НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отбелязахме 111 години от обявяването на Независимостта на България (ОБЗОР)

Отбелязахме 111 години от обявяването на Независимостта на България (ОБЗОР)

22 Септември 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Отбелязахме 111 години от обявяването Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.). Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. Според договора териториите на Северна България са включени в т. нар. Княжество България - автономно (самостоятелно) трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана. Княжеството трябва да участва в изплащането на държавните дългове на Турция (за него е в сила режимът на капитулациите, наложен на Османската империя от Великите сили). Компанията на Източните железници запазва своите права на територията на Княжеството. Въпреки че васалната зависимост е по-скоро формална, тя затруднява установяването на равноправни икономически и политически отношения между България и останалите държави. На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването независимостта на България, княз Фердинанд I приема титлата цар. С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. 111 години след обявяването независимостта в страната се реализират редица инициативи. По традиция празникът беше отбелязан от редица градове в страната. Кулминацията на честванията се състоя във Велико Търново.
Празникът във Велико Търново уважи зам.-председателят на 44-ото Народно събрание Емил Христов. На честванията той заяви, че 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите, да бъде осъзнат, самостоен, значим и да гради бъднините си по собствена мяра. Христов допълни, че днес ни събира събитие, което не блести с имена на герои и саможертви, но въпреки това отваря нова страница в историята ни, отбеляза в словото си Емил Христов. Той подчерта, че „независимост“ е дума, толкова често използвана, че от висотата на днешния ден често се приема за даденост, за нещо гарантирано, завещано ни още от люлката, невидимо, като въздуха, който дишаме. Провъзгласяването на Независимостта се превръща в знаменателен исторически акт, който връща Отечеството ни в орбитата на държавите с амбиции и бъдеще.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви в празничното си слово, че на днешния ден преди 111 години храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма. Той подчерта, че именно с историческия акт българският народ променя Европа и прави Великите сили безмълвни. И това се случва не къде да е, а във вечната историческа и духовна столица на България – Велико Търново. Той подчерта, че Независимостта дава завършеност на изградената за кратко време българска държавност след Освобождението. Търново - най-българският град по своя дух, става символ на това велико общо българско достижение.
Представителите на институциите и политиците поздравиха българите с постове във Фейсбук.
Президентът Румен Радев поздрави българите за празника чрез публикация във Фейсбук. По думите му и преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Радев добави още, че на 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни страната ни съумя да стане регионален лидер и да догонва с бързи темпове империи и кралства от целия континент. Президентът коментира, че от нас зависи дали ще се задоволим с настоящето си положение или ще се борим, подобно на предците ни, за да моделираме собствената си историческа съдба. Нека с разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България. Вицепрезидентът Илияна Йотова чества Деня на независимостта на България в Троян. Тя заяви, че ни трябва същата увереност на дедите ни отпреди 111 години, които знаеха къде искат да стигнат, как да строят бъдещето. Трябват ни същата воля и сила, независимо от конюнктура, от свои и чужди интереси. Вицепрезидентът определи 22 септември като предизвикателство и отговорност към общество, политици и държавници. По думите на вицепрезидента днес имаме нужда от силни хора, отговорни за съдбините на България и българския народ, за да може всеки българин да живее достоен живот. Вицепрезидентът Йотова посочи, че 111 години поколения българи преживяват и триумфи, и трагедии, успехи и крушения, противопоставяне и обединение. По думите и в момента пишем своята история като народ, което не би било възможно без 22 септември 1908 година. Обявяването на независимостта е извор на самочувствие и национален оптимизъм. Илияна Йотова призова често да се вглеждаме в избелелите фотографии от тези паметни събития, защото те ни срещат с хора – смели, дръзки, горди. По думите на вицепрезидента това бяха истински водачи, които имаха едно верую и една мисия – да върнат величието на един народ, пет века потъпкван, но съхранил българщината, да строят съвременна, модерна и просперираща България на обединените и независими българи.
Министър-председателят на България Бойко Борисов поздрави българите за празника с публикация във Фейсбук. По думите му обявяването на независимостта е едно смело и значимо събитие, с което българският народ се гордее! Постижение, сложило край на дългия път към националното освобождение, за което много достойни българи са се борили.
С публикация във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави българите по случай празника. Тя написа, че 22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си. Тя добави още, че с обявяването на Независимостта в старопрестолния град Търново преди 111 години България окончателно се утвърждава като суверенна и равноправна държава и пред нея се разкриват нови перспективи за възход и развитие.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа в профила си във фейсбук по празника, че независимостта е състояние на духа. Според нея ако всеки българин носи независимостта в себе си и има характер да я защитава пред вътрешни и външни сили, то и България ще пребъде като свободна и независима държава.
11 народни представители от Парламентарната група на ГЕРБ се включиха в честванията на Независимостта във Велико Търново. В честванията в старата столица се включиха и министрите - Николина Ангелкова, Теменужка Петкова, Росен Желязков и Боил Банов. Те присъстваха на празнична Света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий, се проведе в историческия храм „Св. 40 мъченици“. Именно в тази църква във Велико Търново, преди 111 години, с Манифест към българския народ, подписан от Фердинанд І, е обявена Независимостта на България. Официалните лица поднесоха венци пред Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец. Те присъстваха и на Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България и заедно с празничното шествие преминаха през В. Търново от крепостта Царевец до паметника на Майка България в центъра на града.
Kметът на София Йорданка Фандъкова коментира в приветственото си слово по повод отбелязването на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България в София, че винаги трябва да помним и размишляваме за онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха с таланта си независимостта на България. По думите и днес отбелязваме тържествено една забележителна дата от българския исторически календар. В същата тази година, когато отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица на България, почитаме и 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Фандъкова добави още, че ако Съединението на България е триумф на българския дух и войнския героизъм на нашия народ, то обявяването на Независимостта е триумф на българската дипломация на държавническото изкуство.
Историкът проф. Пламен Павлов заяви, че няма смисъл от противопоставяне на големите дати в българската история, защото те взаимно се допълват. По думите му историческият акт на обявяването на Независимостта постепенно заема полагащото му се място в празничния календар.
Председателят на Комисията по отбрана и народен представител от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов заяви, че се чувства горд, че България е независима държава, неподвластна на чужди амбиции и интереси. Той добави, че Независимостта получена преди 111 години, е благодарение на всички българи, защото всички българи участват в това начинание. Всички възприемат изключително радостно, радушно тази проявена политическа смелост, това желание на политическия елит да води хората към свобода. И това е наистина нещо много вълнуващо, нещо много дълбоко, нещо много човешко.
Денят на Независимостта бе отбелязан тържествено с участието на представителни военни формирования. В честванията по повод 111-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от: Сухопътните войски, Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС), Националната гвардейска част (НГЧ), Съвместното командване на силите (СКС), Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на парламента Емил Христов: 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите и да гради бъднините си по собствена мяра

Зам.-председателят на парламента Емил Христов: 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите и да гради бъднините си по собствена мяра

22 Септември 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите, да бъде осъзнат, самостоен, значим и да гради бъднините си по собствена мяра. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на тържествената заря-проверка по повод 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от Общината.
Заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и народни представители участваха във Велико Търново в тържественото честване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Те присъстваха на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”. Заместник-председателят на парламента Емил Христов произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. Днес ни събира събитие, което не блести с имена на герои и саможертви, но въпреки това отваря нова страница в историята ни, отбеляза в словото си Емил Христов. Той подчерта, че „независимост“ е дума, толкова често използвана, че от висотата на днешния ден често се приема за даденост, за нещо гарантирано, завещано ни още от люлката, невидимо, като въздуха, който дишаме. Провъзгласяването на Независимостта се превръща в знаменателен исторически акт, който връща Отечеството ни в орбитата на държавите с амбиции и бъдеще, заяви Емил Христов. „Независимост не се откупува“ казва тогавашният премиер Александър Малинов, написал текста на Манифеста в царския влак от Русе за Велико Търново, припомни заместник-председателят на Народното събрание и добави, че тези думи бележат единението на нацията и жаждата й за суверенитет по-силно и незаличимо от восъчните печати, скрепили пергамента на Манифеста. Формалната свобода е равносилна на несвобода, подчерта в словото си Емил Христов. Независимостта е правото да взимаме дръзко своите решения, но и да носим отговорност за тях, отговорност за общността си, заяви той. Независимостта ни е завещана ценност, но принадлежи само на истински смелите, добави заместник-председателят на парламента. Тук, в Търново, където отколешната традиция ни събира ежегодно на този ден, където всеки камък има своя памет за миналото, е още по-голяма отговорността ни към потомците да съхраним онзи изначален смисъл на понятието „независимост“ - сплав от идеализъм, прагматизъм и зачитане на човешките права, посочи Емил Христов. Колкото повече усилия влагаме, толкова по-корава и издържлива ще бъде сплавта на народа ни, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Емил Радев и общински съветници от ГЕРБ почетоха във Варна Деня на независимостта

