НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Перник: Кметът д-р Вяра Церовска и представители на РИОСВ ще присъстват на пускането на топлоподаването на града

Перник: Кметът д-р Вяра Церовска и представители на РИОСВ ще присъстват на пускането на топлоподаването на града

12 Септември 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Перник. С цел възстановяване на топлоподаването за жителите на град Перник Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Перник издаде заповед, с която се преустановява принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“. Това съобщиха от Община Перник. Експерти на РИОСВ - Перник извършиха проверка, която установи, че е изпълнено предписанието на РИОСВ за почистване на площадката на ТЕЦ-а от съхраняваната слама.
От 8.00 часа тази сутрин експерти на РИОСВ в присъствието на кмета Вяра Церовска ще премахнат поставените пломби към генераторите на ТЕЦ-а, за да може да бъде възстановено подаването на гориво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИОСВ вдига забраната за работа на котлите на „Топлофикация Перник“ с цел възстановяване топлоподаването в града

РИОСВ вдига забраната за работа на котлите на „Топлофикация Перник“ с цел възстановяване топлоподаването в града

12 Септември 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Перник. С цел възстановяване на топлоподаването за жителите на град Перник Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Перник издаде заповед с която се преустановява принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Принудителната мярка беше наложена на 5 септември 2019 г. заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.
На 9 септември 2019 г. РИОСВ - Перник издаде предписания на оператора в срок до 13 септември 2019 г. да бъдат отстранени от площадката на предприятието всички налични горива, които не са разрешени в действащото Комплексно разрешително. Предписанието беше издадено, след като проверка на РИОСВ - Перник установи наличието на бали слама на площадката на ТЕЦ-а в количество над 90 тона. След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени днес експерти на РИОСВ - Перник извършиха проверка, която установи, че площадката е изчистена и на нея не се съхранява слама.
В 08.00 часа сутринта днес експерти на РИОСВ ще премахнат поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво. За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието ще бъдат изпратени служители на РИОСВ за 24-часово наблюдение на подаваното на гориво към парогенераторите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОСВ: С цел възстановяване топлоподаването на Перник РИОСВ вдига забраната за работа на котлите на ТЕЦ-а

МОСВ: С цел възстановяване топлоподаването на Перник РИОСВ вдига забраната за работа на котлите на ТЕЦ-а

11 Септември 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Перник. С цел възстановяване на топлоподаването за жителите на град Перник Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Перник издаде заповед с която се преустановява принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“. Това съобшиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Принудителната мярка беше наложена на 5 септември 2019 г. заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.
На 9 септември 2019 г. РИОСВ-Перник издаде предписания на оператора в срок до 13 септември 2019 г. да бъдат отстранени от площадката на предприятието всички налични горива, които не са разрешени в действащото Комплексно разрешително. Предписанието беше издадено, след като проверка на РИОСВ-Перник установи наличието на бали слама на площадката на ТЕЦ-а в количество над 90 тона. След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени днес експерти на РИОСВ-Перник извършиха проверка, която установи, че площадката е изчистена и на нея не се съхранява слама.
В 08.00 часа сутринта на 12 септември експерти на РИОСВ ще премахнат поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво. За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието ще бъдат изпратени служители на РИОСВ за 24-часово наблюдение на подаваното на гориво към парогенераторите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска и представители на РИОСВ ще присъстват на пускането на топлоподаването на града

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска и представители на РИОСВ ще присъстват на пускането на топлоподаването на града

11 Септември 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Перник. С цел възстановяване на топлоподаването за жителите на град Перник, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Перник днес издаде заповед, с която се преустановява принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“. Това съобщиха от Община Перник. Днес експерти на РИОСВ-Перник извършиха проверка, която установи, че е изпълнено предписанието на РИОСВ за почистване на площадката на ТЕЦ-а от съхраняваната слама. На 12 септември от 8:00 ч сутринта експерти на РИОСВ в присъствието на кмета Вяра Церовска ще премахнат поставените пломби към генераторите на ТЕЦ-а, за да може да бъде възстановено подаването на гориво.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Церовска, кмет на Перник: Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на града

Вяра Церовска, кмет на Перник: Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на града

