НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов ще проведе 3 срещи с жителите на квартал „Ораново“ в град Симитли

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов ще проведе 3 срещи с жителите на квартал „Ораново“ в град Симитли

16 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет Апостол Апостолов и кандидатите за общински съветници от „Партия на Зелените“ ще проведе 3 срещи с жителите на квартал „Ораново“ в град Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния му щаб. От 19.00 часа те ще бъдат в Драгова махала, в 19.45 часа ще са в Косячка махала, в 20.30 часа ще бъдат в „Ораново“ център. Всеки един е добре дошъл, за да се запознае с кандидатите, да зададе въпросите си и да изкаже своите проблеми и желания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов участва ще участва в изборите като кандидат за кмет от „Партия на Зелените“, заради изискванията в Изборния кодекс

Местни избори 2019: Апостол Апостолов участва ще участва в изборите като кандидат за кмет от „Партия на Зелените“, заради изискванията в Изборния кодекс

16 Октомври 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатите за общински съветници от местна коалиция „Бъдеще за община Симитли“ ще участват в местните избори като кандидати от „Партия на Зелените“. Причината за това са изискванията в Изборния кодекс и Решение № 936 от 2 септември 2019 година, съгласно които наименованието или абревиатурата на местна коалиция може да съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от партиите/коалициите, които я подкрепят. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостол Апостолов. Всички други наименования или абревиатури не отговарят на нормативните разпоредби и не могат да бъдат регистрирани за участници в местни избори 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме празника на св. Петка (ОБЗОР)

Отбелязваме празника на св. Петка (ОБЗОР)

14 Октомври 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква прославя преподобна Параскева - Петка Българска (Търновска, Епиватска, Белградска, Яшка). Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Според народните вярвания Света Петка е покровител на семейството, плодородието, раждането. Денят се смята за завършек на лятото и есента, като с това приключва и активният стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата. На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
Празникът започна с Архиерейска света Литургия в софийския храм „Света Петка - Стара“, която бе оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Богослужението бе с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Богослужения, посветени на храмови празници, бяха отслужени в градовете Троян, Пазарджик, село Власатица в област Враца, Пловдив, махала Бистрица (Махмутица) над Широка лъка, Смолянско, Пещера и Пенкьовския манастир „Св. Петка“, Трънско.
Над 1000 човека събраха поляните край Тросково за празника на църквата „Св. Петка“. Храмов празник отбеляза и една от най-старите църкви във Видин. Да отбележат празника и да почетат светинята в храма дойдоха десетки граждани. С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена, община Симитли. Десетки миряни се събраха на празничната служба, отслужена в едноименния храм в селото, а светицата от незапомнени времена се почита от местните като закрилница на Полена. Отци отслужиха тържествена литургия, поръсиха със светена вода и осветиха десет казана, който готвачите на празника сготвиха за десетките миряни. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатът за общински съвет Владимир Христов, както и кандидати за кметове на кметства, сред които бе Веселин Топузов, който е кандидат за кмет на Полена. присъстваха на литургията.
На Петковден Кермен отбелязва 45 години от обявяването си за град. Редица прояви съпътстват честването. Денят започна с Празнична Света Литургия в храм „Света Петка“. По повод тържествата беше организиран и спортен празник, в който взеха участие децата от ОУ „Христо Смирненски“. В края на състезанията всички те бяха поздравени и наградени от заместник-кметовете на Сливен Румен Иванов и Пепа Чиликова с купи, грамоти и предметни награди. Бяха поднесени и цветя пред паметника на загиналите през войните жители на Кермен. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски изпрати поздравителни адреси до жителите на Нова Загора, Твърдица и Кермен по случай Петковден. Областният управител отправи към хората пожелания за здраве, разбирателство и благополучие, за сплотеност и единство в името на общия им дом. Светицата е покровителка и на трите населени места, които на 14 октомври отбелязват общоградските си празници. В общинските центрове денят започна със света литургия в храмовете и тържествени заседания на общинските съвети. Поздравленията на областния управител бяха предадени от зам. областния управител Камен Костов, който гостува на тържественото заседание в Твърдица, и от гл. секретар в администрацията Кирил Аврамов – гост на празничното събитие в Нова Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия: Света Петка е застъпница и покровителка на българите, защото нейните родители са били българи

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия: Света Петка е застъпница и покровителка на българите, защото нейните родители са били българи

14 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Бургас. Света Петка е застъпница и покровителка на българите, защото нейните родители са били българи. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия. По думите му българите могат да казват, че тя е света Параскева Петка българска. „За нейните чудеса е писал Свети Патриарх Евтимий. Затова как нейните мощи са били пренесени, как са били положени във Велико Търново и как са били обект на поклонение. И днес имаме възможността да се отправим до град Яш в Румъния, за да се поклоним на нейните мощи“, добави отец Севастиян. Той заяви, че в църковния календар името Параскева се среща три пъти.
„Ние трябва да отбележим, че както има св. преподобна Параскева-Петка Епиватска, така има и св. Параскева Римлянка, и св. великомъченица Параскева. Много пъти хората, които искат да се помолят на св. Параскева и когато искат да закупят икона, трябва да обръщат внимание на образа, който е изрисуван върху иконата, защото всяка една от светиците се изписва по различен начин“, допълни отецът. Той заяви, че това е важно уточнение и хората трябва да го знаят, защото понякога идват със своя икона в храма и искат тя да бъде осветена, а се оказва, че не са закупили икона на света Параскева Петка Българска, а на Света Параскева Римлянка.
По думите му християните могат да погледнат житията на светиите, където е описано за всяка една от тях нейното житие, по какъв начин е пострадала и по какъв начин е защитавала вярата си, като така християните могат да се ориентират как светиците са изписани на иконата.
Мария КУРТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски поздрави жителите на Нова Загора, Твърдица и Кермен с Петковден