Евродепутатът Емил Радев и общински съветници от ГЕРБ почетоха във Варна Деня на независимостта

22 Септември 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Варна. С тържествено издигане на националното знаме Варна отбеляза 111 години от обявяването на Независимостта на България. Сред официалните лица на церемонията бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и общински съветници от ГЕРБ, районните кметове, представители на редица институции, дипломати. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България. По традиция празникът на пл. „Независимост” във Варна завърши с тържествен военен марш и българско хоро. В 18,30 ч. на входа на Морската градина ще се проведе концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Казанлък на централния площад бе отбелязан Денят на независимостта

В Казанлък на централния площад бе отбелязан Денят на независимостта

22 Септември 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Казанлък. На централния площад „Севтополис“ се състоя празнично честване по повод 111 години от обвяване на Независимостта на България, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Тържествен водосвет бе отслужен от казанлъшки свещеници. Осветени бяха знамето на Община Казанлък и за пета поредна година училищни знамена.
Слово по повод 111 години от обявяване Независимостта на България произнесе директорът на Исторически музей „Искра” д-р Момчил Маринов, който обърна внимание на значението на историческия акт отпреди 111 години и неговият смисъл за възпитание на поколенията в дух на патриотизъм.
В тържествената по програма по повод историческата годишнина взеха участие духовият оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада – Казанлък и Клуб „ Бели рози” към Народно читалище „Възродена Искра”.
В централната част на Казанлък, в близост до Лъвовата чешма бе подредена постерна изложба „Българската независимост”.
Сред официалните гости на събитието бяха кметът Галина Стоянова и заместник – кметът Даниела Коева, кметове на населени места, общински съветници.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от ГЕРБ се включиха в честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново

Народни представители от ГЕРБ се включиха в честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново

22 Септември 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 11 народни представители от Парламентарната група на ГЕРБ се включиха в честванията на Независимостта във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. От самото начало на празничната програма в старата столица пристигнаха също и министрите Николина Ангелкова, Теменужка Петкова, Росен Желязков и Боил Банов.
Заедно с домакина на тържествата – великотърновския кмет инж. д-р Даниел Панов, те присъстваха на празнична Света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий, която в 7.30 часа започна в историческия храм „Св. 40 мъченици“.
Именно в тази църква във В. Търново, преди 111 години, с Манифест към българския народ, подписан от Фердинанд І, е обявена Независимостта на България.
Официалните лица поднесоха венци пред Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец. Те присъстваха и на Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България и заедно с празничното шествие преминаха през В. Търново от крепостта Царевец до паметника на Майка България в центъра на града.
По-рано великотърновските народни представители от ГЕРБ Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова и Станислав Стоянов отправиха поздрав към жителите и гостите на старата столица. В приветствието си те заявяват, че делото на Независимостта „е вплело в националната ни тъкан стремежа към справедливост, разбирателство, ред и мир, както и свободата на всеки отделен човек да прави своя личен избор“.
„Днес ние приемаме изключително сериозно отговорността да подчиняваме всяко свое решение на обществения интерес“, заявиха още великотърновските народни представители от ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: На днешния ден преди 111 години храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: На днешния ден преди 111 години храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма

22 Септември 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На днешния ден преди 111 години храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма. Това каза в празничното си слово по случай обявяването на Независимостта на България кметът на Велико Търново Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че именно с историческия акт българският народ променя Европа и прави Великите сили безмълвни. И това се случва не къде да е, а във вечната историческа и духовна столица на България – Велико Търново. „Княз Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов слизат на една малка гара в подножието на хълма Трапезица в славния град, за да се отправят първо към храма на българщината – църквата „Св. 40 мъченици“, а от там да достигнат до сърцето на славния Царевград Търнов – крепостта „Царевец“, за да обявят това, което всички българи в зората на миналия век усещат – Независимостта на България. Нашите предци смело, силно, решително и гордо изричат на висок глас, че сами ще ръководят своята държава и във вътрешните дела, и във външната политика, че не ще търпят и позволят чужда воля и интереси да определят тяхното бъдеще. Храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма“, допълни още кметът. Той подчерта, че Независимостта дава завършеност на изградената за кратко време българска държавност след Освобождението. Търново - най-българският град по своя дух, става символ на това велико общобългарско достижение. „Независимостта успява, защото нашите предци са имали най-важното свобода в мислите и делата си. Те смело следват совите идеали, най-големите от които е била България. Благото на нашия народ и отечеството е над техните лични интереси, над партийните интереси и над всичко. Затова преди 111 години камбаните във Велико Търново бият празнично. Днес ние всички живеем в свободна, равноправна държава, неподчинена на чужди интереси. Нека бъдем, скъпи българи, искрени родолюбци, каквито бяха предците ни. Те живяха, за да ни има днес нас и нашите деца. Нека бъдем техни достойни наследници и бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява! Честит празник българи, честит празник на Независимостта!“, каза още кметът.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 години

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 години

22 Септември 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Троян. Трябва ни същата увереност на дедите ни отпреди 111 години, които знаеха къде искат да стигнат, как да строят бъдещето. Трябват ни същата воля и сила, независимо от конюнктура, от свои и чужди интереси. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Троян, където заедно с тях чества Деня на независимостта на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Вицепрезидентът определи 22 септември като предизвикателство и отговорност към общество, политици и държавници. „Предизвикателство е към нас като общество и граждани, защото е необходимо да повярваме в собствените си сили, в силата на единението. Предизвикателство е пред политиците, защото трябват конкретни политики, разумни и полезни за хората. Предизвикателство е пред държавниците, защото силна и просперираща държава се гради със силни институции“, изтъкна Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента днес имаме нужда от силни хора, отговорни за съдбините на България и българския народ, за да може всеки българин да живее достоен живот.
Вицепрезидентът Йотова заяви, че 111 години поколения българи преживяват и триумфи, и трагедии, успехи и крушения, противопоставяне и обединение. „Пишем своята история като народ, което не би било възможно без 22 септември 1908 година. Обявяването на независимостта е извор на самочувствие и национален оптимизъм“, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова призова често да се вглеждаме в избелелите фотографии от тези паметни събития, защото „те ни срещат с хора – смели, дръзки, горди“. По думите на вицепрезидента това бяха истински водачи, които имаха едно верую и една мисия – да върнат величието на един народ, пет века потъпкван, но съхранил българщината, да строят съвременна, модерна и просперираща България на обединените и независими българи.
По-късно кметът на Община Троян Донка Михайлова показа на вицепрезидента Илияна Йотова традиционната улица на занаятите в центъра на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки граждани се събраха на площада в Пазарджик за тържественото отбелязване на Деня на Независимостта

Десетки граждани се събраха на площада в Пазарджик за тържественото отбелязване на Деня на Независимостта

