НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: От 16 септември започват масирани проверки за ползване на мобилен телефон по време на шофиране

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: От 16 септември започват масирани проверки за ползване на мобилен телефон по време на шофиране

12 Септември 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. От понеделник, 16 септември започват масирани проверки за ползване на мобилен телефон по време на шофиране. Това заяви по време на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той отбеляза, че това е актуално нарушение, което се наблюдава от няколко години и заради това е наложен заселен контрол от страна на органите на реда в област Смолян.
„Има постоянен ръст на този вид нарушение, а от понеделник ще има масирани проверки за ползване на мобилен телефон по време на шофиране. Това е много опасно нарушение на правилата за движение. Ако го съпоставим с ползването на обезопасителен колан, например – гражданинът прави своя собствен избор. Докато при ползване на мобилния телефон, е застрашен и животът и на други хора. Водачите не се признават, че са ползвали телефон, но има необясними ПТП, при светло време, с добра видимост, на сух път, без мокри участъци и пясък, на прав участък от пътя, при които причината най-вероятно е ползването на телефон“, обясни ст. комисар Димов.
Той подчерта, че това е голям проблем в цялата Европа. Службите на пътна полиция TISPOL организират такива специализирани полицейски операции на територията на Европейския съюз, в това число и в България, уточни още ст. комисар Димов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: Намалява броят на катастрофите и ранените участници в движението в областта от началото на 2019 г.

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: Намалява броят на катастрофите и ранените участници в движението в областта от началото на 2019 г.

12 Септември 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Намаление на катастрофите със 78 и на ранените с 19 отчита ОДМВР – Смолян от началото на 2019г. до края на месец август. Това заяви по време на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Четирима са загинали при катастрофи от началото на годината, също толкова са били през миналата година. За осем месеца са установени 238 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотични вещества, като 22-ма водачи, които са били видимо под влиянието на алкохол или наркотични вещества, са отказали да бъдат тествани с техническо средство. 106-ма са установените неправоспособни водачи“, поясни ст. комисар Димов.
За първите осем месеца на годината на територията на ОДМВР – Смолян са регистрирани 210 пътнотранспортни произшествия, при които има четирима загинали участници в движението и 69 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 288, като при 65 от тях са убити четирима участници движението и 88 са ранени. „Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с ранени участници в движението. Запазва се броят на загиналите, като за двата сравнявани периода има по четирима загинали участници в движението. Само за месец август 2019г. са регистрирани 29 ПТП, като при 8 от тях са ранени 14 участници в движението. През август 2018г. произшествията са били 34, като при 10 от тях са ранени 10 участници в движението“, каза още ст. комисар Димов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Димов: Намалява броят на криминалните престъпления в област Смолян за първите осем месеца на годината

Ст. комисар Николай Димов: Намалява броят на криминалните престъпления в област Смолян за първите осем месеца на годината

12 Септември 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян са регистрирани 56 криминални престъпления, срещу 71 са същия период на миналата година, а от началото на годината до края на август в региона са регистрирани 425 криминални престъпления, срещу 439 за миналата година. Това обяви на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че данните показват тенденция на устойчивост и лек спад при този вид престъпления. Престъпленията против собствеността, като кражби, повреждания на имущество и присвояване са 10 през август, срещу 17 за м. г., като 7 от тях са кражби. В областта няма регистрирани измами и грабежи през август, посочи ст. комисар Димов. От началото на година този вид престъпления са 138 срещу 137 за м. г., като кражбите се увеличават на 94, срещу 73 за м. г.
„Общоопасните престъпления, като противозаконно отнемане на МПС, наркопрестъпленията и други, през месец август са 35, срещу 43 за същия период на м г. От тях има 1 отнемане на МПС, пет са свързани с наркотици, управление на МПС след употреба на наркотични вещества има шест случая, срещу 2 за м. г. Няма палежи и незаконно притежаване на боеприпаси. От началото на годината са разкрити 48 случая на държане и разпространение на наркотици, срещу 51 за м. г. Тук има устойчивост и ниско ниво на престъпност, спрямо останалата част от страната“, коментира ст. Комисар Димов. Той допълни, че през август в област Смолян са регистрирани 40 нарушения на обществения ред, като най-много са те на територията на РУ – Смолян – 21, а най-малко в Златоград – едно. Директорът на ОДМВР – Смолян посочи, че тези престъпления са няколко степени, но в региона се изразяват най-вече в отправяне на обиди, закани, скандали, нарушения на нощната тишина, непристойни действия, сбивания и други, като няма тежки нарушения.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.