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски поздрави жителите на Нова Загора, Твърдица и Кермен с Петковден

14 Октомври 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Сливен. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски изпрати поздравителни адреси до жителите на Нова Загора, Твърдица и Кермен послучай Петковден. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Светицата е покровителка и на трите населени места, които на 14 октомври отбелязват общоградските си празници. Областният управител отправи към хората пожелания за здраве, разбирателство и благополучие, за сплотеност и единство в името на общия им дом.В общинските центрове денят започна със света литургия в храмовете и тържествени заседания на общинските съвети. Поздравленията на областния управител бяха предадени от зам.областния управител Камен Костов, който гостува на тържественото заседание в Твърдица, и от гл. секретар в администрацията Кирил Аврамов – гост на празничното събитие в Нова Загора. На тържество в Кермен бе прочетен поздравителният адрес до местните жители.Преподобна Петка е родена през ХІ век. Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура. Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на активния стопански цикъл.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Град Кермен отбелязва своя празник 45 години от обявяването си за град

Град Кермен отбелязва своя празник 45 години от обявяването си за град

14 Октомври 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Кермен. На Петковден Кермен отбелязва 45 години от обявяването си за град. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Редица прояви съпътстват честването. Денят започна с Празнична Света Литургия в храм „Света Петка“. По повод тържествата беше организиран и спортен празник, в който взеха участие децата от ОУ „Христо Смирненски“. В края на състезанията всички те бяха поздравени и наградени от заместник-кметовете на Сливен Румен Иванов и Пепа Чиликова с купи, грамоти и предметни награди.
Бяха поднесени и цветя пред паметника на загиналите през войните керменлийци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов присъства на литургия за здраве и курбан по повод храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов присъства на литургия за здраве и курбан по повод храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена

14 Октомври 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов присъства на литургия за здраве и курбан по повод храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена. Това съобщиха от пресцентъра на предизборни щаб на Апостол Апостолов. Заедно с Апостолов бе и кандидатът за общински съвет Владимир Христов, както и кандидати за кметове на кметства, сред които бе Веселин Топузов, който е кандидат за кмет на Полена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена, община Симитли

С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена, община Симитли

14 Октомври 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Симитли. С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена, община Симитли. Това съобщиха от пресцентъра на Община Симитли. Десетки миряни се събраха на празничната служба, отслужена в едноименния храм в селото, а светицата от незапомнени времена се почита от местните като закрилница на Полена. Отци отслужиха тържествена литургия, поръсиха със светена вода и осветиха десет казана, който готвачите на празника сготвиха за десетките миряни.
Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, защото Светицата е лечителка и пазителка от „страшни” болести. Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й – сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.
Празника на площада на селото не спира и в момента, а в 17.00 часа започне концертната програма, на която любими певци и оркестри ще повдигнат настроението на празнуващите още повече и ще огласят селото с много музика и веселба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Храмов празник отбеляза една от най-старите църкви във Видин – „Света Петка“

Храмов празник отбеляза една от най-старите църкви във Видин – „Света Петка“

14 Октомври 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Видин. Храмов празник отбеляза една от най-старите църкви във Видин – „Света Петка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Да отбележат празника и да почетат Света Петка в храма дойдоха десетки граждани. Църквата е изградена през 1636 година. От 1800 г. до 1802 година в нея служи Софроний Врачански. Църквата е изографисана, като на свода са изписани евангелски сцени, а в центъра са изобразени Христос и Богородица.
Света Петка се смята за една от покровителките на Видин. Нейното тяло е пребивавало в града през Средновековието, когато са станали много знамения и чудеса, обърнали мнозина към спасителния живот в Христа. Видинчани и днес дълбоко почитат св. Петка и всеки петък в посветения й храм се извършва тържествено богослужение.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“ – Благоевград: Много църкви, параклиси и манастири носят името на Св. Петка

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“ – Благоевград: Много църкви, параклиси и манастири носят името на Св. Петка

14 Октомври 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много църкви, параклиси и манастири носят името на Св. Петка. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведени Богородично“ – Благоевград по повод църковния празник Петковден.Тя припомни, че света Петка или Параскева, наричана още Българска или Търновска, е отшелничка от XI век, родена в Египет на Мраморно море. „След смъртта на родителите на Света Петка, тя раздала наследството си на бедните и се отдала на пост и молитва в Йорданската пустиня. Преди да започне чула глас от небето, който я съветвал да се прибере в родния си град и тя така сторила, но когато се върнала в Египет след толкова години, светицата не познала никого, не познали дори и нея. Погребали я като чужденка. След години обаче се наложило да погребат нов мъртвец в нейния гроб и когато го разровили, учудването било голямо – намерили тялото ѝ непохабено от времето. При мощите ѝ болните оздравявали, слепите проглеждали, хроми прохождали“, каза още Стефанова. Тя отбеляза, че през XIII век цар Иван Асен II преместил мощите ѝ в Търново и построил храм, наречен „Преподобна Петка“. „Преди турското нашествие мощите й били пренесени във Видин, а после и в Белград. През XVI в. султан Сюлейман Великолепни завладял турската столица и пратил мощите й в Цариград като дар на патриаршията, а през XVII в. са пренесени във Влашко – град Яш в Румъния, където се намират и до днес“, подчерта Стефанова. Тя допълни, че паметта на Света Петка се пази и почита освен в България и Румъния, още в Сърбия, Гърция и Русия. „Традицията е прекрасна. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници. На хорото се хващат моми и ергени, а родители оглеждат играещите за бъдещи снахи или зетьове. В някои селища се прави общ курбан – коли се бик или овен и се кани цялото село на трапезата“, коментира Стефанова. Тя уточни, че на трапеза сядат и именници, които са с имената Петко, Петка, Пенка, Параскева и всички производни съвременни имена като Петя или Пепи също празнуват на този ден. „Важно е да се спомене името на светицата, а то е Света Петка или Параскева, наричана още Българска или Търновска“, допълни Стефанова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Българите имат голям принос в изграждането на култа към Света Петка