22 Септември 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Десетки граждани се събраха на площада в Пазарджик за тържественото отбелязване на Деня на Независимостта, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Празничната програма започна с изпълнения на духов оркестър и издигането на националния флаг. На площада се събраха множество граждани от различни възрасти, народни представители, общински съветници и общественици. Програмата за отбелязване на годишнината от обявяването на Независимостта на България в Пазарджик продължава с празничен концерт с участието на участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Елица“.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен ритуал пред Паметника на освободителите в Кърджали бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

С тържествен ритуал пред Паметника на освободителите в Кърджали бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С тържествен ритуал пред Паметника на освободителите в Кърджали бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. От името на председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, на областният управител Никола Чанев, на кмета Хассан Азис, на ОДМВР-Кърджали, Регионален инспекторат по образованието, тракийските сдружения и читалища, училища, политически партии, държавни и общински институции и учреждения и лично от граждани, бяха поднесени цветя и венци на Паметника на Освободителите.
По случай официалното провъзгласяване на България за независима държава преди 111 години с Манифеста на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново, в Градската градина дойдоха да отдадат почит граждани и гости на града, общински и областни организации, политически партии, обществени организации.
След тържествената част, беше изнесен концерт от самодейни фолклорни състави от Народно читалище "Родопски фар 1938“. С песни, музика и хора продължи народното празненство.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Видин: С обявяването на Независимостта България възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие

Огнян Ценков, кмет на Видин: С обявяването на Независимостта България възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие

22 Септември 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Видин. С обявяването на независимостта си България възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие като част от останалите европейски държави. Това каза на тържествената церемония на централния площад „Бдинци“ Огнян Ценков, кмет на Община Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. На церемонията за отбелязване на 111-годишнината от обявяването на Независимостта се събраха стотици граждани и ученици. „Провъзгласяването на Независимостта се смята за голям успех на българската дипломация и поредна стъпка по пътя към осъществяване на националните идеали. Каузата за постигане на независимост обаче не се дължи само на българската дипломация, тя е спечелена благодарение на духовната енергия и интересите на целия народ. Днешната дата носи незаменима поука, че когато сме обединени и вдъхновени, можем да осъществим всяка голяма кауза в името на България. Нека отдадем заслуженото на всички достойни българи, благодарение на които вървим по пътя на независимостта. Нека следваме техните стъпки и учим децата си да съхраняват паметта за събитията в нашата история, които преобразяват Родината ни. Заедно да направим всичко по силите си, за да живеем в свободна и процъфтяваща България. Нека следваме техните стъпки и учим децата си да съхраняват паметта за събитията в нашата история, които преобразяват Родината ни. Заедно да направим всичко по силите си, за да живеем в свободна и процъфтяваща България!“, каза Огнян Ценков. Той завърши словото си с думите от Манифеста, които княз Фердинанд произнася на 21 септември преди повече от век в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.
Пред паметника на Трети пехотен Бдински полк венци и цветя положиха видинчани, ученици и деца, почит отдаде и видинският кмет, както и представители на държавни организации и политически партии.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Църов, РИМ-Велико Търново: Княз Фердинанд до последно има колебания около обявяването на Независимостта, везните накланя Александър Малинов

Иван Църов, РИМ-Велико Търново: Княз Фердинанд до последно има колебания около обявяването на Независимостта, везните накланя Александър Малинов

22 Септември 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Княз Фердинанд до последно има колебания около обявяването на Независимостта, везните накланя Александър Малинов. Това каза в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. По думите му събитията започват няколко дни по-рано, когато князът е във Виена. Именно там той научава за намеренията на Австро-Унгария да анексира Босна и Херцеговина. „Той не е случайно разбрал, явно е бил уведомен, и подозирам дори, че е било съгласувано с имперските власти в австро-унгарската столица. Това е било решение, което той предварително по дипломатически пътища вече е бил подготвил. Все пак струвало му е доста усилия да премисли още веднъж, и още веднъж, и още веднъж. Защото в него до последния момент има някакво колебание. Но неговият пръв министър Малинов е бил твърд в това отношение, подкрепял го е много сериозно. На практика той е нахвърлял и текста на Манифеста, а княз Фердинанд само го е редактирал. В крайна сметка, въпреки всичко, това се е случило. Обявяването на Независимостта на България се е случило“, допълни той. Така България юридически се изравнява с останалите европейски и световни държави. „Формално до преди този момент България продължава да е част от турската империя. Така тя излиза на международната сцена със своя авторитет, който вече така или иначе е получен, защото от Освобождението до този момент са минали 20 години. Другата гледна точка, вече дали наистина този акт има само положителни страни? Наистина авторитетът се повишава, България става царство, но същевременно тя губи големите пазари на Османската империя. Така че, всяко зло за добро, както се казва. Някои събития в дълъг исторически план си имат и отрицателната страна. Но, от друга гледна точка, България е една много просперираща държава в този момент – държава със самочувствие“, каза директорът на РИМ във Велико Търново. Иван Църов коментира още, че може би това самочувствие изиграва лоша шега няколко години по-късно, когато започват войните за национално обединение.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тържествено отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България се състоя в Кюстендил

Тържествено отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България се състоя в Кюстендил

22 Септември 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Тържествено отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България се състоя в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. На честването присъстваха кметът Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, представители на политически партии, на военно-патриотични организации, жители и гости на Кюстендил. Тържественото честване на празника започна с издигането на националното знаме, под звуците на химна на Република България. В празничното слово беше припомнено значението на провъзгласената с манифест в Търново българска независимост. В словото беше посочено, че този политически акт разкъсва и последните окови, спиращи развитието на държавата. Той връща след повече от пет века суверенитета на България и с достойнство отново я нарежда като пълноправен член в семейството на другите европейски народи. Община Кюстендил организира и празнична програма по повод годишнината. Жителите и гостите на града имаха възможност да присъстват и на концерт вокална формация "Неразделни" към читалище „Братство“.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Велико Търново е изключително добър пример за развита туристическа дестинация

Министър Николина Ангелкова: Велико Търново е изключително добър пример за развита туристическа дестинация

22 Септември 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Градът е изключително добър пример за развита и позната туристическа дестинация. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Ангелкова уточни, че градът се посещава както от много българи, така и от чужденци. Според нея качеството на услугите, които се предлагат в града, е на много високо ниво. „Разбира се, има какво да се желае особено в някой места за настаняване, но винаги, когато получим сигнали за нередности, ние реагираме. Надявам се браншът да обръща внимание върху услугите и качеството, което предлагат, защото това зависи изцяло от собствениците на хотели и ресторанти, места за настаняване и хранене, за да правим дестинацията устойчива и добро място за връщане. Търново е добър пример в тази насока“, обясни още министърът. Тя допълни, че нарушенията, установени през отминалия летен сезон в цялата страна са по-малко в сравнение с минали години. Министърът посочи, че се финализира специална подстратегия за развитието на културно-историческия туризъм у нас, която е част от Националната стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2030 година. „Оформя се конкретен план за действие и се подготвя конкретно финансиране. Ще сме готови, вярвам, до края на годината. Срокът за общественото обсъждане е до края на септември“, поясни още Ангелкова.
Средствата за реклама на страната ни сред българи и чужденци и догодина ще са в размер на 11 млн. лв.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

22 Септември 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Историята не трябва да се политизира. Това каза в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът акад. Георги Марков. Според него в обществото ни има порочно делене, тъй като всеки има предпочитания към една или друга велика сила. Националните празници обаче трябва да ни обединяват, а не да ни разединяват, каза историкът. „Това е един акт, който е от значение за българската външна политика, защото Княжество България по Берлинския договор е васално на Османската империя. Българският княз е васал на османския султан. Княз и цар Фердинанд по-късно управлява твърде дълго – 31 години. Той щеше да остане един добър цар в българската история, който допринася за създаването на българската история, но за жалост след 1912 година следват три войни и две национални катастрофи. Това слага един отрицателен знак върху неговото управление, включително и върху спомена за неговото управление. Неслучайно неговият син Борис III, не го е допуснал дори на сватбата си“, каза още историкът.
Акад. Георги Марков допълни, че и Съединението на България, и обявяването на Независимостта заслужават да бъдат чествани.
Евелина БРАНИМИРОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска: Независимостта е в уроците на миналото, за да бъдем достойни следовници на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели

Кметът на Перник Вяра Церовска: Независимостта е в уроците на миналото, за да бъдем достойни следовници на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели

22 Септември 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Перник. Гражданите на Перник отбелязаха 111 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Под звуците на Духовия оркестър венци и цветя положиха пред паметника на Кракра Пернишки кметът на Община Перник Вяра Церовска, народни представители, областният управител Ирена Соколова, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политици, граждани и общественици.
Представителите на местната и държавна власт сведоха глави и отдадоха почит на героите, посветили живота си на свободата и независимостта. След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов до Двореца на културата. Там беше издигнат националният флаг, а кметът Вяра Церовска поздрави перничани.
„На 22 септември 1908 г. в старата столица Търново с Манифеста си към българския народ княз Фердинанд І провъзгласява България за независимо Българско Царство. Да живее свободна и Независима България! Да живее българският народ! – завършва прокламацията си монархът...", припомни кметът и заяви, че за нас, днес, този акт носи силен национален заряд. „Категорично и безапелационно българската държавност заявява присъствието и позициите си на европейската карта. От историята знаем, че всички останали балкански държави постигат своята независимост след военни операции. Само България обявява и получава признание – без да използва военни средства. А това е залог за просперитет и развитие. Осъществените дипломатически постъпки на българското правителство са несъмнен и безспорен успех. Независимостта е в уроците на миналото, за да бъдем достойни следовници на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели и радетели за България. И днес трябва да помним колко важно е националното обединение и единството. Честит празник, перничани!", каза в словото си кметът Вяра Церовска.
Областният управител Ирена Соколова подчерта в приветствието си, че е необходимо да разберем, че решаването на важните национални въпроси не е свързано с разцепление, снизходителност, сарказъм или тяхната крайност - апатия и примирение.
Празникът завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Днес ние пишем своята история, която по независим и безпристрастен начин ще трябва да предадем на следващите поколения

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Днес ние пишем своята история, която по независим и безпристрастен начин ще трябва да предадем на следващите поколения

22 Септември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес ние пишем своята история, която по независим и безпристрастен начин ще трябва да предадем на следващите поколения. Това каза областният управител Ирена Соколова е традиционното си слово по повод 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. „Днес, от голямата дистанция на времето, си припомняме безценния акт на Независимостта, прекланяйки се пред онези, които се жертваха и защитаваха интересите на България, и правото ни да живеем в по-справедливо, обединено, напредващо в икономически и културен план общество.
111 години след паметния ден на Независимостта, е време да разпознаем истински стойностните национални завоевания, личности и върхови достижения. Необходимо ни е да разберем, че решаването на важните национални въпроси не е свързано с разцепление, снизходителност, сарказъм или тяхната крайност - апатия и примирение“, посочи тя. По думите ь те не носят съзидателност и стойност, а отдалечаване и безсмислена полемика. „Именно заради това трябва да осъзнаем какво имаме и да обединим общите си сили за изграждането на свободна и просперираща България в политическото и духовното пространство на Обединена Европа. Това зависи единствено и само от нас, защото днес ние пишем своята история, която по независим и безпристрастен начин ще трябва да предадем на следващите поколения!“, заяви Соколова.
Областният управител и държавната администрация поднесоха цветя на паметника на Кракра Пернишки и с едноминутно мълчание почетоха паметта на всички знайни и незнайни войни загинали за свободата и независимостта на страната.
Заедно с кмета на Община Перник Вяра Церовска, народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти на политически партии, множество граждани, честването продължи с шествие, предвождано от Духовия оркестър на Перник.
След официалната част последваха изпълнения на ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Андрей Пантев, историк: С обявяването на Независимостта си България се изравнява по статут с всички европейски държави

Проф. Андрей Пантев, историк: С обявяването на Независимостта си България се изравнява по статут с всички европейски държави

22 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. България става значима страна на балканския полуостров благодарение на прокламирането, потвърждаването и защитата на обявената независимост. Това каза в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Андрей Пантев. „Ако не бяхме проявили тази храброст, тази готовност, тази сплотеност, вероятно България щеше да бъде квалифицирана като все още васална Турция. Всички балкански държави са минали по този път, България обаче защити своята независимост със сто хиляди щика армия, със славата от Сръбско - българската война и с една поразително бърза и модерна държавност, която по темпове и резултати превъзхождаше останалите балкански страни, които вече имаха 60 години преди това държавнически и дипломатически опит“, отбеляза историкът. Проф. Андрей Пантев допълни, че с обявяването на Независимостта си България се изравнява по правен статут, международно положение и значимост с всички останали балкански и европейски държави.
Евелина БРАНИМИРОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Григоров, издател: Интересите на България и българската истина в историята трябва да стоят на първо място

Никола Григоров, издател: Интересите на България и българската истина в историята трябва да стоят на първо място

22 Септември 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Интересите на България и българската истина в историята трябва да стоят на първо място. Това каза в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ Никола Григоров - автор и издател на поредицата „Сите българи заедно“. Според него има доказателства, че Независимостта на България от 22 септември 1908 година е обявена на базата на таен договор, с който страната ни предава зависимостта си в ръцете на Русия. Доказателства за този договор, подписан в Евксиноград, са публикувани в „Работнически вестник“ от 11 декември 1913 година, допълни той. „Цочо Билярски, изключителният наш историк, документалист, откри един таен договор от 1907 година, който договор предхожда обявяването на Независимостта и всъщност е подписан между България и Русия. С този договор Русия ни дава право да обявим Независимостта, но той е изключително заробващ и диктува на България да се откаже от всякакви претенции за Македония, което е ужасяващо. Вестник „Работнически вестник“ препечатва договора от австрийски и германски вестници. Договорът е публикуван най-официално, но досега се криеше“, допълни той. Никола Григоров коментира, че българската история е най – фалшифицираната и най – укриваната. Българите днес са подложени на геноцид и в държавата си, и в съседните държави. За да тръгне по правилния път, България трябва да се отърве от всякакви зависимости и лъжи в историята, отбеляза той.
Евелина БРАНИМИРОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха Независимостта

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха Независимостта

22 Септември 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Нека винаги помним и размишляваме за онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха с таланта си независимостта на България. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветственото си слово по повод отбелязването на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес отбелязваме тържествено една забележителна дата от българския исторически календар. В същата тази година, когато отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица на България, почитаме и 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Преди повече от век нашият народ, воден от забележителни лидери, доказа, че тъмните векове на изпитания и бездържавност не са заглушили у него могъщата и многовековна държавна традиция, волята му за свобода и напредък, решимостта да воюва за своите съдбини и правото си да ги направлява. Само за три десетилетия след Освобождението, българската държавност се върна на световната политическа карта и успя да премахне част от несправедливостите на Берлинския конгрес чрез съединението на Княжество България и Източна Румелия и героично защити правата си“, посочи кметът. „Строителите на съвременна България не се спряха до тук. Макар и съединено, Княжество България, си оставаше васално, което силно ограничава неговите икономически и политически възможности. България не е допусната до световната политическа сцена, не може да участва при вземането на решенията, остава безгласна и ограничена. Това странно положение добре се разбира от българската общественост, както е записано в Манифеста за обявяване на независимостта. Народът днес копнее за своя културен и икономически напредък. В това направление нищо не бива да спъва България. И ако Съединението на България е триумф на българския дух и войнския героизъм на нашия народ, то обявяването на Независимостта е триумф на българската дипломация на държавническото изкуство. Умело използвайки ситуацията в Европа през 1907 и 1908 г. и провеждайки ефективна тиха дипломация, княз Фердинанд и неговите министри успяват да подготвят почвата за триумфалния акт за обявяването на независимостта, за който символично е избран гордият хълм Царевец – седалището на нашите царе от Второто българско царство. В този смисъл историческият миг България се връща там, където трябва да бъде – в семейството на суверенните държави, а народът ни се нарежда окончателно редом с другите европейски народи, както мечтаеше Апостолът на свободата Васил Левски“, каза още Фандъкова. „Нека винаги помним и размишляваме за онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха с таланта си независимостта на България. Нека днес пред този скромен паметник да се поклоним на онази огромна 1908 г., в която хилядолетната българска държавност отново засия с пълния си блясък, а българинът окончателно взе в свои ръце съдбините си. Нека пребъде Независимостта!Да живее България!“, допълни тя.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен ритуал в Стара Загора отбелязаха 111 години от обявяване на Независимостта