11 Септември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Перник. Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на нашия град. Това е един много важен период, в който институциите заедно с действащите предприятия е необходимо да осъзнаят, че проблемът трябва да се реши по правилата в условията на Закона. Убедена съм, че перничани ще имат топла вода и парно и това ще се случи скоро. Това заяви кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска по време на заседание на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на Общината. Тя напомни, че никой не трябва подценява факта, че обществените сгради, училища и детски градини и много граждани използват услугата на ТЕЦ-а.
„Но трябва да знаем, че замърсяването на града не идва от едно място, всички носим отговорността за това, защото голяма част от нас се отопляват на твърдо гориво“, посочи тя
Мерките, които е предприела Община Перник за справяне с проблема, включват вече изготвената Програма за качеството на атмосферния въздух. В тази връзка предстои широко обществено обсъждане на 24 септември.
Кметът припомни, че още през миналия месец в Общината са постъпили инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци и RDF.
„През месец ноември 2018 г проведох първата среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, в която обсъдихме проблемите свързани с чистотата на въздуха. Той прие моята позиция като кмет и на перничани и бяха отхвърлени всички инвестиционно намерение“, уточни още тя. По думите ѝ през настоящата година също са подадени много сигнали за тежка миризма и замърсяване на въздуха в кварталите.
„Това беше причината с РИОСВ да извърши множество проверки. 16 са инспекциите от началото на тази година. В тях участва експерти на общинската администрация и нейното ръководство. Със съдействието на МОСВ и институциите един от сочените за основен замърсител на Перник преустанови своята дейност. В момента оттам се осъществява изнасяне на биомаса и предстои да извозен отпадъкът на RDF, който се намира на съхранение“, посочи Вяра Церовска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Топлофикация-Перник“: Като причина за принудителното спиране на централата бе посочено използване на биомаса за гориво, във всички такива случаи сме уведомявали РИОСВ-Перник и МОСВ

„Топлофикация-Перник“: Като причина за принудителното спиране на централата бе посочено използване на биомаса за гориво, във всички такива случаи сме уведомявали РИОСВ-Перник и МОСВ

6 Септември 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Перник. На 5 септември на „Топлофикация-Перник“ АД бе наложена принудително административна мярка от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), в частност, Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Перник. Във въпросния документ като причина за спирането бе посочено използване на биомаса като гориво от страна на централата за минал период. Държим да изясним, че във всички случаи, в които е използвана биомаса, ние сме уведомявали РИОСВ-Перник и МОСВ, като сме им предоставяли доклади. За тези наши постъпки сме получили и съответната глоба. Това се посочва в позиция на „Топлофикация-Перник“ АД, изпратена от пресцентъра на дружеството.
„Както Ви уведомихме и по-рано, дружеството не използва биомаса от 24 август 2019 г. и за това също са в течение съответните ведомства.
На 3 септември късно вечерта в Централата започна проверка, която продължи и на 4 септември 2019 г. Според протоколите от проверката не бяха установени нарушения и подаване на биомаса, както и на каквото и да било друго гориво освен въглища. Запознавайки се със заключенията от въпросната проверка, останахме в недоумение поради каква причина ни бе връчена заповед за спиране на Централата. Причината за жалост се корени в невъзможността на институциите да се справят с проблемите с въздуха в Перник. Не стана ясно какво точно е въпросното замърсяване т. е. няма данни за такова, не са предоставени завишени стойности, нищо, само коментари, слухове и твърдения, без никаква конкретика.
Апелираме да се избягват спекулациите за това, че жителите на Перник трябва да направят избор между топла вода или чист въздух. Най-важното е да се разбере от къде идва проблемът и той да бъде решен“, се казва също в позицията.
„Ние питаме защо в място, където има и други производствени предприятия не беше направено замерване на целия район? Защо институциите не се опитаха да установят дали има такова и да направят измерване? Единственото, което се сетиха да направят е да прекратят дейността на едно от предприятията за да могат да покажат, че имат право да затворят определен оператор, но без адекватни мотиви за това.След тези действия ние бяхме принудени да спрем Централата и топлоподаването към града, нещо за което институциите не бяха и помислили, че ще се наложи.
Няколко часа по-късно очевидно осъзнавайки каква е ситуацията МОСВ и в частност РИОСВ-Перник в опит да намерят алтернатива, с която да позволяват един от парогенераторите да работи, ни изпратиха писмо. В него те обясняват, че може да използваме и запалим един от блоковете ни, но според нас това би било в разрез с издаденото ни комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда. Проведохме разговор с експерти от Агенцията, които ни обясниха, че това би се считало за нарушение. Поради тази причина изпратихме писмо, адресирано едновременно до Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция по околната среда и водите-Перник“, заявяват от „Топлофикация-Перник“.
„Във въпросното писмо сме посочили, че съгласно действащото комплексно разрешително, което е потвърдено официално от страна на РИОСВ – Перник, имаме право да експлоатираме парогенератор №3 единствено в случаите, когато е на лице авария на някоя от другите ни мощности – парогенератор №4 и парогенератор №5. По-обезпокояващото, е че липсва синхронизация между становищата на институциите в лицето на ИАОС, МОСВ и КЕВР, поради факта, че официално сме входирали в КЕВР ремонтната програма на въпросния парогенератор №3, която официално ще завърши през месец октомври, т.е. в момента МОСВ ни казват, че можем да запалим нещо, което ние няма как да направим“, се посочва в позицията.
От дружеството призоваваме компетентните органи да не го принуждават да предприема действия, които биха довели до допълнително утежняване на ситуацията и да насочат усилията си към изясняване на проблема с миризмите и качество на въздух в Перник, като започнат измервания и установяване на източниците на проблеми.
„Хаотичните действия без конкретни мерки за разрешаване на проблема водят само до хаос и са в ущърб на гражданите“, подчертават от „Топлофикация-Перник“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска: Няма получени сигнали за нарушение на въздуха в града