Проф. Пламен Павлов: Българите имат голям принос в изграждането на култа към Света Петка

14 Октомври 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Култът към Света Петка или Света Параскева, както тя е по-известна, надхвърля границите на България и достига чак до Тихия океан. Това до голяма степен се дължи на славата на нашата страна и на народа ни, заяви в ефира на Радио „Фокус“- Велико Търново историкът проф. Пламен Павлов. Той допълва, че за нейния живот не се знае много. Известно е, че е от добро семейства, а брат и е бил митрополит. Тя води живот на отшелница, следва примера на Св. Мария Египетска и е била много популярна като лечителка и човек, който може да възприеме болките на другите и да им даде утешение. „Но тя е била известна най-вече в района на Източна Тракия и когато умира, с течение на времето, споменът за нея избледнява. Благодарение на едно чудо, което се случва, когато са открити нейните мощи, този култ се възобновява. Те са били в Каликратия – селище в Източна Тракия. Дори има житие за Св. Параскева, както е името й, според гръцките маниери, но по принцип култът има локални мащаби и той не е широко разпространен във Византийската империя. Всъщност голямата популярност на Св. Парашкева, нейното име Св. Петка и въобще преклонението пред нея, което и до днес е толкова силно в целия православен свят, се дължи на донасянето на мощите в българската столица Търново от Иван Асен II и на култа, който е изграден от книжовниците на Търновската Патриаршия и в най-голяма степен от Св. Патриарх Евтимий“, обобщава проф. Павлов. Мощите са пренеси в Търново през 1231 година. Историкът подчертава, че това действие е както религиозно, църковно и културно, така и политическо. „То показва зависимостта на Латинската империя от могъщия български цар. На практика мощите са изискани от Иван Асен II от Латинската империя и са му предоставени. По пътя си към Търново те преминават през днешна Южна България, така че култът е много силен в Бургаско, Старозагорско и един много обширен регион. На много места има и знаци на някаква памет за пренасянето на тези мощи. Разбира се култът е най-силен в самата столица Тръново и той се надгражда от всяко следващо българско поколение“, обясни още проф. Павлов.
Мощите на Св. Петка днес се пазят в митрополитската църква на големия румънски град Яж, който е и столица на историческа Молдова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няколко църкви в oбласт Благоевград носят името на „Св. Петка“, сред тях най-известните са в местността Рупите и в село Тросково

Няколко църкви в oбласт Благоевград носят името на „Св. Петка“, сред тях най-известните са в местността Рупите и в село Тросково

14 Октомври 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Симитли. Няколко църкви в област Благоевград носят името на „Св. Петка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По-известните от тях са: Църквата „Св. Петка“, която се намира в община Петрич и по-конкретно в местността Рупите; „Света Петка“ или „Света Параскева“ в град Мелник; храм „Св. Петка“ в село Полена; храм „Св. Петка“ край Тросково и църквата „Св. Петка“ в Скребатно. На светицата е кръстена още средновековна църква, която се намира на около 2 км югоизточно от село Богородица, в дясно до самия път идващ от село Рибник.
Днес около източната част на старинната църква е изграден нов параклис.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1000 човека събраха поляните край Тросково за храмовия празник на църквата „Св. Петка“

Над 1000 човека събраха поляните край Тросково за храмовия празник на църквата „Св. Петка“

14 Октомври 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Симитли. Над 1000 човека събраха поляните край Тросково за храмовия празник на църквата „Св. Петка“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. Храмът има уникална архитектура. Той бе възстановен на основите на православен храм отпреди векове. В съботния ден на мястото се събраха стотици миряни. Отец Спас отслужи света литургия и освети казаните с курбан, благослови и хората. Строежът на храма започна преди 11 години на място на старо светилище, белязано от руини. Църквата, каквато я виждаме днес, е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения. Уникална архитектура има храмът там, който е възстановен на основите на православен храм отпреди векове. Братята Стоян и Тодор Траянови, които са инициатори за възстановяването на вековния храм, заедно с кмета Апостолов, който е основен благодетел, бяха развълнувани и щастливи, че са успели да докарат до хубав завършек богоугодното дело.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов проведе втора предизборна среща в жителите на град Симитли

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов проведе втора предизборна среща в жителите на град Симитли

14 Октомври 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет Апостол Апостолов проведе втора предизборна среща в жителите на град Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния му щаб. На нея присъства и екипът на Апостолов, както и кандидатите за общински съветници от листата на „Партия на зелените“, на която той самият е водач. Срещата бе с живущите на улица „Илинден“. Те имаха възможността да споделят всичко онова, което ги вълнува, да зададат всеки един въпрос, на който искат да получат отговор, както и да се запознаят лично с кандидатите за общински съветници. „Да бъда единствения кандидат за кмет е много задължаващо според мен. Това означава, че аз и моя екип трябва да вдигнем летвата още по-високо в следващия мандат и да се опитаме да осъществим и най-смелите мечти на хората в Община Симитли.“ – с тези думи Апостол Апостолов откри предизборната среща. Зададените вчера въпроси бяха от по-общо естество, а оплаквания нямаше, което само по себе си показва, че хората са доволни от работата на кмета и неговия екип. „Ще продължим да работим, както досега – по всяко едно направление. Ще работим по изграждането на нова 100 процентова инфраструктура – улици и ВиК мрежа. Ще развиваме все повече спортната инфраструктура в нашия град. Ще работим по създаването на още по-добър микроклимат за бизнеса на територията на нашата община. Няма да спрем да строим нови и да поддържаме старите черкви и параклиси. Ще рекламираме природните забележителности на Община Симитли, с което ще привлечем повече туристи. Основна цел за следващия мандат е и изграждането на национална рафтинг база. Друг основен приоритет е изграждането на иднустриална зона на територията на бившите погреби. И не на последно място, да отбележим още един път, че през следващата година започва изграждането на нов мост, с модерен европейски облик, свързващ двата квартала на града.“ – отбелязаха още Апостол Апостолов и неговият екип на срещата. Предизборните срещи не свършват, а тепърва започват. Хората от всяко едно населено място ще имат възможността да изкажат проблемите и желанията си и да зададат въпросите си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

