НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

9 Октомври 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония в Брюксел, с която бе дадено началото на Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа. Събитието беше домакинствано от действащия комисар по транспорта Виолета Булц и изпълнителния директор на Европейския съвет по безопасност на транспорта Антонио Авеносо.
По-рано днес, българска делегация участва в експертна дискусия по пътна безопасност, инициирана от ЕС. В рамките на работните панели бяха представени мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура, за справяне с главните причини за смърт на пътя, както и такива за подобряване на пътната безопасност в населени места и защита на уязвимите участници в пътното движение. В дискусията се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК Матю Болдуин.

Информация за проекта на ЕК за подобряване на пътната безопасност
Проектът е иницииран от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия и Европейския съвет по безопасност на транспорта (ETSC). ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел намаляване броя на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия. Организацията поддържа индекс за всяка държава членка, който се оформя от поведението на участниците в движението, инфраструктурата, МПС, политиките в областта на пътната безопасност като цяло.
Поканени да се включат в проекта са шест държави членки, с най-добър потенциал за подобряване на показателите за пътна безопасност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия).
Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година) и има за цел подобряване на сътрудничеството между държавите членки в прилагането на иновативни и ефективни мерки за повишаване пътната безопасност. Предвижда се провеждането на работни семинари, посещения на чужди експерти и др. Крайният резултат следва да допринесе за дългосрочната цел на ниво ЕС – намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия с 50 % до 2030 година.
Финансирането ще бъде изцяло за сметка на Европейската комисия, без съфинансиране от страните участнички.
На среща в София на 4 юли 2019 г. представители на всички ангажирани ведомства (МВР, МТИТС, МРРБ, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ИА “Автомобилна администрация” и Агенция "Пътна инфраструктура") на високо политическо ниво изразиха готовността на България да се присъедини към проекта. За точка за контакт по проекта от българска страна беше определена Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов е на посещение в Люксембург за участие в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

Министър Младен Маринов е на посещение в Люксембург за участие в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

8 Октомври 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, което се провежда в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В рамките на формата „Вътрешни работи“ министрите обсъждат въпроси, свързани с крайнодесния екстремизъм и тероризъм, бъдещи стъпки на национално равнище и на равнище ЕС за подобряването на обмена на информация, хибридни заплахи и вътрешна сигурност с оглед набелязване на начините, по които ЕС би могъл по-ефективно да подкрепя държавите членки при откриването, идентифицирането и противодействието от гледна точка на правоприлагането и гражданската защита; общ преглед и актуално състояние в областта на миграцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов ще участва в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

Министър Младен Маринов ще участва в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

7 Октомври 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще участва в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, което ще се проведе в Люксембург на 7 и 8 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В рамките на формата „Вътрешни работи“ министрите ще обсъдят въпроси, свързани с крайнодесния екстремизъм и тероризъм, бъдещи стъпки на национално равнище и на равнище ЕС за подобряването на обмена на информация, хибридни заплахи и вътрешна сигурност с оглед набелязване на начините, по които ЕС би могъл по-ефективно да подкрепя държавите членки при откриването, идентифицирането и противодействието от гледна точка на правоприлагането и гражданската защита; общ преглед и актуално състояние в областта на миграцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.