Кметът на Перник Вяра Церовска: Няма получени сигнали за нарушение на въздуха в града

5 Септември 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Перник. Няма получени сигнали за нарушение на въздуха в Перник. Това заяви кметът на Перник Вяра Церовска в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Към този момент институциите работят и правят проверки. Силно се надявам че това ще продължи. Убедена съм че заедно с моите съграждани ще оставим нещата такива, каквито бяха тази нощ и няма да има миризми и напрежение, което е създадено по този начин“, добави Церовска. По думите и работа на контролиращите органи е да разберат кой е източник за замърсителя в града. „Всичко е възможно и трябва да се провери, всички възможни замърсители, които са в района“, допълни още кметът на Перник. Тя коментира и политическите обвинения срещу Христо Ковачки. „Как да коментирам обвинения за господин Христо Ковачки, когато сме в условията на предизборна кампания и остава два месеца. Не бих искала да свързваме политическите нападки с конкретния момент“, обясни Церовска. „Това не се случва по отношения на въздуха сега, за да кажем това е някаква нова. От 6 месеца има нарушения, 16 проверки са направени и институциите наистина са се включили активно и се надявам да работим по проблема, а не да замесваме политически сезони. Винаги става по-горещо, когато има избори“, коментира още кметът на Перник .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заради съмнения за екологично замърсяване се извършват проверки на 4 ТЕЦ-а в страната (ОБЗОР)

Заради съмнения за екологично замърсяване се извършват проверки на 4 ТЕЦ-а в страната (ОБЗОР)

5 Септември 2019 | 03:39 | Агенция "Фокус"
По повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества, във вторник главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършване на незабавна проверка в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. В 21.00 часа във вторник е назначена незабавна проверка на място от МОСВ за спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците. Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка. Проверката може удължена до 3 месеца, но с оглед на интензитета на предприетите действия се очаква този срок да бъде по-кратък от заложения първоначално от главния прокурор. Информацията по темата стана ясна в сряда. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също взе отношение по темата. В Народното събрание той обяви, че в ТЕЦ-овете в влязла жандармерия, но по думите му на този етап все още не се знае дали има нарушение. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова представи разширена информация по темата, като заяви, че проверката на дружествата е възложена заради съмнения за опасност за екологичната сигурност на България. Стана ясно, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда. Замърсяването може да застраши здравето и живота на българските граждани. Говорителят на главния прокурор поясни че все още не е ясно дали има замърсяване на околната среда. По думите и най-напреднала е проверката в Перник Арнаудова отчете, че тя е с приоритет заради засиления обществен отзвук и заради твърденията на хората, че там въздухът е замърсен. Беше пояснено от Арнаудова, че ако се открие нарушение, би следвало Министерството на околната среда и водите да предприеме принудителни административни мерки и законът позволява запечатване на обекта на предприятието, което създава риск за околната среда. Румяна Арнаудова коментира още, че на този етап няма данни за лице, което да е извършило престъпление. Очаква се до края на работния ден в сряда от МОСВ да дадат повече информация от извършената проверка на територията на ТЕЦ-овете. Възложена е и документална проверка на документите, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци - дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено. „Ако контролният орган, на който сме възложили извършването на обща надзорна проверка, установи, че са налице данни за извършено престъпление, те са задължени да уведомят главния прокурор за това, за да предприемем наказателно преследване“, коментира Арнаудова.

Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Издаден е акт за спиране на два от генераторите на „Топлофикация-Перник“

Издаден е акт за спиране на два от генераторите на „Топлофикация-Перник“

4 Септември 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Перник днес издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация - Перник“ . Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството. Спирането ще бъде извършено, като се преустанови подаването на горива към котлите с цел принудително извеждане от експлоатация. Срокът на действие на мярката е до изпълнение на условията на действащото комплексно разрешително.
Във връзка с разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров Министерство на околната среда и водите (МОСВ) предприе незабавни действия за извършване на проверки на място в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Проверките се извършват от командировани служители на Регионални инспекции по околната среда и водите, които са различни от тези, на чиято територия се намират проверяваните дружества.
Всички разпоредени от главния прокурор проверки за спазване изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците ще бъдат извършени от МОСВ в указания срок от 1 месец. Ще бъдат проверени издадените разрешителни за съхранение и изгаряне на отпадъци, документите за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци и съответствието им с документацията на дружествата. На прокуратурата ще бъдат предоставени и данни за извършени измервания и проби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова:Все още не е ясно дали в 4-те ТЕЦ-ове е имало замърсяване на околната среда

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова:Все още не е ясно дали в 4-те ТЕЦ-ове е имало замърсяване на околната среда

4 Септември 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Все още не е ясно дали в 4-те ТЕЦ-ове е имало замърсяване на околната среда. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й дали е било налице замърсяване на околната среда все още не е ясно. "Най-напреднала е проверката на територията на Перник, така че" Топлофикация - Перник" е с приоритет и заради засиления обществен отзвук, и заради твърденията на хората, че там въздухът е замърсен", каза Арнаудова. "Каква е дейността на ТЕЦ-овете на територията на страната и дали тя е съобразена с нормите на Закона за управление на отпадъците или на Закона за опазване на околната среда предстои да узнаем и да предприемем адекватни и еднакви мерки по отношение на всички", коментира Румяна Арнаудова. По думите и Министерството на околната среда и водите ще информира главния прокурор за всяко действие, което предприема в рамките на проверката почти незабавно. "Ако се открие нарушение би следвало Министерството на околната среда и водите да предприеме принудителни административни мерки", каза още тя, като добави, че законът позволява запечатване на обекта на предприятието, което създава риск за околната среда. Румяна Арнаудова коментира, че на този етап няма данни за лице, което да е извършило престъпление.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Очакваме докрая на работния ден от МОСВ да ни уведомят за своята проверка на горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Очакваме докрая на работния ден от МОСВ да ни уведомят за своята проверка на горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете

4 Септември 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме докрая на работния ден от МОСВ да ни уведомят за своята проверка на горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Тя обясни, че на мястото на ТЕЦ-овете са установени отпадъците, които са се изгаряли. "Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци - дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено", заяви Арнаудова. По думите и екипите са продължили проверката си през нощта и са продължили в сряда. "Все още продължават действията по проверка от страна на Екологичното министерство и очакваме до края на работния ден да ни уведомят за предприетите от тях действия", добави Арнаудова.

Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: 1 месец е срокът за  проверка на ТЕЦ-овете

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: 1 месец е срокът за проверка на ТЕЦ-овете

4 Септември 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор е обявил срок от 1 месец за проверка на ТЕЦ-овете. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Горена е биомаса и RDF отпадъци, които като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене", заяви Арнаудова. Тя изброи дружествата и каза, че дейността им е предмет на проверка от контролните органи. "В момента се извършва проверка от контролния орган. Ако контролният орган, на който сме възложили извършването на обща надзорна проверка, установи, че са налице данни за извършено престъпление, те са задължени да уведомят главния прокурор за това, за да предприемем наказателно преследване", каза Румяна Арнаудова. По думите и срокът от един месец за проверката може да бъде удължен до 3 месеца. "С оглед интензитета на предприетите действия очакваме този срок да бъде доста по-кратък от заложения първоначално от главния прокурор", поясни тя.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