14 жителки на Община Кюстендил носят името Параскева

14 жителки на Община Кюстендил носят името Параскева

14 Октомври 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 14 жителки на община Кюстендил носят името Параскева. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО)” към Община Кюстендил. С името Парашкева са наречени три дами, а с името Пенка – 64. 12 жители на общината носят името Петко, а 6 – името Пенко. На 14 октомври, Православната църква отбелязва деня на преподобна Параскева или Петка Българска. Имен ден празнуват Петка, Петко, Пенко, Петкана, Петкан, Пенка, Петрана, Петра, Петрина, Петрия, Петричка, Параскев, Параскева, Кева,Парашкева, Парашкев, Паруш. Зимният Петковден е не само празник в чест на св. Петка като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. С Петковден започват семейно-родовите чествания. Народът отбелязва този ден и като начало на зимните празници.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 5500 души в област Бургас празнуват имен ден на Петковден

Над 5500 души в област Бургас празнуват имен ден на Петковден

14 Октомври 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Над 5500 души в областта празнуват имен ден на Петковден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Общият брой на имениците в областта е 5779, а в града – 2705. Най-много са тези, които носят името Пенка, в областта те са 2245, а в града – 1026. След тях се нареждат мъжете с името Петко, в областта те са 1609, а в града са 806. След тях са жените носещи името Петрана, в областта те са 566, а в града са 250. Други именици, които празнуват днес носят имената Пенко, Пенчо, Пеньо, Пейо, Петка, Петкана, Парашкева, Параскева, Пена и други.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 250 са жителите на община Смолян, които празнуват на Петковден

Над 250 са жителите на община Смолян, които празнуват на Петковден

14 Октомври 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 250 са жителите на община Смолян, които празнуват на Петковден, в който православната църква почита света Петка Българска. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в местната администрация. Името Петка носи една дама, а Петя са наречени 118 жени от Смолян околният села. Петко са кръстени 53 мъже, а Пенко и Пенчо по четирима. Името Пенка е дадено на 60 представителки на нежния пол. Параскева са наречени 3 жени, а Петра – 13. Един господин от община Смолян носи името Петкан. На Петковден празнуват и всички с производни на изброените имена, каза още Топова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Църквата „Св. Петка“ в Пловдив отбеляза храмовия си празник

Църквата „Св. Петка“ в Пловдив отбеляза храмовия си празник

14 Октомври 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Църквата „Св. Петка“ в Пловдив отбеляза храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Към този час в храма се отслужва архиерейска света литургия, на която присъстват десетки миряни. Информацията на Пловдивската света митрополия сочи, че в първите години след Освобождението будните българи, жители на обширната енория на „Св. Петка“, известна още като Новата махала, решили да изградят нов храм, посветен на почитаната светица. Тази идея се осъществява три години след Съединението на България. Със събраните средства започва изграж­ането на голям за времето си храм с представителна архитектура. До днес е запазен възпоменателният надпис, изсечен върху мраморна плоча и монтиран високо при се­ерния вход на черквата. Описано е полагането на основния камък на храма: „Днес в лято 1888, ден 29 на месец април, при князуването на Негово Царско Височество Българския Княз Фердинанд Сакскобургготски; на негово блаженство Екзарх Йосиф I; министерстването на Стефан Стамболов, министър-председател и министър на Вътрешните дела; на Георги Странски, министър на външните дела и вероизповеданията; на… (много други държавни и от градската управа мъже) положи ся основния камък на църквата „Св. Петка“ в Новомахаленската 4-а част на гр. Пловдив по планирането и надзорът на арх. Димитър Наумов…“. Това е един от малкото случаи в новата ни история, когато застъпници за построяването на храма са представителите на целия държавен и градски елит. Както се разбира от надписа, храмът е изграден по проект на арх. Димитър Наумов, който упражнява и надзор над строежа. Той проектира по възрожденски маниер трикорабна псевдобазилика и поради недостиг на средства не прибавя нито притвор, нито камбанария. След две десетилетия (1909-1910 г.) сградата е удължена в западна посока, като във вътрешното пространство се оформя емпория – балкон за хор. От север и от юг са прибавени два малки входни притвора, а над западния главен вход е издигната представителна триетажна камбанария. Доизграждането на храма е дело на известния пловдивски архитект Йосиф Шнитер, който придава на вече съществуващата сграда стилност и представителност. Впечатляващата камбанария е авторско копие на възпоменателната кула-звънарница на катедралата „Св. Богородица“. Иконостасът, амвонът и владишкият трон на новия храм са изпълнени от майстора резбар Петър Кушлев от Широка лъка. Иконите на иконостаса са изписани в академичен стил от известния пловдивски иконописец Петър Джамджиев.
На 1 май 1970 г. в черквата избухва пожар, при който изгарят куполът и част от покрива на средния кораб. Възстановяването е по проект на арх. Никола Овчаров. Изграден е нов купол в стила на камбанарията и така е постигната великолепна хармония във външната архитектура на храма. Фасадата е облицована с плочи от бигор, а украсата на интериора е обогатена със стенописи, дело на група синодални художници, ръководени от руския майстор иконописец Николай Ростовцев. Храмът е наново осветен от митрополит Варлаам Пловдивски на празника на св. Петка Българска – 14 октомври 1977 година.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тържествено освещаване беше извършено в Пенкьовския манастир „Св. Петка“ в община Трън

