СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма „Мъжът, който си играеше с огъня“

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма „Мъжът, който си играеше с огъня“

Бургас. Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма „Мъжът, който си играеше с огъня“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Режисьор на продукцията е Хенрик Георгсон. В ролите са Динара Друкарова, Марк Сити, Ив Пиньо, Лео Гранпере и др. „Мъжът, който си играеше с огъня“ е документален филм за автора на феноменалната трилогия „Мил...

15 Октомври 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма "Смъртта на един автор"

Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма "Смъртта на един автор"

Бургас. Кино-литературният фестивал CineLibri в Бургас продължава с прожекцията на филма "Смъртта на един автор". Режисьор на лентата е Даниел Алфредсон. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Прожекцията е от 18.30 часа тази вечер в Експоцентър "Флора". В ролите ще видим Бен Кингсли, Тува Новотни, Майкъл Бърн, Вероника Ферес, Даниела Лавендер и други. За филма: Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Филмите от фестивала CineLibri се излъчват всяка вечер от 18:30 часа в експоцентър "Флора". Билетите са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери, като могат да бъдат закупени на касата на Часовника, както и след 17:00 часа на място в експоцентър "Флора". За повече информация и дати на прожекциите посетете официалните фейсбук страници на събитието: - Синелибри - Бургас; - Синелибри.

10 Октомври 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"

Гарард Конли представя книгата си „Заличено момче“ на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас

Гарард Конли представя книгата си „Заличено момче“ на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас

Бургас. Гарард Конли е днешният гост на кино-литературния фестивал CineLibri в Бургас. Той ще представи книгата си „Заличено момче“ и едноименния филм, създаден по дебютната му творба. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Срещата с американския писател започва в 18:30 часа в Експоцентър „Флора“ – Бургас. Великолепно написана и шокираща, дебютната книга на Конли „Заличено момче“ проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността. От най-интимните до най-наситено политическите и социалните си послания мемоарът „Заличено момче“ на Гарард Конли е интелигентна, значима и трогателно искрена книга. Вече е и във филмова версия под режисурата на Джоуел Еджертън и великолепен актьорски състав в главните роли – Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. „Заличено момче“ се публикува от издателска къща Колибри в партньорство с фондация Сингъл Степ, чиято мисия е да подпомага, мотивира и овластява млади ЛГБТИ хора. Приходите от продажбата на книгата са дарение в подкрепа на единствените цялостни услуги в помощ на ЛГБТИ младежи в България, предоставяни от Сингъл Степ. Гарард Конли (р. 1984 г.) е американски писател и ЛГБТ активист. Най-известното му произведение, мемоарът „Заличено момче“, е преведен на повече от десет езика и е филмиран с огромен успех. Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. „Ню Йорк Таймс“, сп. „Тайм“, на уебсайта „Хъфингтън Поуст“, сп. „Вирджиния Куотърли Ривю“ и др. През 2016 г. Конли е преподавател по английски език в Американския колеж в София. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.

8 Октомври 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"

14 филма от програмата на Международния кино-литературен фестивал „CineLibri“ ще бъдат представени в Бургас

14 филма от програмата на Международния кино-литературен фестивал „CineLibri“ ще бъдат представени в Бургас

Бургас. 14 филма от програмата на Международния кино-литературен фестивал „CineLibri“ ще бъдат представени в Бургас от днес до 20 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Сред тях блести „Офицер и шпионин" на Роман Полански, чийто сюжет разказва историята на капитан Алфред Драйфус - френско-еврейски войник, погрешно обвинен в шпионаж в полза на германците през 90-те години на 19 век, така наречената „Афера Драйфус". Филмите ще бъдат излъчвани всяка вечер от 18.30 часа в Експоцентър „Флора". Билетите ще са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери. Продажбата им ще стартира на 1 октомври в каса Часовника, а от 7 октомври нататък билет ще можете да закупите на място в Експоцентър „Флора" във всеки от дните с прожекция след 17.00 часа. Днес ще се състои прожекцията на „Изпепеляване", в основата на чийто сюжет стои разказ на Харуки Мураками. Ето и програмата по дни: 8 октомври - "Заличеното момче" - филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу. 9 октомври - "Клер Дарлинг" с Катрин Деньов и Киара Мастрояни. 10 октомври - шведският "Смъртта на един автор" с Бен Кингсли в главната роля. 11 октомври - "Офицер и шпионин". 12 октомври - биографичният "Казандзакис", посветен на великолепния гръцки писател с Нобелова награда за литература. 13 октомври - "Аз, Леонардо" - едно пътуване в ума на Леонардо да Винчи. 14 октомври - "Загадката Анри Пик" - сюжетът накратко: откриват в библиотека литературен шедьовър, подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан... 15 октомври - "Мъжът, който си играеше с огъня" - документален филм за писателя Стиг Ларшон. 16 октомври - българският "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев. 17 октомври - "Снимка с Юки", в който главната роля играе Руши Видинлиев. 18 октомври - "Тази, за която ме мислите" с Жулиет Бинош. 19 октомври - българският "Да се изгубиш нарочно" на влогъра Крис Захариев. 20 октомври - "5 е съвършеното число" - италиански екшън, направен по комикс. Общото между всички изброени филми е тяхната литературна основа. Именно връзката между кино и литература стои в основата на концепцията на фестивала CineLibri. Тази година той гостува в Бургас за първи път. CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", фонд "Култура" на Община Варна и Община Бургас, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк.

7 Октомври 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"