, подчерта американският дипломат. Палмър заяви, че разговорите между двете страни трябва да бъдат по-сериозни и да доведат до цялостно споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. „Би било идеално това да се случи въз основа на взаимно признаване. Едва след като страните се върнат на масата на преговорите, ние ще бъдем там като партньори в търсене на споразумение, приемливо за всички, устойчиво и което ще помогне на Сърбия по пътя й към ЕС “, добави той.
Според Палмър „руснаците имат власт в Западните Балкани" и че САЩ имат съвсем различно положение в региона в сравнение с това на Москва „Ние виждаме Западните Балкани като член на семейството на западните държави, интегрирани в евроатлантическите институции, като страни, които си сътрудничат въз основа на правила и норми. Руснаците показаха, че искат регион, основан на вълнения и липса на доверие. Мисля, че това беше очевидно в Черна гора, където руснаците подкрепиха заговор за преврат през 2016 г.; агресивен акт, целящ да предотврати преминаването на Черна гора към НАТО и Запада“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Назначението на Палмър отбелязва възобновяване на фокуса на САЩ върху Балканите

Koha Ditore: Назначението на Палмър отбелязва възобновяване на фокуса на САЩ върху Балканите

10 Септември 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в хода на визитата си в Черна гора, че неговото назначение отбелязва възобновяването на фокуса на САЩ върху Балканите, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Черногорският премиер Душко Маркович заяви след среща с Палмър, че назначението му е реална възможност за региона да ускори изпълнението на стратегическите цели и допринася за стабилността на целия регион. Палмър се срещна и с черногорския президент Мило Джуканович и го информира за приоритетите на своята мисия: началото на преговорите за членство в ЕС за Северна Македония и Албания, рестартирането на диалога между Косово и Сърбия и решение за функционирането на Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Уверен съм, че Скопие скоро ще е в НАТО, Русия не е завършила с опитите си да създаде проблеми в Западните Балкани

Матю Палмър: Уверен съм, че Скопие скоро ще е в НАТО, Русия не е завършила с опитите си да създаде проблеми в Западните Балкани

10 Септември 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази увереност, че скоро Северна Македония ще стане 30-тата членка на НАТО, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Остана няколко членки да ратифицират Протокола за присъединяване, включително САЩ. Това изисква вътрешна процедура в Сената и се надяваме, че тя ще завърши до декември, Ако това не се случи, тогава ще насрочим друга дата за след няколко месеца“, заяви дипломатът в интервю за Радио и телевизия Черна гора. Той каза още, че Русия иска регион, основан на смут и недоверие.
„Ние виждаме Западните Балкани като член на западното семейство, интегрирано в евроатлантическите институции, като страни, които си сътрудничат въз основа на правила и норми. Руснаците показаха, че искат регион, основан на безредие и недоверие. Мисля, че това видяхме най-ясно в Черна гора, когато руснаците подкрепиха преврата през 2016 г., за да попречат на страната да се присъедини към НАТО“, отбеляза Палмър и добави: „Мисля, че руснаците не са завършили с опитите си да създадат проблеми в Черна гора и в Западните Балкани “.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.