Тържествено освещаване беше извършено в Пенкьовския манастир „Св. Петка“ в община Трън

14 Октомври 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Трън. Тържествено освещаване беше извършено в Пенкьовския манастир „Св. Петка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Освещаването се състоя в навечерието на празника Петковден и с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. В неделя беше осветено монашеско крило с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария в манастира „Св. Петка“ в село Пенкьовци, Трънска духовна околия. Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с Негово високопреподобие архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ , ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ и др. Духовници от Софийска епархия. Пенкьовският манастир се обслужва от монах Софроний от братството на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Църквата „Света Петка“ в Пещера отбелязва храмовия си празник

Църквата „Света Петка“ в Пещера отбелязва храмовия си празник

14 Октомври 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Църквата „Света Петка“ в Пещера отбелязва храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Интересна е историята на църквата „Света Петка“, която е построена през периода 1690-1710 година. Тогава е построен старият храм, който е бил много по-малък от сегашния, вкопан е в земята, според изискванията по онова време. Легендата разказва, че в градината на храма е имало извор. Иконата на Света Петка, която и в момента стои в храма е намерена тук до този извор. Той е бил лековит, защото хората са идвали и са преспивали тук. Миели са лицата и очите си, за да оздравеят. През 1902 година църквата изгаря, неизвестно по какви причини. Храмът е построен отново през 1904 година в този му вид, в който е сега. През 1905 година на 22 май той е осветен. Църквата има уникален иконостас с красива дърворезба.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иглика Мишкова, етнолог: В модерното общество св. Петка продължава да бъде една от изключително почитаните светици

Иглика Мишкова, етнолог: В модерното общество св. Петка продължава да бъде една от изключително почитаните светици

14 Октомври 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. В модерното общество св. Петка продължава да бъде една от изключително почитаните светици. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът Иглика Мишкова. „Самата светица е същност Преподобна Параскева Епиватска или Българска света Петка, която е родена в Епиват. Мощите и са един от трофеите, които цар Иван Асен II придобива след битката при Клокотница. Поради това самата светица е наричана българска и се приема като покровителка на българския народ“, добави Мишкова. По думите ѝ до падането на Второто българско царство под османско владичество нейните мощи стоят в храма „св. Петка“ в старта столицата Търново. „Много често образът на тази светица се смесва с образа на преподобна мъченица Параскева Римлянска, на великомъченица Параскева Иконийска“, допълни етнологът. Тя коментира, че в българската традиция Петковден е един от големите народни празници, в които предците ни са отбелязвали и продължаваме да отбелязваме завършека на лятото и есента и началото на зимата. „Това е времето, когато стопаните започват да се разплащат на наемните работници, това са овчарите, ратаите и обикновено на Петковден се извършва заплождането на домашните животни, което е по-популярно като „мърляне“ или „овча сватба“, обясни Мишкова. Етнологът добави, че на този ден има и много забрани. „Докато се провежда това заплождане, жените не бива да се заемат с каквато и да била домашна работа – да не перат, да не месят тесто, да не шият, да не плетат. Всичко това се смята, че се прави с цел да се роди здрав нов добитък. Със същата цел след оплождането на овцете, жените правят пресни пити, които раздават на съседите в махалата“, каза още тя. „Естествено празнуват хората, които носят нейното име. Днес малко трудно бих могла да кажа, че жените не се докосват до какъвто и да било род дейност, които някога са били забранени. Въпреки това празникът продължава да е един от изключително почитаните в целите български земи. Когато една светица е покровителка на брака и лечителка наистина хората отдават заслуженото“, посочи Иглика Мишкова.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иглика Мишкова, етнолог: В традицията се казва, че св. Петка повежда празниците

Иглика Мишкова, етнолог: В традицията се казва, че св. Петка повежда празниците

14 Октомври 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. С Петковден започват всички семейни, родови чествания, за това в традицията се казва, че св. Петка повежда празниците. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Иглика Мишкова, етнолог. За службата на Петковден задължително се коли курбан като обикновено това е мъжко животно с бял цвят, което задължително се опява от свещеник. Самите стопанки месят специални обредни хлябове, които много често се наричат „св. Петка“ или повтарят наименованията на обредни хлябове, които са характерни за други празници, какъвто е случаят с названието „светец“, „Боговица“, добави Мишкова. По думите и около празничната трапеза задължително се събира целия род. „В регионите, в които се извършват подобни чествания са посветени на семейния покровител, на едно митично същество, което много често в нашата митология се осмисля като смок и той е наричан змия домошарка, себия, стопанин, или народния светец, който трябва да предпазва задължително домочадието от болести и злини“, обясни етнологът. Тя допълни, че в деня срещу самия Петковден се извършват едни от най-масовите жертвоприношения. „Тези жертвоприношения се наричат черкуване на Господа или кокоша черква, блага черква и те се извършват в регионите на Тракия. Много често те се извършват в понеделника или съботата преди Петковден, понякога има селища, където това се извършва след празника. В цялото това жертвоприношение участват само жените от селото“, посочи още Мишкова. „На този ден всяка домакиня трябва да хване черна кокошка и да я занесе на специално отредено място извън селото. Това място се смята за свещено, обикновено това са високите могили или стари дъбови дървета, места, където има каменни кръстове, манастири. Една възрастна жена вдовица или момче, което все още не е ерген колят последователно черните кокошки на въпросното свято място. Кръвта на птиците трябва да изтече задължително на едно и също място. Главите им се нареждат по посока на изгрева на слънцето. С малко кръв от закланите птици старицата започва да замесва тесто и изпичат специална обредна погача, която се носи в храма“, добави тя. „Там се освещава от свещеници после се разпределя между присъстващите жени. Самите кокошки се варят в казан съответно с ориз или зеле. Жените постилат трапеза върху земята, където те вече се хранят с този курбан. Това на практика е един обреден акт, с който те изразяват благодарността си, почитта си към природата, към душите на мъртвите, към светците, защото се вярва, че всеки един от светците дарява хората с някаква земна благодат“, каза още Иглика Мишквоа.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Висарион ще отслужи света Литургия  в църквата „Света Петка“ в махала Махмутица над Широка лъка за Петковден

