НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Новата Европейска комисия ще започне работа през декември, смята Давид Сасоли

AFP: Новата Европейска комисия ще започне работа през декември, смята Давид Сасоли

12 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че е възможно новата Европейска комисия да започне работа един месец по-късно от предвиденото, след като Европейският парламент отхвърли кандидатурите на няколко кандидати, включително този на Франция, предава AFP.
Засега евродепутатите са отхвърлили кандидатурите на Силви Гулар, кандидатът на френския президент Еманюел Макрон и кандидатите на Унгария и Румъния по време на изслушванията в Европейския парламент.
„Парламентът е посветен на процеса по прозрачност. Сега трима други кандидати трябва да бъдат избрани от Румъния, Унгария и Франция и тогава ние ще продължим да преглеждаме техните кандидатури", заяви Сасоли пред журналисти.
„Смятам, че може би вече не е възможно да бъде уважена датата от 1 ноември и да преминем към 1 декември“, добави той, попитан кога се очаква да започне да функционира новата Европейска комисия.
Очакваше се последните изслушвания за еврокомисари да приключат до 23 октомври.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Вътрешната криза в ЕС трябва да бъде решена, смята Макрон

Politico: Вътрешната криза в ЕС трябва да бъде решена, смята Макрон

12 Октомври 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че „кризата“ между Европейската комисия и Европейския парламент около назначенията на нови еврокомисари не трябва да продължава да се развива, пише европейската редакция на Politico.
„Сега е много деликатно време за Европа. Има нова комисия и нов Европейски парламент, които са изправени пред политическа криза, която не трябва да бъде оставена да се (…) развива“, заяви Макрон пред журналисти.
По-рано европейските депутати почти единодушно отхвърлиха кандидатурата на неговия кандидат за европейски комисар Силви Гулар.
„Вярвам в единството, смятам, че е незаменимо да се намират решения и смятам, че е необходимо да имаме силна комисия, която може да изпълнява амбициозни проекти“, заяви Макрон.
По-рано Макрон спекулира, че „негодувание или дребнавост“ са били мотивите на европейските депутати от консервативната „Европейската народна партия“ (ЕНП), социалистите и демократите да гласуват срещу Гулар и заяви, че ще разговаря с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от която ще поиска обяснение.
По-рано френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален осъди решението на евродепутатите да отхвърлят кандидатурата на Гулар.
„Това е сериозна институционална криза за Европа, защото без френски еврокомисар, комисията не може да започне да фукнционира“, заяви тя.
„Това е европейски провал“, добави Моншален.
Френските държавни служители също изразиха своето притеснение за това, че решенията на Европейския парламент могат да отслабят комисията.
„Имаме Европейски парламент, където е (…) ужасно трудно да се намерят стабилни мнозинства, трудно е да се намерят политически споразумения между изпълнителната и законодателната (власт).“, смята френски дипломат.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официален Париж: Отхвърлянето на френския кандидат за ЕК показва голяма институционална криза в Европа

Официален Париж: Отхвърлянето на френския кандидат за ЕК показва голяма институционална криза в Европа

11 Октомври 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Париж. Отхвърлянето от страна на Европейския парламент на френския кандидат за ръководен пост в Европейската комисия разкрива „голяма институционална криза в Европа". Това заяви френският министър по европейските въпроси Амели де Мончалин, предава AFP.
„Това на първо място показва голяма институционална криза в Европа, защото без френски представител ЕК не може да работи", увери Амели де Мончалин пред местно радио.
„Трябва да се справим с това спокойно, без гняв, но (новоизбраният председател на ЕК) Урсула фон дер Лайен трябва да ни каже какво очаква от Франция", добави министърът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция осъди отхвърлянето на кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар

AFP: Франция осъди отхвърлянето на кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар

10 Октомври 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското президентство осъди отхвърлянето на кандидата на Париж за еврокомисар Силви Гулар от членовете на Европейския парламент, като нарече този ход „политическа игра“, предава AFP.
От президентството на Еманюел Макрон заявиха, че вотът срещу Гулар „оказва влияние на цялата Европейска Комисия (ЕК)“ и че държавният глава ще обсъди проблема със следващия ръководител на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха кандидата на Макрон за еврокомисар

АFP: Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха кандидата на Макрон за еврокомисар

10 Октомври 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Депутатите в Европейския парламент гласуваха безапелационно срещу назначаването на френския кандидат, предложен от президента Еманюел Макрон, Силви Гулар като еврокомисар, предава AFP.
Гулар, която се изправи срещу трудно изслушване пред евродепутатите, при съмнения в компетентността й след серия от скандали, получи 82 гласа „против“ и 29 „за“ с един въздържал се при гласуването за нейното назначаване.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Economist: Двама кандидати за еврокомисари се провалиха в първите изслушвания в Европейския парламент

Тhe Economist: Двама кандидати за еврокомисари се провалиха в първите изслушвания в Европейския парламент

4 Октомври 2019 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Малко хора очакваха новият екип от ръководители на Европейската комисия да излезе цял след изслушванията пред Европейския парламент, коментира британското списание The Economist. Отхвърлянето на поне един кандидат за еврокомисар се превърна в традиция за европейските законодатели. Но решението на парламентарната комисия да отхвърли двама кандидати преди цялостните изслушвания дори да са започнали е безпрецедентен ход, който предполага, че отсяването на кандидатите тази година ще е дори по-строго.
На този етап изглежда сякаш съдбата на трима кандидати, включително френският – Силви Гулар - изглежда несигурна.
Първият отхвърлен беше Ласло Трошани, бившият министър на правосъдието на Унгария. В тайно гласуване, Комисията по правосъдието на европарламента, чиято задача е да прецени кандидатите преди цялостните изслушвания, го определи като негоден за еврокомисар. Преглед на миналото му разкри, че на юридическа фирма на негово име е била дадена задачата да предостави юридически услуги на държавна ядрена електроцентрала, което е на практика обвинение в конфликт на интереси.
Самият Трошани обяви, че вече не притежава дялове от фирмата и добави, че не е участвал в никакви поръчки на новото правителство по време на своя министерски мандат. Но евродепутатите го обвиниха още в това, че е назначил един от собствениците на фирмата на служба в Министерството на правосъдието.
Освен това Трошани е обвинен и във връзки с Русия, след като стана ясно, че наред с други неща, той е игнорирал американските искания за екстрадация на руски граждани, занимаващи се с търговия на оръжие. Вместо това, той ги е изпратил обратно в Русия, където те бяха освободени.
Рована Плумб, румънският кандидат за председател на Комисията по транспорта, също беше призована пред парламента, след като се провали в това да декларира два заема, които са на стойност почти милион евро. Единият от тях е бил използван за дарение към собствената й партия. Нейната кандидатура беше поставена под въпрос, след като тя не можа да отговори на въпрос как възнамерява да изплати тези заеми. Плумб все пак се противопоставя на тезата, че направила нещо нередно.
Първоначално Унгария и Румъния застанаха зад своите кандидати. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че единственият грях на Трошкани е бил това, че е поддържал предложенията за разпределение на отговорността за мигрантите. Министър-председателят
румънската опозиция за дискредитирането на кандидата на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.