С тържествен ритуал в Стара Загора отбелязаха 111 години от обявяване на Независимостта

22 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С тържествен ритуал в Стара Загора отбелязаха 111 години от обявяване на Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“ се събраха признателни граждани, за да изразят своята почит пред паметта на българските държавници, работили за независимостта.
На ритуала присъстваха: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова и заместниците и Петя Чакърова и Красимир Червилов, зам.-началник щаба на Втора механизирана бригада подп. Деян Димов, народният представител Радостин Танев, общински съветници, много граждани.
Актьорът Ивелин Керанов припомни историческия ден 22 септември 1908 г., когато Фердинанд с манифест провъзгласява независимостта на България.
В словото си подп. Диян Димов, зам.-началник щаб на Втора механизирана бригада, проследи историческите факти, обусловили акта за обявяване независимостта на страната ни. „Няма по-добър учител на един народ от историята му. Днес ние трябва да знаем, че само обединени можем да работим за просперитета на отечеството“, каза подп. Димов.
Венци на признателност пред паметника бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон, областен управител. Представители на политически партии, обществени организации, съюзи и признателни граждани също положиха цветя в знак на почит към великите държавници на България.
В ритуала участваха почетен караул и знаменна група от Старозагорския военен гарнизон и Общински духов оркестър.
В ритуала ще участват и почетен караул, знаменна група и Военен духов оркестър на Старозагорския военен гарнизон.
Веднага след честването започна Празничен концерт на Духов оркестър при Община Стара Загора.
За старозагорци Празничен фолклорен концерт имаше и в парк „Пети октомври“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен ритуал пред колоната на Независима България в Пловдив беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта

С тържествен ритуал пред колоната на Независима България в Пловдив беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С тържествен ритуал пред колоната на Независима България на пл. „22 септември“ в Пловдив беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Слово произнесе Георги Василевски – историк и преподавател в Национална търговска гимназия – Пловдив, а водещ беше актьора Стефан Попов.
В тържественото отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България в Пловдив се включиха Духов оркестър, почетна рота от комитет „Родолюбие“, венценосци. На тържеството присъстваха представители на местната власт, депутати, командването на Пловдивския гарнизон и други представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.
В 14.00 часа започва възстановка на събитията от 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад „Централен“ в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен Манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Възстановката ще бъде на площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Старинен Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си

22 Септември 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Независимостта е състояние на духа. Ако всеки българин я носи в себе си и има характер да я защитава пред вътрешни и външни сили, то и България ще пребъде като свободна и независима държава. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във фейсбук по случай 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. „Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си. Честит празник!", пише още председателят на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки родолюбиви българи се събраха да отбележат Денят на независимостта в София

Десетки родолюбиви българи се събраха да отбележат Денят на независимостта в София

22 Септември 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Десетки родолюбиви българи се събраха да отбележат Денят на независимостта в София. Te носeха трибагреници и цветя в знак на почит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Водещ на събитието беше актрисата Силвия Лулчева. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, която произнесе приветствено слово, заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов, Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет, и общински съветници. В публиката присъстваше и Мая Манолова.
В празничната програма взе участие Софийският духов оркестър. Събитието бе почетено и с химна на България, а на Паметника на независимостта бяха поставени множество венци. 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана и с военен ритуал на Националната гвардейска част.
Засилено е полицейското присъствие за спокойното протичане на мероприятието.
„Фокус“ припомня:
На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четирдесет мъченици“ във Велико Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.).
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С молебен в храм „Св. Неделя” в Пловдив започнаха тържествата посветени на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

С молебен в храм „Св. Неделя” в Пловдив започнаха тържествата посветени на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С молебен в храм „Св. Неделя” в Пловдив започнаха тържествата посветени на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Традиционно вече 29 години молебенът се организира от Сдружение “Център Петко Каравелов“. Службата бе отслужена от отец Апостол, който помоли „Бог да озарява държавата ни и всички нас”. Няколко думи бяха казани и от Владимир Дончев, председател на Сдружение „Център Петко Каравелов“. За Радио „Фокус“ той припомни, че е имало години, когато този празник въобще не се е празнувал в България. Веднага след промените на 10 ноември 1989 година, когато Демократическата партия на Стефан Савов се е преучредила, група съмишленици на Сдружение „Център Петко Каравелов“ са започнали полуофициално да празнуват празника на Независимостта на България. Оттогава досега това продължава вече 29 години. Дончев призова сегашните политици да се опитат поне малко да се доближат до делото на Фердинанд и Александър Малинов.
Празникът в Пловдив започва от църквата „Св. Неделя”, където за първи път е имало молебен в чест на Независимостта тогава. Именно пред тази църква е издигната и плоча на министър–председателят Александър Малинов, активен деец на Демократическата партия и министър председател през 1908 – 1911, когато е обявена Независимостта на България.
И днес на паметната плоча на Малинов бяха поднесени венци и цветя. В 11.30 часа започна тържествен ритуал пред колоната на Независима България на пл. „22 септември“ .
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Маринов: Свободата и независимостта са най-великите неща, които човек трябва да търси

Веселин Маринов: Свободата и независимостта са най-великите неща, които човек трябва да търси

22 Септември 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Свободата и независимостта са най-великите неща, които човек трябва да търси. Това каза в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ певецът Веселин Маринов. Той обясни, че за да се стигне до независимостта трябва много да се страда. „Както е казал Дон Кихот на Санчо – „свободата се крепи на върха на бойното копие“. Така че това е много труден процес. Той е целоживотен, за да можеш да извоюваш във всяко едно поприще на нашия живот. За това се чувствам така, защото съм успял чрез поведението си и знанията, които съм придобил и това, че съм превърнал професията си в хоби, да не се уморявам. А когато човек не чувства умора той има смелост и сили да се бори за своята независимост, за да има силата да каже и решава съдбата си“, допълни певецът.
Веселин Маринов каза още, че държавата ни няма загуба и няма загубено знаме, а това се дължи на героизма и борбата на големите личности, които са се върнали в България, за да се бият за нея. Той изрази надежди патриотичните му песни да достигнат до повече хора.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен ритуал в Благоевград беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

С тържествен ритуал в Благоевград беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С тържествен ритуал в Благоевград беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Церемонията, която се състоя на площад „Георги Измирлиев“ пред паметната плоча на загиналите за свободата на Отечеството, започна с изпълнението на химна на България от Биг Бенд - Благоевград. Веднага след това бе припомнена кратка история на събитията, случили се на 22 септември 1908 година.
Цветя в знак на признателност поднесоха областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, кметът ма Общината д-р Атанас Камбитов, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, началникът на Регионалното управление на образованието - Благоевград Ивайло Златанов, представители на политически партии, културни дейци и граждани.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венци и цветя бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец“ във Велико Търново

Венци и цветя бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец“ във Велико Търново