Архимандрит Висарион ще отслужи света Литургия в църквата „Света Петка“ в махала Махмутица над Широка лъка за Петковден

14 Октомври 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Смолян. Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще почете храмовия празник на църквата „Света Петка“ в махала Бистрица /Махмутица/ над Широка лъка и ще отслужи от 9 часа божествената св. Литургия. С него в служение ще бъдат предстоятелят на храма свещеник Иван Марински и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян.
Църквата е завършена и осветена през 1925 г. В строежа й е участвало благотворително местното население. Намира се на над 1500 м. надморска височина. До нея се стига по 6-километров черен път от с. Широка лъка, който не е пречка всяка година на храмовия празник да се събират десетки вярващи родопчани с корен от Махмутица и много гости, за да се покланят на светицата и да й благодарят за нейните милости.
Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят, отбелязва Православие бг. Тя живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...
Славата на св. Параскева е свързано и с Българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II. Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата от св. патриарх Евтимий, в което той възкликва: „Ти си слава на жените, красота на девиците, пример на апостолски живот, одобрение на пустинниците, застъпница на младите, пазителка на задомените, на всекиго подателка на всичко, от което се нуждае! Ти имаш способността да вършиш чудеса, ти даваш обилно и без завист потребното на всички!“ Мощите на св. Петка сега се съхраняват в митрополитската катедрала в Яш, Румъния.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Петка“ в Пловдив за Петковден

Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Петка“ в Пловдив за Петковден

14 Октомври 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Преподобна Петка“ в Пловдив за Петковден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото на богослужението ще бъде в 9.00 часа. Поводът е храмовият празник на църквата.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Врачанският митрополит Григорий ще отслужи чина „обновление на храма” в село Власатица в област Враца по повод Петковден

Врачанският митрополит Григорий ще отслужи чина „обновление на храма” в село Власатица в област Враца по повод Петковден

14 Октомври 2019 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Враца. Врачанският митрополит Григорий ще отслужи чина „обновление на храма” в село Власатица в област Враца по повод Петковден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Храм „Св. Петка“ в село Власатица, Врачанска епархия, е след основен ремонт. Богослуженията започнаха в 8.00 часа с утреня, след нея ще последва чинът на обновлението и Архиерейска света Литургия.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константийският епископ Яков ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Света Петка“ в Пазарджик

Константийският епископ Яков ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Света Петка“ в Пазарджик

14 Октомври 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Света Петка“ в Пазарджик, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Богослужението е по повод днешния Петковден, когато Православната църква прославя Преподобна Петка и ще бъде с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Началото ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловчанският митрополит Гаврил ще оглави Архиерейска света Литургия в град Троян за Петковден

Ловчанският митрополит Гаврил ще оглави Архиерейска света Литургия в град Троян за Петковден

14 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Троян. Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гаврил ще оглави Архиерейска света Литургия в град Троян за Петковден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Богослужението е посветено на храмовия празник на троянската църква „Св. Петка“. Петковден е и празник на град Троян. Началото на Литургията ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в софийския храм „Света Петка - Стара“ по повод Петковден

Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в софийския храм „Света Петка - Стара“ по повод Петковден

14 Октомври 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в софийския храм „Света Петка - Стара“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Богослужението ще бъде с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Храмът „Света Петка - Стара“ се намира в сградата на Софийска света митрополия. Началото на Литургията ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква прославя св. Петка Българска

Православната църква прославя св. Петка Българска

14 Октомври 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
На 14-ти октомври Православната църква прославя преподобна Параскева- Петка Българска (Търновска, Епиватска, Белградска, Яшка). Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.
Живяла е през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци…
Името на света Параскева идва от гръцки и гръцки означава „петък“. Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.
Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш.
На 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм „Св. Три светители“ в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими.
На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.
Според народните вярвания Света Петка е покровител на семейството, плодородието, раждането. Денят се смята за завършек на лятото и есента, като с това приключва и активният стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата.
На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов взе участие в тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Симитли и Пиринска Македония

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет Апостол Апостолов взе участие в тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Симитли и Пиринска Македония

9 Октомври 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет Апостол Апостолов взе участие в тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Симитли и Пиринска Македония. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостол Апостолов. Той, заедно с кандидата за общински съветник Владимир Христов, се включи и в шествието, водено от мажоретен състав, което премина през централната градска част, стигайки до паметника „100 години свобода“. Апостол Апостолов положи венец на признателност на паметника, цветя сложиха деца и много граждани.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Костов, историк: Симитли е освобождаван два пъти – през 1878 година и през 1912 г., в хода на Балканската война

Йордан Костов, историк: Симитли е освобождаван два пъти – през 1878 година и през 1912 г., в хода на Балканската война

