НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

СМИ: Кадри Весели е призован да отговаря пред Специализирания съд в Хага

СМИ: Кадри Весели е призован да отговаря пред Специализирания съд в Хага

8 Ноември 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Прищина Прищинските средства за масова информация съобщават, че председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели е получил призовка за явяване пред Специализирания съд в Хага. Медиите цитират обръщение на Весели по темата:
„Като един от лидерите на Армията за освобождение на Косово (АОК) получих покана от Специализираната камара в Хага за 4 декември. Като обещах, публикувах поканата в момента, в който я получих. Моето поколение, както и много други поколения, живя в условията на сериозно потисничество срещу нашата нация. Не бяхме съгласни с тази ситуация и съм горд, че отговорих на призива на моята страна за свобода на нацията. През целия си живот бях ангажиран за доброто на Косово и го правех на доброволна основа и с най-голям ангажимент. Започнах като дете, като ученик в основно училище в Митровица, с протестите от 1981 г., като участник, а след това като организатор и лидер на по-голямата част от протестите. В средата на 80-те се присъединих към патриотични и антиюгославски организации, за да се противопоставим на робството и да работя за нашата свобода. С времето, което съм дал на АОК, се гордея най-много в моя живот. Бях благословен да бъда един от инициаторите и основателите, борец за свобода до освобождението на страната. От април 1999 г. до юни 2008 г. ръководех Службата за разузнаване в Косово. Изпълнявах тези ангажименти с чест и пълна отговорност и с изключителна гордост. Уважаеми граждани, усилията на нашата нация за свобода бяха нашият живот. Ние постигнахме свобода заедно и АОК е нейният символ. Трябва обаче да признаем един факт: праведната борба на нашия народ за свобода беше под непрекъсната атака. От края на войната това е петият съдебен процес. Започвайки от ЮНМИК, след това от Хагския трибунал, ЕУЛЕКС, местната съдебна система и сега Специализирания съд. Не вярвам да има друг подобен случай в историята на движенията за освобождение. Този процес също трябва да има епилог, основан на истината, факти и справедливост и такъв, който да не вреди на държавата Косово. Уверен съм, че този съд ще потвърди справедливата борба на АОК и че той ще сложи край на атаките срещу истината за нашия народ и АОК. И затова аз откликнах на тази покана за 4 декември".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Повече от 200 бивши членове на АОК са призовани от Наказателния съд в Хага

Gazeta Express (Косово): Повече от 200 бивши членове на АОК са призовани от Наказателния съд в Хага

28 Октомври 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Повече от 200 бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) са били призовани за разпит от специализираната прокуратура в Хага, казва Хисни Гукати, ръководител на Асоциацията на ветераните на АОК, цитиран от базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Гукати каза, че само през октомври прокуратурата в Хага e призовала десетки бивши бойци на АОК за разпит относно тяхната роля по време на войната в Косово през 1998-1999 г. "Над 50 души бяха призовани само през октомври", каза Гукати, като добави, че в допълнение към бившите членове на АОК са призовани и цивилни лица за разпит. "Имаме 110 потвърдени призовки, но броят им е по-голям от 200", заяви Гукати. Според него досега прокуратурата в Хага е разпитвала всички командири на главния щаб на бившата АОК. Специализираната прокуратура със седалище в Хага е създадена за разследване на предполагаеми престъпления, извършени от членове на АОК, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.