22 Септември 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Към момента официалните лица и стотици граждани, и гости на Велико Търново са запътват към площад „Майка България”, където ще бъдат положени гирлянди, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. В шествието са Негово високопеосвещенство Великотъновският митрополит Григоий, който върви заедно с кмета Даниел Панов. Тук са и министрите на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова. Участват още народни представители, общественици и стотици жители и гости на града. На чело са момчета от търновските училища, които носят цветята и знамената на институции и неправителствени организации. Преди броени минути приключиха официалните слова.
Кметът Даниел Панов поздрави всички българи от свое име и подчерта, че именно от старата столица, преди 111 България успява да промени Европа. Той напомни, че трябва да сме обединени и да съхраняваме, и помним историята си, както и, че Независимостта дава завършек на новосъздадената българска държава. Панов поздрави всички от името на министър-председателя Бойко Борисов. Бяха прочетени и поздравително адреси от президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
От историческия хълм бяха пуснати и балони в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено, под звуците на химна на Велико Търново. Националният флаг бе издигнат тържествено, с изпълнение на химна на Република България.
От 12.30 часа пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.
В 14.00 часа жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта „Царевец“ и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен. В 17.00 часа на сцената пред местната администрация започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което обичната народна певица и кметът Даниел Панов ще поведат. В 19.00 часа на площад „Цар Асен I” пред „Царевец“ ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря – проверка. В 20.15 часа е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Програмата продължава и на 23 септември, когато пред крепостта „Царевец“ ще се състои двучасов спектакъл на военните оркестри, участващи в международния фестивал. Шоуто е със свободен вход.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Централната зала на Исторически музей в Петрич работи с безплатен вход за посетители по повод 111-годишнина от обявяването на Независимостта

Централната зала на Исторически музей в Петрич работи с безплатен вход за посетители по повод 111-годишнина от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Петрич. Централната зала на Исторически музей - Петрич работи с безплатен вход за посетители, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. Поводът е 111-годишнина от обявяването на Независимостта на България. Останалите три обекта към Исторически музей - Петрич също ще бъдат отворени за туристите в неделния ден.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С издигане на националния флаг в Бургас бяха отбелязани 111 години от обявяването Независимостта

С издигане на националния флаг в Бургас бяха отбелязани 111 години от обявяването Независимостта

22 Септември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. С издигане на националния флаг в Бургас бяха отбелязани 111 години от Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. От 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. От 10.30 часа във Военен клуб – Бургас на ул. „Христо Ботев“ 48 се проведе ритуал по полагане на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в знак на признателност към загиналите за защита на българската независимост. На събитието присъстваха представителен блок от сухопътни войски с командир лейтенант Тодор Хранчев, представителен сборен блок от формированията на военно-въздушните сили и други.
„Бургас има по-специфичен детайл по отношение на акта за независимост. В мига, в който българският цар Фердинанд прочита манифеста за независимост пред крепостните стени на Царевец, майсторът на 24-ти пехотен черноморски полк Георги Шагунов написва химна на Независимостта на България“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Заедно с него на днешното събитие по случай отбелязването на Независимостта на България и венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк поднесоха и други лица от местната власт, заместник областният управител Севдалина Турманова, както и много общински съветници. От 11.00 часа започна концерт-спектакъл „Величието на България и Независимостта“ на пл. „Тройката“ с участието на ДТА „Лъкатниче“, ДТА при ФА „Атанас Манчев“, ФА „Лукойл-Нефтохим Бургас“, ДФА „Лазур“, ДТА „Звездички“, ДТА „Зорница“; Хор „Родна песен“, хор „Милка Стоева“, ВГ „Фортисимо“; ДВГ „Морски песъчинки“, хор при ПФА „Странджа“; Актьорите Юрий Ангелов, Валери Еличов, Пламен Каров и Иван Григоров.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Денят на Независимостта е значим повод за национално самочувствие и гордост

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Денят на Независимостта е значим повод за национално самочувствие и гордост

22 Септември 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Изстрадана е независимостта на България, 22 септември е значим повод за национално самочувствие и гордост. Това каза в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. “Вярвам, че днешният тържествен ден винаги ще ни вдъхновява и ще ни дарява оптимизъм за достойно европейско бъдеще на България. Не случайно на 22 септември най-силно звучат думите на Стефан Стамболов, че съединението прави силата и силата ражда независимост, като и българската армия е част от това. Ние трябва да сме достойни наследници на нашите деди“, заяви той. Ген. Андрей Боцев каза още, че българите трябва да продължават да защитават ценностите, за които са се борили техните деди.

Евелина БРАНИМИРОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествено издигане на националното знаме и молебен във Варна бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

С тържествено издигане на националното знаме и молебен във Варна бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Варна. С тържествено издигане на националното знаме и молебен за България във Варна бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На площад „Независимост“ пред сградата на Съдебната палата бе припомнено, че на тази дата през 1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. Представители на Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха молебен, след което бяха издигнати националният трибагреник, знамето на Европейския съюз и флагът с герба на Варна. Преди края на официалната част представителният взвод на Военноморските сили премина в тържествен марш пред събралите се на площад „Независимост“ варненци. Сред официалните гости на събитието бяха представители на областна и общинска администрация, депутати, общественици.
След края на официалната част на площад „Независимост“ се изви и тържествено хоро.
Тържествата във Варна ще приключат с празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България от 18.30 часа на входа на Морската градина.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: 22 септември е паметна дата, увенчала стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си

Председателят на НС Цвета Караянчева: 22 септември е паметна дата, увенчала стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си

22 Септември 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. 22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си. Това написа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в профила си във фейсбук. „Честит празник! Честита Независимост! С обявяването на Независимостта в старопрестолния град Търново преди 111 години България окончателно се утвърждава като суверенна и равноправна държава и пред нея се разкриват нови перспективи за възход и развитие“, казва Караянчева.
„Днес нашето единство и обединените ни усилия са най-важното условие за постигане на общата ни цел – развита и просперираща България в стабилна и сигурна Европа“, посочва още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива

Президентът Румен Радев: Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива

22 Септември 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Това написа президентът Румен Радев в профила си във фейсбук. „На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни страната ни съумя да стане регионален лидер и да догонва с бързи темпове империи и кралства от целия континент“, казва Радев.
„Днес сме изправени пред своя собствен 30-годишен вододел. Три десетилетия след началото на прехода нашият път напред преминава през също толкова значими предизвикателства, очакващи своето решение. И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. От нас зависи дали ще се задоволим с настоящето си положение или ще се борим, подобно на предците ни, за да моделираме собствената си историческа съдба. Нека с разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България. Честит празник!“, пише още президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Биляна Карадакова, РИМ – Благоевград: 22 септември не трябва да се приема като един от многото почивни дни

Д-р Биляна Карадакова, РИМ – Благоевград: 22 септември не трябва да се приема като един от многото почивни дни

22 Септември 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 22 септември, когато отбелязваме Независимостта на България, не трябва да се приема като един от многото почивни дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Биляна Карадакова, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград. Тя отбеляза, че за всяка една държава провъзгласяването на независимостта ѝ е може би нейната първа историческа дата. „В българската история обаче не е точно така. При нас много по-рано от 1908 година имаме държавно мислене, организиране на държавнически начала, историческа памет и приемственост още от Възраждането. Може да се каже, че като дата, която означава за нас независимост като нация, е учредяването на българската екзархия върху границите на българската нация от Възраждането през 1870 година“, каза още д-р Карадакова. Според нея подобен символ е и Санстефанска България.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забранено е поставянето на сергии в центъра на Велико Търново в Деня на независимостта

Забранено е поставянето на сергии в центъра на Велико Търново в Деня на независимостта

22 Септември 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В Деня на независимостта на България в центъра на Велико Търново е забранено разполагането на сергии, маси и други преместваеми обекти за търговски и обслужващи дейности. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В това перо влизат продажба на промишлени и хранителни стоки, извършване на промоции и провеждане на рекламни кампании.
Рестрикцията е въведена със заповед на кмета на Общината Даниел Панов и се отнася за цялото протежение на улиците „Васил Левски“, „Независимост“, „Христо Ботев“ и площад „Майка България“.
Допуска се само едно изключение - разрешено ще бъде поставянето на преместваеми обекти за временна търговия – продажба на български национални знамена и балони.
За изпълнението на заповедта ще следят длъжностни лица от Община Велико Търново и служители на Районното управление на полицията в Старата столица.
Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8.30 часа до 13.30 часа ще бъде ограничен трафикът по улиците „Св. Климент Охридски“, „Никола Пиколо“, „Иван Вазов“, „Стефан Стамболов“, „Независимост“, „Васил Левски“, включително и площад „Цар Асен I“. След 13.00 часа трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица „Васил Левски“ ще остане затворена до 19.00 часа. След 18.00 часа площадът пред крепостта „Царевец“ отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21.30 часа.
Промяна в организацията на трафика ще има и на 23 септември. Шоу-спектакълът на военните оркестри пред крепостта „Царевец“ налага затваряне на движението през площада за времето от 9.30 до 12.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Хасково организира тържествено честване по повод 111 години от обявяване на Независимостта на България

