НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: През месеците май, юни, юли и август се забелязва увеличаване на пътнотранспортния травматизъм

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: През месеците май, юни, юли и август се забелязва увеличаване на пътнотранспортния травматизъм

12 Септември 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. През месеците май, юни, юли и август се забелязва увеличаване на пътнотранспортния травматизъм. Това заяви на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Най-честата причина за катастрофите са нарушения от страна на водачите на моторни превозни средства и са близо 98 % от случаите. „По тази причина и най-големият и сериозен акцент е насочен към осъществяване на пътния контрол и спазване на правилата за движение от страна на водачите“, уточни ст. комисар Димов.
През осемте месеца от началото на годината са установени 10833 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях са съставени 2017 акта за установяване на административно нарушение, 9033 фиша и 9382 електронни фиша, посочи директорът на ОДМВР – Смолян. „От установените нарушения 20 551 са извършени от водачите. Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост – 9351 случая, 30 – водачи са превишили разрешената скорост с повече от 50км/ч. За първите осем месеца на 2019г. са констатирани 135 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 54 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В 65 случая концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК. 16 водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол. 32 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Шестима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества“, обясни ст. комисар Николай Димов.
Той допълни, че от началото на годината са регистрирани 14 пътнотранспортни произшествия с участието на деца до 17 години. 11 от тях са тежки, а три са леки. При тях няма загинали деца, но са ранени 13 – двама тежко и 11 леко. За същия период на 2018 г. е имало 12 ПТП с деца, при които 11 тежки и 1 леко. Имало е загинало 1 дете, а ранените деца до 17 г. са били 15. При катастрофите, децата най-често са били пътници – в шест от случаите, в три са били пешеходци и в три са били водачи, каза още директорът на ОДМВР – Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: Намалява броят на катастрофите и ранените участници в движението в областта от началото на 2019 г.

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: Намалява броят на катастрофите и ранените участници в движението в областта от началото на 2019 г.

12 Септември 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Намаление на катастрофите със 78 и на ранените с 19 отчита ОДМВР – Смолян от началото на 2019г. до края на месец август. Това заяви по време на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Четирима са загинали при катастрофи от началото на годината, също толкова са били през миналата година. За осем месеца са установени 238 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотични вещества, като 22-ма водачи, които са били видимо под влиянието на алкохол или наркотични вещества, са отказали да бъдат тествани с техническо средство. 106-ма са установените неправоспособни водачи“, поясни ст. комисар Димов.
За първите осем месеца на годината на територията на ОДМВР – Смолян са регистрирани 210 пътнотранспортни произшествия, при които има четирима загинали участници в движението и 69 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 288, като при 65 от тях са убити четирима участници движението и 88 са ранени. „Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с ранени участници в движението. Запазва се броят на загиналите, като за двата сравнявани периода има по четирима загинали участници в движението. Само за месец август 2019г. са регистрирани 29 ПТП, като при 8 от тях са ранени 14 участници в движението. През август 2018г. произшествията са били 34, като при 10 от тях са ранени 10 участници в движението“, каза още ст. комисар Димов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Димов: Намалява броят на криминалните престъпления в област Смолян за първите осем месеца на годината

Ст. комисар Николай Димов: Намалява броят на криминалните престъпления в област Смолян за първите осем месеца на годината

12 Септември 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. През месец август на територията на ОДМВР – Смолян са регистрирани 56 криминални престъпления, срещу 71 са същия период на миналата година, а от началото на годината до края на август в региона са регистрирани 425 криминални престъпления, срещу 439 за миналата година. Това обяви на брифинг старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че данните показват тенденция на устойчивост и лек спад при този вид престъпления. Престъпленията против собствеността, като кражби, повреждания на имущество и присвояване са 10 през август, срещу 17 за м. г., като 7 от тях са кражби. В областта няма регистрирани измами и грабежи през август, посочи ст. комисар Димов. От началото на година този вид престъпления са 138 срещу 137 за м. г., като кражбите се увеличават на 94, срещу 73 за м. г.
„Общоопасните престъпления, като противозаконно отнемане на МПС, наркопрестъпленията и други, през месец август са 35, срещу 43 за същия период на м г. От тях има 1 отнемане на МПС, пет са свързани с наркотици, управление на МПС след употреба на наркотични вещества има шест случая, срещу 2 за м. г. Няма палежи и незаконно притежаване на боеприпаси. От началото на годината са разкрити 48 случая на държане и разпространение на наркотици, срещу 51 за м. г. Тук има устойчивост и ниско ниво на престъпност, спрямо останалата част от страната“, коментира ст. Комисар Димов. Той допълни, че през август в област Смолян са регистрирани 40 нарушения на обществения ред, като най-много са те на територията на РУ – Смолян – 21, а най-малко в Златоград – едно. Директорът на ОДМВР – Смолян посочи, че тези престъпления са няколко степени, но в региона се изразяват най-вече в отправяне на обиди, закани, скандали, нарушения на нощната тишина, непристойни действия, сбивания и други, като няма тежки нарушения.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.