НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева

26 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд от 18 септември
2019 г., с което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемата Маринела Арабаджиева бе изменена в „Домашен арест“ заради влошено здраве.Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Съдът се съобрази с протеста на прокуратурата срещу изменението на наложената й най-тежка мярка за процесуална принуда, като взе предвид представената в съдебното заседание актуална експертна медицинска справка за здравословното състояние на Арабаджиева. Според документа тя е без значими оплаквания и задоволително общо здравословно състояние. Съдебният състав определи, че условията за престой в помещенията за арест, включително тези за стационарно наблюдение и лечение, са подходящи и относими към актуалното здравословно състояние на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Арабаджиева остава в ареста

Маринела Арабаджиева остава в ареста

6 Юни 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд реши, че Маринела Арабаджиева остава в ареста, но ще бъде преместена в болницата на затвора, предаде БТВ. Арабаджиева обжалва задържането си под стража, след като преди седмица Специализираният съд я остави в ареста. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари. Съдът отбеляза, че Арабаджиева има здравословен проблем, но на него било реагирано веднага. Също и че има разколебаване в обвинението за пране на пари, защото не били събрани достатъчно доказателства. Според съдебния състав не може да се смята, че Ветко и Маринела са напуснали страната, за да избегнат наказателно преследване, тъй като неговото начало е осем дни, след като са излезли извън страната. Те обаче разбрали за него и въпреки това не са явили пред разследващите органи. Това давало основания на съда да не може да бъде убеден, че Арабаджиева няма да има подобно поведение в бъдеще. От определението на съда стана известно още, че няма опасност Арабаджиева да упражни натиск на свидетели. Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът разглежда мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

Съдът разглежда мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

6 Юни 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд ще разглежда мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева, предаде БНТ. Преди дни магистратите я оставиха в ареста заради опасност тя да се укрие или да въздейства върху свидетели по делото.
Съдът не уважи твърденията на защитата за тежко здравословно състояние на обвиняемата. Магистратите решиха, че има достатъчно доказателства за участието ѝ в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, с участието на съпруга ѝ Ветко и сина ѝ Вълчо.
При специализирана акция в края на август, в техен хотел в София бяха открити 10 милиона лева. Тогава съпрузите бяха обявени за международно издирване и заловени половин година по-късно в Барселона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на Маринела Арабаджиева

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на Маринела Арабаджиева

31 Май 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Маринела Арабаджиева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
На 30 май 2019 г. следобед Арабаджиева бе екстрадирана от Испания. Непосредствено след пристигането й в София бе привлечена към наказателна отговорност, бяха ѝ предявени обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения.
Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.
Според прокуратурата е налице обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъпленията, за които е привлечена към наказателна отговорност, както и реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако спрямо нея бъде определена по-лека мярка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева

31 Май 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще се иска мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев в „Сутрешен блок“ по БНТ . „Поредният български олигарх, който прибираме вкъщи, ако използвам журналистическия и житейския термин в тази насока. Това го правим с цел да бъде изправен пред българското правосъдие и българския съд, най-вече. Ние смятаме, че има доказателства за извършени престъпления, а вече дали са извършени ще прецени съдът“, заяви Гешев, като отбеляза, че днес ще се проведе заседанието, свързано с мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева.
По повод анализите на материалите, които са били открити, като доказателства в телефоните, когато се е гледала мярката на Ветко Арабаджиев, Гешев коментира, че тогава са били изследвани част от иззетите 26 телефона от испанските власти. „Сега предметът и обемът на изследваните телефони се е разширил. Към онзи момент бяха констатирани връзки с Белград“, заяви заместник главният прокурор. Той обясни, че в иззетите телефони са открити уличаващи доказателства за връзки на фамилиите Арабаджиеви и Баневи с Цветан Василев. Гешев изтъкна, че не може да твърди, че бизнесменът Иво Прокопиев има връзки с подсъдимия по делото за КТБ Цветан Василев.
„Имат някакъв контакт да си координират действията. Техният общ интерес е да бъде дискредитирана прокуратурата. Начинът е пари - плащане на определени хора за дискредитиране на прокуратурата и действията на разследващите“, посочи още Гешев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екстрадираха Маринела Арабаджиева в България

Екстрадираха Маринела Арабаджиева в България

30 Май 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Малко след 17.00 ч. на летище София със самолет от Испания кацна Маринела Арабаджиева, предаде БНТ. Редовният полетът от Мадрид закъсня с около 45 минути. Днес по обяд испанските съдебни власти са предали на българските си колеги Арабаджиева. Това е станало в полицейския участък на летище "Барахас" в Мадрид.
Испанските власти връщат Арабаджиева в България 25 дни след съпруга ѝ. Двамата бяха задържани в Барселона след няколкомесечно издирване с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.
Семейството, заедно със сина им Вълчо, е обвинено за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.
По-късно днес на Арабаджиева предстои да бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления и пране на пари, а утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за нея.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана в България

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана в България

30 Май 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев – Маринела ще бъде екстрадирана от Испания в България. Тя трябва да пристигне у нас в 16.25 часа. Досега Маринела Арабаджиева се намираше в испански арест, като съдебните власти очакваха допълнителни документи за обвиненията срещу нея в България, преди да решат дали да я екстрадират.
В началото на месеца бизнесменът Ветко Арабаджиев, който е обвинен в това, че е бил лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, бе върнат под конвой от Испания в България. На следващия ден съдът взе решение да го остави за постоянно в ареста.
„Фокус“ припомня: Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест. В София беше задържан и синът им Вълчо. Българският съд запорира тяхното имущество, а заповеди за запор бяха издадени и за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори, дялове в 7 търговски дружества и имоти в няколко населени места. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана у нас