Община Хасково организира тържествено честване по повод 111 години от обявяване на Независимостта на България

22 Септември 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Хасково. По повод тържествено честване на 111 години от обявяване на Независимостта на България Община Хасково организира тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на пл. „Свобода“ от 11.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Празничната програма ще продължи на сцената на пл. „Свобода“ с концерт на Народен оркестър - Хасково с диригент Димчо Йорданов и Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Хасково” с художествен ръководител Ана Димитрова.
Поканени са всички граждани, политически партии и обществени организации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Кюстендил организира празнична програма по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България

Община Кюстендил организира празнична програма по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Кюстендил организира празнична програма по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Отбелязването на годишнината ще се състои от 11.00 часа на Арката на площад „Велбъжд”. Предвидено е издигане на националното знаме на Република България, както и празнично слово. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Булаир”. Жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможност да присъстват и на празничен концерт с участието на Вокална формация „Неразделни” и квартет „Хармониум”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен общоградски ритуал в Стара Загора ще бъдат отбелязани 111 години от обявяване Независимостта на България

С тържествен общоградски ритуал в Стара Загора ще бъдат отбелязани 111 години от обявяване Независимостта на България

22 Септември 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С тържествен общоградски ритуал в Стара Загора ще бъдат отбелязани 111 години от обявяване Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Нa 22 ceптeмври 1908 г. във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд c мaнифecт oбявявa Нeзaвиcимocттa нa Бългaрия. C тoзи aкт ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Цяла България ликува на този ден. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора.
Дeнят нa нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г.
В Стара Загора ще отбележат 111 години от обявяване Независимостта на България с тържествен общоградски ритуал. Той ще започне в 10.30 часа пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“ (Алана).
В ритуала ще участват и почетен караул, знаменна група и Военен духов оркестър на Старозагорския военен гарнизон.
Веднага след честването от 11.00 часа ще започне Празничен концерт на Духов оркестър при Община Стара Загора.
От 11.00 часа в парк „Пети октомври“ ще има и Празничен фолклорен концерт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Легендарният цепелин L59 ще бъде представен в Музея на бойната слава в Ямбол

Легендарният цепелин L59 ще бъде представен в Музея на бойната слава в Ямбол

22 Септември 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Историята на ямболския цепелин, влязъл в световната военна история с рекорд по най-продължителен полет, е централната тема в най-новата експозиция на Музея на бойната слава. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Изложбата ще бъде открита в рамките на честването Деня на независимостта, организирано от Общината. Експозицията ще бъде представена от 11.00 часа в специално отредената за нея зала в дворното пространство на музея. Изложбата е оформена в два сегмента - „Цепелиновото летище край Ямбол(1916-1918г.)” и „Отбрана на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле”. Любопитен момент от военната история на града се свързва именно с легендарния цепелин L59 – една от двете най-големи немски летателни машини, използвани през Първата световна война. През ноември 1917 г. дирижабълът прави най-дългия регистриран полет - 95 часа и 5 минути без междинно кацане. Екипажът му прелита 6800 километра от Ямбол до столицата на Судан - Хартум и успешно се връща в Ямбол. В Музея на бойната слава посетителите могат да видят макет на цепелина в мащаб 1:24, под който е изработена релефна карта на местността с разположението на цепелиновото летище край Ямбол. Самото летище е било с впечатляващи размери, като освен хангар за цепелина, обслужващата инфраструктура е включвала водородна станция, електро, радио и метеорологична станция, също така ремонтна работилница, жилища за 400 души и дори офицерско казино.Втората част от изложбата е посветена на славния боен път на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле от Първата световна война. С първоначална численост от над 80 офицера и 5000 подофицери и войници в началото на войната, след многобройни битки, към септември 1918 г. в състава на полка остават едва 1728 войници, под командването на 48 офицери. Посетителите могат да разгледат част от отбранителната позиция, в която са разположени огнева позиция на 75 мм артилерийско оръдие „Skoda-werke” и позицията на предвестника на танковете - 53 мм куполно оръдие система „Круп - Грюзон” 1889/1916 г. Откриването на новата експозиция ще бъде предшествано от официална церемония по честване Деня на независимостта на България, отново в района на Музея на бойната слава.
По традиция програмата започва с изпълнения на ямболския Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“. В 10.30 часа ще бъде тържественото издигане на националния флаг, последвано от празнично приветствие от кмета на града Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен. Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати в Музея на бойната слава от 10.00 до 16.00 часа.
Церемония по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общоградско тържество пред паметните плочи на участниците в борбата за Освобождение ще се състои в Поморие

Общоградско тържество пред паметните плочи на участниците в борбата за Освобождение ще се състои в Поморие

22 Септември 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Поморие. По повод 111 години от обявяването на Българската независимост Община Поморие организира общоградско тържество пред паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Честването ще започне в 11.00 часа с издигане на националния флаг. Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично” ще отслужат благодарствен молебен. Програмата ще продължи с тържествено слово и поздрав от Детски фолклорен танцов състав „Раковина”.
На 22 cептември 1908 г. във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд oбявявa Нeзaвиcимocттa нa Бългaрия c мaнифecт. C тoзи aкт нa прaктикa ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Виcoкaтa пoртa, a cлeд тoвa и Вeликитe cили признaвaт oфициaлнo Бългaрcкaтa нeзaвиcимocт. Дългo врeмe знaчимocттa нa тoвa cъбитиe oт нoвaтa иcтoрия нe ce oцeнявa достатъчно, нo нa тaзи дaтa преди 111 години Бългaрия – eднa oт нaй-cтaритe страни в Eврoпa, oтнoвo ce пoявявa нa кaртaтa cлeд пeтвeкoвнoтo рoбcтвo.
Община Поморие кани жители и гости на града, обществени организации и институции да почетат паметния за България ден.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камбанен звън и света Литургия поставиха началото на празничния 22 септември във Велико Търново

Камбанен звън и света Литургия поставиха началото на празничния 22 септември във Велико Търново

22 Септември 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Камбанен звън постави началото на празничния 22 септември във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Градът за пореден път е център на националните чествания за Независимостта на България. По традиция началото бе поставено със света Литургия, която се отслужва в църквата „Св. 40 мъченици”. Богослужението води Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий заедно с хор „Ангелски гласове”. Десетки жители и гости на града се събраха в храма, за да запалят свещ за здраве и благополучие. На Литургията присъстват министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители, областният управител проф. Любомира Попова, кметът инж. Даниел Панов, председателят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, общински съветници и общественици. Веднага след като богослужението приключи, ще последва водосвет, придружен с поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. След това официалните лица и гражданите ще се включат в шествие до крепостта Царевец, където от 10.30 часа ще се проведе военен ритуал за издигане на националното знаме. Там ще има и празнични слова.
От 11.00 на Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя, а 30 минути по-късно тръгва шествието към паметник „Майка България“, където също ще бъдат положени гирлянди.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Концерт „Ден на независимост” ще се проведе в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

Концерт „Ден на независимост” ще се проведе в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

22 Септември 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Концерт „Ден на независимост” ще се проведе в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Концертът е под почетния патронаж на посолството на Република Армения в Република България и е посветен на 21 септември - Ден на независимостта на Армения и на 22 септември - Ден на независимостта на България.
Събитието ще се проведе от 17.00 часа в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (бул. „Евлоги Георгиев“ 94). Диригент е Левон Манукян. В програмата са включени творби на Комитас, Моцарт и Пиацола. Специални гост-солисти ще бъдат Саркис Закарян – пиано и Стоян Караиванов – баян, бандонеон. Входът е свободен.
Концертите на AGBU София са част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С празничен концерт в Дупница ще бъдат отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта на България