9 Октомври 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Симитли. Симитли е освобождаван два пъти – през 1878 година и през 1912 г., в хода на Балканската война. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Йордан Костов, историк, почетен гражданин на Симитли и дългогодишен директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Той припомни, че на 12 февруари 1878 година руските войски, водени от майор Орлински, освобождават Горна Джумая, днес Благоевград, от турско робство и само след няколко дни пристигат в Симитли.
„За съжаление много малко хората от нашия край се радват на тази свобода, защото Берлинският конгрес и подписаният Берлинския договор ни връщат в рамките на Османската империя до 9 октомври 1912 година“, заяви Костов. Той добави, че само четири дни след започването на Балканската война Симитли отново получава своята свобода, след което става арена на Междусъюзническата война от 1913 – 1914 г.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония от турско робство ще бъдат отбелязани с почести

107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония от турско робство ще бъдат отбелязани с почести

9 Октомври 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Симитли. 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония от турско робство ще бъдат отбелязани с почести. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. Честването ще се проведе от 10.30 часа на паметника „100 години свобода”, изграден в чест на загиналите за свободата. Ученици ще участват в програмата по повод празничния ден. Те ще разкажат най-важните моменти от историята на Пиринска Македония. Всички присъстващи ще преклонят глава и ще коленичат пред подвига и саможертвата на хиляди знайни и незнайни войни, дали живота си, за да бъдем свободни днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония

9 Октомври 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостолов. Събитието ще се проведе от 10.30 часа на паметника „100 години свобода”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония на 9 октомври

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония на 9 октомври

8 Октомври 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще участва в отбелязването на 107 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от предизборния щаб на Апостолов. Събитието ще се проведе от 10.30 часа на 9 октомври на паметника „100 години свобода”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще проведе предизборна среща с населението в село Черниче

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов ще проведе предизборна среща с населението в село Черниче

8 Октомври 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Симитли. От 18.30 часа в сградата на кметството на село Черниче ще се проведе предизборна среща с Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Община Симитли, Георги Стефанов – кандидат за кмет на село Черниче, както и с кандидатите за общински съветници. Това съобщиха от предизборния щаб на Апостол Апостолов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов бе специален гост на храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“ в село Полето

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов бе специален гост на храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“ в село Полето

2 Октомври 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Симитли. Кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов бе специален гост на храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“ в село Полето. Това съобщиха от предизборния му щаб. По традиция всяка година на 1 октомври, църквата в квартал „Нивото” събира на обща трапеза местни, роднини и приятели от цяла България. Празничен водосвет бе отслужен пред храма и се осветиха няколко казана курбан. На събитието присъстваха още кандидатът за общински съвет Владимир Христов, народният представител – Стефан Апостолов, както и кметовете на общинските села запалиха свещица за здраве и споделиха празника на местните в „Нивото”. Храмовият празник се е наложил като земляческа среща. На този ден местните в кв. „Нивото” посрещат роднини, приятели – да се видят, поговорят, повеселят. След службата всички заедно седнаха на трапезите да похапнат и да се повеселят. Имаше и оркестър. Традицията вече е 15 години, откакто я има църквата в квартала. Празникът „Покров Богородичен” по църковния календар събира всички, които обичат родния дом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Празникът Покров на Пресвета Богородица беше отбелязан с архиерейско богослужение в София

Празникът Покров на Пресвета Богородица беше отбелязан с архиерейско богослужение в София

2 Октомври 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
София. Празникът Покров на Пресвета Богородица беше отбелязан с архиерейско богослужение в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави Архиерейска света Литургия в храм „Покров Богородичен“. В съслужение с него участие взеха Негово високопреподобие архимандрит Евтимий, ставр. иконом Николай Танев - предстоятел на храма, протойерей Живко Лозанов и протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, свещениците Васил Танев и Костадин Тренев, както и трима дякони - протодяконът от патриаршеската катедрала Александър Нешев, дяконите Пламен Николов и Спас Рангелов.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Най-старата черква в Дупница - „Покров на Света Богородица”, чества храмовия си празник

Най-старата черква в Дупница - „Покров на Света Богородица”, чества храмовия си празник

1 Октомври 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Дупница. Най-старата черква в Дупница - „Покров на Света Богородица”, чества храмовия си празник. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. По думите му по повод празника е отслужена литургия, а след това е раздаден курбан за здраве. Десетки миряни са присъствали на тържествената света литургия. „Състоянието на черквата е много добро, след извършения миналата година ремонт. Средствата бяха отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет”, посочи Георги Паликарски.
Православният храм е един от най-старите в района на Дупнишка духовна околия. Той е бил културен и духовен център. В двора му са се намирали клисарницата, старото училище и направената през 1874 година читалищна сграда. През 19 век тя е епископска църква. Уникалното при нея е вграждането на паметна плоча на камбанарията, на която са изписани имената на загиналите през войните 1912-1918 година жители на Дупница.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Дачева, богослов: Покров Богородичен е празник, възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол

Татяна Дачева, богослов: Покров Богородичен е празник, възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол

1 Октомври 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Плевен. Покров Богородичен е празник, възникнал през X век. Това каза за Радио „Фокус“ Татяна Дачева, богослов. ,,В повечето славянски езици думата ,,покров" означава едновременно ,,покривало" и ,,защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви“, каза Татяна Дачева. ,,В църквата във Влахерна, Константинпол, близо до градските порти по време на нощно бдение няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били за плашени от варварско нашествие. След явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания“, допълни Татяна Дачева ,,Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей“, каза още Татяна Дачева.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод храмовия празник на черквата „Покров Богородичен” в село Слокощица

Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод храмовия празник на черквата „Покров Богородичен” в село Слокощица