4 Септември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на 4-те ТЕЦ-а е възложена, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната", каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горено на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда. "Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани", заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС. "В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка", каза Румяна Арнаудова. По думите и е възложена проверка на Министерството на околната среда и водите за спазване на екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а. Арнаудова отчете, че във вторник в 21.00 часа на територията на 4-те ТЕЦ-а са предприети действия по изпълнение на възложените им задачи.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор ще даде информация във връзка с извършване на незабавна проверка от Министерство на околната среда и водите

Говорителят на главния прокурор ще даде информация във връзка с извършване на незабавна проверка от Министерство на околната среда и водите

4 Септември 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. От 15,45ч. на партера на Съдебната палата говорителят на главния прокурор г-жа Румяна Арнаудова ще даде информация във връзка с извършване на незабавна проверка от Министерство на околната среда и водите в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: В ТЕЦ "Перник" и в още три обекта е влязла жандармерия

Министър Младен Маринов: В ТЕЦ "Перник" и в още три обекта е влязла жандармерия

4 Септември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. В ТЕЦ "Перник" и в още три обекта е влязла жандармерия. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание , предаде репортер на Агенция "Фокус"."Това е по постановление на прокуратурата заедно с Министерство на околната среда и водите. Извършва се проверка по отношение на спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци и дали това се извършва по регламентирания от закона начин", допълни още министърът. На въпрос дали има нарушения, той посочи, че на този етап не може да каже.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Министерство на околната среда и водите извършване на незабавна проверка за замърсяване на околната среда

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Министерство на околната среда и водите извършване на незабавна проверка за замърсяване на околната среда

4 Септември 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
София. По повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършване на незабавна проверка в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Указано е извършване на проверка на място от МОСВ за спазване изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на МОСВ установяване на:
- издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества;
- вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата и
- замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.
Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Ще бъдат направени комплексни проверки на всички индустриални обекти в Перник за установяване източника на замърсяване на въздуха в града

Министър Нено Димов: Ще бъдат направени комплексни проверки на всички индустриални обекти в Перник за установяване източника на замърсяване на въздуха в града

3 Септември 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Перник. „Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Министър Димов посочи, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция. Министър Димов призова гражданите на Перник също да се включат в проверките. „Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите“, допълни той.
Министър Димов отбеляза, че многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ - Перник. Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ „Република“, като 6 от тях са планови, останалите - внезапни. Установени са няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но съдът я е намалил на 10 хил. лв. В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но и тя се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи.
„По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова“, посочи министър Димов.
Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „Митници“ и "Гранична полиция" за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци. „Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията“, съобщи министър Димов. Той бе категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.
По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ „Република“ за горене на отпадъци, той изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено. Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в РИОСВ – Перник. „Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години“, каза Димов.
„Благодаря на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързата реакция и ангажиране към проблема на перничани“, заяви кметът Вяра Церовска. Самата тя снощи също е взела участие в проверка съвместно с представителите на РИОСВ. „В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци“, каза тя. Във връзка с последния срок, в който гражданите са могли да изразят своето становище по повод поредното инвестиционно предложение за горене на RDF в ТЕЦ „Република“, е проведена и спешната проверка от общинското ръководство съвместно с РИОСВ в ТЕЦ-а и във всички фирми, които извършват дейност, с която биха могли да предизвикат тази остра, тежка и задушлива миризма. „Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа“, заяви Вяра Церовска.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на гл- прокурор Румяна Арнаудова: Проверките в 4-ите ТЕЦ-а бяха възложени, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

Говорителят на гл- прокурор Румяна Арнаудова: Проверките в 4-ите ТЕЦ-а бяха възложени, заради информация за опасност за екологичната сигурност на България

0 0000 | 00:00 | Агенция "Фокус"
София. Във вторник в 21.00 часа на територията на 4-те ТЕЦ-а са предприети действия по изпълнение на възложените им задачи. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната", каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неоравилно използване на определени съоръжения и съвместно горено на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда. "Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани", заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС. "В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка", каза Румяна Арнаудова. По думите и е възложена проверка на Министерството на околната среда и водите за спазване на екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а.

Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.