С празничен концерт в Дупница ще бъдат отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Дупница. С празничен концерт ще бъдат отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Програмата ще започне от 10.15 часа на площад „Свобода”. Предвиден е рецитал на Общински духов оркестър, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев в града. Празничният концерт ще започне в 11.00 часа. Участие в него ще вземат Фолклорен танцов ансамбъл „Актавис” с ръководител Воин Войнов, както и детско-юношески фолклорен ансамбъл „Дани” с ръководители Галя и Воин Войнови. В концерта ще се включат представителен танцов състав „Зора“ и школата по български народни танци при читалище „Зора”, с хореограф Диляна Диканска. Пред жителите и гостите на Дупница ще се представят танцов клуб „Божи дар“ с ръководител Божидар Германов и мъжки хор „Свети Иван Рилски“ с диригент Таня Камбурова. Участие ще вземат Рени Христова и Йоана Югова от читалище „Пейо Яворов”, детска фолклорна група при читалище „Пробуда” – село Самораново, както и женска и мъжка фолклорна група при читалище „Светлина” от село Бистрица. В празничния концерт ще участват певческата група към читалище „Пробуда“ - село Яхиново и деца от читалище „Ген. Георги Тодоров”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Безплатен пешеходен тур организира Регионалният исторически музей във Велико Търново по повод 111 години от обявяването на Независимостта

Безплатен пешеходен тур организира Регионалният исторически музей във Велико Търново по повод 111 години от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Безплатен пешеходен тур организира Регионалният исторически музей във Велико Търново по повод 111 години от обявяването на Независимостта. Темата на похода е „По стъпките на българската държавност“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. Екскурзоводската обиколка, придружена с беседи, ще мине през местата свързани с историческия акт в квартал „Асенов“ и на крепостта Царевец.
Началото ще е в 14.00 часа от църквата-музей „Св. Димитър Солунски”. Маршрутът продължава през храмовете „Св. 40 мъченици“ и „Св. св. Петър и Павел”, малката порта на Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и приключва на паметника-пирамида на крепостта. Екскурзоводи ще са Магдалена Русева и Петко Петкански.
Желаещите могат да се включат в пешеходния тур във всеки един от етапите.
През целия ден отворени за безплатни посещение от 8.00 до 18.00 часа ще са църквата-музей „Св. 40 мъченици“ и Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, който ще работи до 16.00 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С богата културна програма в Добрич ще бъдат отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

С богата културна програма в Добрич ще бъдат отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Добрич. С богата културна програма в Добрич ще бъдат отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Днес и на 23 септември от 09.00 часа до 18.00 часа обектите на Регионален исторически музей – Добрич (Археология, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Музей в Градски парк „Св. Георги“) отварят вратите си за гражданите и гостите на града. На 23 септември от 10.00 часа до 17.00 часа Художествена галерия – Добрич също ще бъде с отворени врати. Те са посветени и на Европейските дни на наследството „Изкуства и развлечение“ – инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.
От 10.00 часа до 12.00 часа днес в Зала УСШ Волейболният клуб „Добруджа – 07“ ще направи открита тренировка. Всеки, който пожелае, може да се включи в тренировката и да усети духа на легендарните ни момчета.
За най-малките от 11.00 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе“ е предпремиерният спектакъл „Вълкът и седемте козлета“ на Държавен куклен театър „Дора Габе“. Драматизацията е на Теодора Попова – Лазарова, постановката на Даниела Христова, участниците са Теодора Желева, Росен Радев, Валентин Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С богата програма в Пловдив ще бъде отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

С богата програма в Пловдив ще бъде отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

22 Септември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С богата програма в Пловдив ще бъде отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Общината. Тържествата в града започват в 10.00 часа с молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“. В 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов (до храм „Св. Неделя“. В 11.30 часа започва тържествен ритуал пред колоната на Независима България на пл. „22 септември“ .
В 14.00 часа започва възстановка на събитията от 25 септември 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад „Централен“ в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Възстановката ще бъде на площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Старинен Пловдив.
В тържественото отбелязване на 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България в Пловдив ще се включат Духов оркестър, почетна рота от комитет „Родолюбие“ и венценосци. Слово ще произнесе Георги Василевски – историк, преподавател в Национална търговска гимназия – Пловдив, а водещ ще е Стефан Попов – актьор в Драматичен театър Пловдив. Поканени са още кметът и зам.-кметовете на Пловдив, областният управител, председателят на Общински съвет – Пловдив и представители от Общинския съвет, общественият посредник на Община Пловдив, командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.
На 22 септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

111 години от провъзгласяването на Независимостта на България ще бъдат отбелязани тържествено в Сливен

111 години от провъзгласяването на Независимостта на България ще бъдат отбелязани тържествено в Сливен

22 Септември 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Сливен. 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България ще бъдат отбелязани тържествено в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Официалната церемония ще започне в 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър“ с ритуал по издигане на националното знаме на Република България. След това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Празничният концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен ще започне в 11.45 часа на площада. Организатори на събитието са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С празничен концерт в Пазарджик ще бъдат отбелязани 111 години от обявяване на Независимостта

С празничен концерт в Пазарджик ще бъдат отбелязани 111 години от обявяване на Независимостта

22 Септември 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. От 11.00 часа на площад „Константин Величков” в града ще започне празнична програма по повод Деня на обявяване на Независимостта на България. Това съобщиха от Община Пазарджик. Предвиден е празничен концерт. В програмата ще вземат участие танцовите състави към Общински детски комплекс – Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С издигане на националния флаг на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас ще започнат празничните събития за отбелязване на 111 години от обявяването на Независимостта

С издигане на националния флаг на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас ще започнат празничните събития за отбелязване на 111 години от обявяването на Независимостта

22 Септември 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес се навършват 111 години от обявяването на България за независима и свободна да взема самостоятелно решенията за своето бъдеще държава. По този тържествен повод Община Бургас кани своите жители и гости на няколко събития, съобщиха от пресцентъра на Общината. От 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. От 10.30 часа във Военен клуб – Бургас на ул. „Христо Ботев“ 48 ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, в знак на признателност към загиналите за защита на българската независимост. От 11.00 часа ще бъде представен концерт-спектакъл „Величието на България и Независимостта“, който ще се проведе на пл. „Тройката“ с участието на ДТА „Лъкатниче“, ДТА при ФА „Атанас Манчев“, ФА „Лукойл-Нефтохим Бургас“, ДФА „Лазур“, ДТА „Звездички“, ДТА „Зорница“; Хор „Родна песен“, хор „Милка Стоева“, ВГ „Фортисимо“; ДВГ „Морски песъчинки“, хор при ПФА „Странджа“; Актьорите Юрий Ангелов, Валери Еличов, Пламен Каров и Иван Григоров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БДЖ организира пътуване с парен локомотив за Деня на независимостта

БДЖ организира пътуване с парен локомотив за Деня на независимостта

22 Септември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
София. БДЖ организира празнично атракционно пътуване за всички свои клиенти, поради големия интерес към ретро подвижния състав. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. По повод Деня на независимостта на България по маршрута София - Черепиш - София специалното пътуване ще се осъществи с парния локомотив 01.23.
Атракционният влак ще отпътува от Централната гара в София в 09.10 часа. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир „Успение Богородично”, както и да разгледат музейната част в комплекса. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара „Черепиш“ в 14.15 часа.
Цената на билета за влака с парния локомотив № 01.23 между София и Черепиш ще бъде 29.50 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. Националният железопътен превозвач напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.
Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

За парен локомотив № 01.23
Парният локомотив от серия 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство”. По случай 100-годишнината на жп тракция и депо „София“ през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20 септември 1989 г. локомотивът обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България.
През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.