НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Амелия Гешева: Очакваме, че ще бъдат създадени добри събития и фестивали, специфични за даден регион

Зам.-министър Амелия Гешева: Очакваме, че ще бъдат създадени добри събития и фестивали, специфични за даден регион

12 Септември 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Очакваме, че ще бъдат създадени добри събития и фестивали, които са специфични за дадения регион, според креативността на културните оператори, възможността за взаимодействие с местни власти и с други заинтересовани страни, така че да можем да създадем по-добри условия и по-добри културни продукти. Това каза пред журналисти зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на информационната кампания по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Има една много основна дейност и аз държа да обърна внимание на нея, това са дейностите, свързани с подобряването на капацитета на самите организации на хората, които се занимават както с културното наследство, така и с развитието на изкуствата и културата“, добави зам.-мин. Гешева. По думите й във всички проекти са предвидени дейности за подобряване на капацитета, което според нея е изключително важно, защото трябва да има капацитет, който да развива и надгражда. „Всичко това не цели просто да подкрепи едно събитие, което утре да има по-кратък живот, ако ние на гарантираме капацитет от хора, които да го продължат и да го представят пред заинтересованите страни, нашата общност и посетителите на нашата страна“, уточни зам.-министър Амелия Гешева.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Амелия Гешева: Партньорството е изключително важно във всичките ни действия за развиване на културната политика, както на национално, така и на регионално и местно ниво

Зам.-министър Амелия Гешева: Партньорството е изключително важно във всичките ни действия за развиване на културната политика, както на национално, така и на регионално и местно ниво

12 Септември 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. Партньорството е изключително важно във всичките ни действия за развиване на културната политика, както на национално, така и на регионално и местно ниво. Това каза пред журналисти зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на информационната кампания по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Програмата се финансира по линия на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Има успели проекти, вече превърнали се в добри практики. Сега сме изправени пред предизвикателството на новата програма“, добави зам.-мин. Гешева. По думите й в рамките на този програмен период ще има възможност за реализиране на проекти на обща стойност 10 млн. евро. Тя уточни, че програмата ще финансира проекти в сферата на подобрението на управление на културното наследство, за което има осигурен финансов ресурс 6.4 млн. евро, като в това направление се очаква да се реализират проекти, свързани с дигитализацията на културното наследство.
„Това е изключително важно нещо, към което всички трябва да насочим погледа си, както от гледна точка на опазване на културното наследство, така и от гледна точка на неговото популяризиране чрез възможностите на дигитализираното съдържание. В рамките на тази мярка ще бъдат подкрепени и проекти, които са свързани с иновативно представяне на културното наследство, като мярката е изключително ориентирана към проекти свързани с подобряването на качеството на предоставяните услуги в институциите, които се занимават с опазването и представянето на културното наследство пред обществеността“, поясни зам.-министър Амелия Гешева. Според нея това е много важно и изисква обединение на много ресурси, за да може музеите и галериите да се превърнат в по-привлекателни и гарантиращи опазване на културното наследство места.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.