1 Октомври 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод храмовия празник на черквата „Покров Богородичен” в село Слокощица. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от църковното настоятелство. Празникът ще се състои от 16.30 часа в двора на храм „Свети Никола”, където има изграден навес за посрещане на миряните.
Историята на църквата „Покров Богородичен” датира от 1870 година, когато местното население взима решение за изграждането й. През 1872 година са издействани разрешителни за строеж от турските власти, а през 1874 година черквата е построена и осветена. Храмът е обявен за художествен паметник на културата, недвижима културна ценност и архитектурно-строителен паметник от местно значение.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Църквата „Покров Богородичен” в село Полето отбелязва храмовия си празник

Църквата „Покров Богородичен” в село Полето отбелязва храмовия си празник

1 Октомври 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Симитли. Църквата „Покров Богородичен” в квартал „Нивото” в село Полето, община Симитли, отбелязва храмовия празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По традиция всяка година на този ден се прави курбан, който събира на обща трапеза местни хора, техни роднини и приятели от цяла България. Празникът Покров Богородичен събира всички, които обичат родния дом.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Литургия за празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

Литургия за празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

1 Октомври 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Литургия за празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Десетки миряни дойдоха в църквата, за да запалят свещ за здраве и благополучие. Началото на богослужението бе оповестено с камбанен звън, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Литургия има и в останалите православни храмове в града.
Българската църква отбелязва големият християнски празник, който символизира явяването на Божията Майка в Константинопол.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: На празника Покров Богородичен честваме закрилата на Богородица

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: На празника Покров Богородичен честваме закрилата на Богородица

1 Октомври 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На празника Покров Богородичен честваме закрилата на Богородица. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя разказа, че историята на Влахернската църква в Константинопол датира още от 910 година, когато при управлението на император Лъв мъдри сарацините нахлули в пределите на Византия. Страната била опустошена, а населението ѝ – поробено. Стефанова отбеляза, че в първия ден от месеца св. Андрей Юродови и ученикът му Епифаний се молели в цариградската църква Влахерна, която пазела свещената одеждата на св. Богородица. „Изведнъж, по време на службата, видели Божията Майка да се носи във въздуха. Обкръжена от апостоли и ангели, тя се молела за спасението на своя народ. Видението на двамата апостоли станало достояние на богомолците в храма. За него научил и еврейски народ, който с очите си видял как сарацините напускали безславно страната им. Така се родил църковния празник Покров Богородичен“, каза още Аделина Стефанова.
Църковният уредник обясни, че по традиция празникът се отбелязва с тържествена литургия, отслужена от свещениците. „Идват миряни, които се молят на иконата, палят свещи и благодарят за щастието, здравето и късмета, който им е дала св. Богородица и този празник“, добави Стефанова. На 1 октомври църквата почита също светлата памет на св. апостол Ананий, преподобни Роман Сладкопевец и преподобни Йоан Кукузел.
Ливия НИНОВA
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Литургия в чест на празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в православните храмове в Пазарджик

Литургия в чест на празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в православните храмове в Пазарджик

1 Октомври 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Литургия в чест на празника Покров на пресвета Богородица се отслужва в православните храмове в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Най-много миряни има в катедралния храм „Св. Богородица“ в града.
Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви (около 936 г.). Във Влахернската църква в Константинопол, близо до градските порти, по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се почита само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква в града имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита празника Покров на пресвета Богородица

Православната църква почита празника Покров на пресвета Богородица

1 Октомври 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви (около 936 г.).
Във Влахернската църква в Константинопол, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква в града имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Симитли: Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората

Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Симитли: Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората

27 Септември 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Симитли. Ще посетим всяко едно населено място в общината, за да чуем проблемите и желанията на хората. Това каза кандидатът за кмет на Община Симитли Апостол Апостолов при откриването на предизборната кампания, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пирин. Той обясни, че макар да е единствен кандидат, то кампания ще има."Някои казват, че в Симитли няма да има избори, но не е така. Заедно с кандидатите за кметове на кметствата ще дойдем във всяко едно населено място, за да чуем какво искате да се случи в града и селата през следващите 4 години. Ще направим истинска кампания, ще дойдем до всеки един от вас", каза още Апостолов. Той добави, че кандидатите за общински съветници от листите на ПП ГЕРБ и "Партия на ЗЕЛЕНИТЕ" са пълни с млади, но и с опитни хора. "Макар в момента да сме в отпуск, защото е предизборна кампания, то Община Симитли продължава да работи. Дори може да се похвалим с още два спечелени проекта, на обща стойност около 2.5 млн. лв.", подчерта Апостолов. Той уточни, че единият е по Оперативна програма "Развитие на селските райони", а другият е по програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов е единственият регистрирал се кандидат за кмет на Община Симитли

Апостол Апостолов е единственият регистрирал се кандидат за кмет на Община Симитли

25 Септември 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Симитли. Апостол Апостолов е единственият регистрирал се кандидат за кмет на Община Симитли. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В Общинската избирателна комисия (ОИК) не са подавани документи от други лица за кметското място. Така става ясно, че и в следващите 4 години общината ще се управлява от Апостол Апостолов и екипа му. Единствени кандидати за кмет на кметство са и настоящите кметове на Черниче, Полена, Крупник, Полето, Брежани, Долно Осеново – Георги Стефанов, Веселин Топузов, Иванка Чакалска, Иван Манчев, Благой Стефанов, Бисер Сегменов. В изборния ден на 27 октомври ще се решава само съставът на новия общински съвет. Регистрирани за участие са две кандидатски листи,съобщиха от ОИК-Симитли . На партия ГЕРБ и Партия на зелените.
Първоначално участие в Местни избори 2019, с регистрация в Общинската избирателна комисия в Симитли, заявиха 8 партии – ГЕРБ, Партия на зелените, ВМРО, Воля, БДС Радикали, Възраждане, Коалиция Ние гражданите, Коалиция Демократична България – обединени. Участието си в изборите персонализираха само ГЕРБ и Партия на зелените.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.