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана у нас

27 Май 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев - Маринела, ще бъде екстрадирана у нас. Това научи „Фокус“ от свои източници. В момента тя се намира в арест, а съдебните власти в Испания очакваха допълнителни документи за обвиненията срещу нея в България, преди да решат дали да я екстрадират.
Агенция „Фокус“ припомня: Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест. В София беше задържан и синът им Вълчо. Българският съд запорира тяхното имущество, а заповеди за запор бяха издадени и за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори, дялове в 7 търговски дружества и имоти в няколко населени места. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.
В началото на месеца бизнесменът Ветко Арабаджиев, който е обвинен в това, че е бил лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, бе върнат под конвой от Испания в България. На следващия ден съдът взе решение да остави Арабаджиев за постоянно в ареста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ветко Арабаджиев остава окончателно в ареста

Ветко Арабаджиев остава окончателно в ареста

14 Май 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Окончателно бизнесменът Ветко Арабаджиев остава в ареста след няколкочасово заседание, по време на което адвокатът на Арабаджиев и членовете на съдебния състав си размениха остри реплики, предаде БНР. Спецапелативните съдии потвърдиха най-тежката мярка за неотклонение, която постанови Специализираният наказателен съд, след като Арабаджиев беше екстрадиран от Испания. Според съда има опасност на свобода той да се укрие или да извърши друго престъпление както заради финансовия ресурс, с който разполага, така и заради факта, че беше издирван от българските служби повече от половин година.
В момента Специализираният апелативен съд гледа мярката за неотклонение на друг бизнесмен - собственикът на "Винпром"- Карнобат Миню Стайков, когото наскоро прокуратурата обвини в злоупотреба със средства от европейски програми. Според неофициална информация заради продължителното си задържане Стайков е обявил гладна стачка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ветко Арабаджиев остава в ареста

Ветко Арабаджиев остава в ареста

5 Май 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Ветко Арабаджиев остава в ареста, предаде Нова телевизия. Мотивите на Специализирания наказателен съд са, че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Късно снощи бизнесменът Ветко Арабаджиев беше върнат под конвой от Испания. Това се случи по искане на нашата прокуратура, която го разследва за пране на пари и данъчни престъпления. Часове по-късно Арабаджиев вече е изправен пред съда. Той отказа доброволна екстрадиция, но две инстанции в Испания разрешиха да бъде съден в България. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева. Издирваха бизнесмените с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Двамата са обвинени задочно от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Очаква се промяна в обвиненията. Засега обаче в България се прибира само Ветко Арабаджиев. Екстрадицията на Маринела Арабаджиева все още не е факт, тъй като испанският съд все още не е взел решение, като е поискал допълнителна информация за нея. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който неотдавна бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екстрадираха Ветко Арабаджиев у нас

Екстрадираха Ветко Арабаджиев у нас

5 Май 2019 | 06:30 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесменът Ветко Арабаджиев, обвинен в това, че е бил лидер на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, бе върнат под конвой от Испания в България след полунощ в събота, предаде Нова телевизия. Той ще бъде задържан за 72 ч от прокурор, а след това от обвинението ще настояват и за постоянен арест на бизнесмена пред Специализирания съд.
Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест. В София беше задържан и синът им Вълчо. Българският съд запорира тяхното имущество, а заповеди за запор бяха издадени и за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори, дялове в 7 търговски дружества и имоти в няколко населени места.
Екстрадицията на Маринела Арабаджиева все още не е факт, тъй като испанският съд все още не е взел решение, като е поискал допълнителна информация за нея. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който неотдавна бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Ветко Арабаджиев да бъде екстрадиран в България

Очаква се Ветко Арабаджиев да бъде екстрадиран в България

4 Май 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се днес бизнесменът Ветко Арабаджиев да бъде екстрадиран от Испания в България. Това става след решение на втори съд в Испания, който е уважил искането на Специализираната прокуратура за връщане на Арабаджиев. Той и съпругата му Маринела Арабаджиева получиха задочно обвинение за ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Засега няма разрешение от испанските власти за екстрадицията на Маринела Арабаджиева, тъй като производството за нея все още не е приключило.
Семейство Арабаджиеви бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест през август 2018 г. Те бяха открити от испанските власти на 7 март 2019 г. в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона, собственост на Георги Семерджиев.
При специализирана операция на 31 август 2018 г. в офиси и хотели на семейство Арабаджиеви в София и Пловдив бяха задържани 10 лица във връзка с разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Впоследствие имуществото на Арабаджиеви беше запорирано от НАП. Зам. главният прокурор Иван Гешев тогава коментира, че нанесената от сем. Арабаджиеви щета върху държавата е в размер на около 9 млн. лв. При акцията бяха иззети над 10 млн. лева в брой и автопарк за 5-10 млн. лева. Впоследствие обвинения бяха повдигнати на шест души, сред които и на сина на семейство Арабаджиеви – Вълчо, който излезе от ареста срещу гаранция от половин милион лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.