НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: Язовирът в Перник е единственият, на който екологичният отток трябва да бъде осигурен едва след като се осигури питейно-битовата нужда

Министър Нено Димов: Язовирът в Перник е единственият, на който екологичният отток трябва да бъде осигурен едва след като се осигури питейно-битовата нужда

7 Декември 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Причините за кризата с водата в Перник са в управлението на ВиК дружеството. Това каза в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на околната среда и водите Нено Димов. „Притокът на вода тази година е по-малък в сравнение с миналата година. Преди малко повече от седмица направихме проверка и се установи, че има подаване на вода към Радомир, което от 2003 досега е разрешаване само в аварийни ситуации, а такива ситуации през последните две години не сме уведомявани да има. Т.е. това не е било разрешено“, заяви министър Нено Димов.

„Това е единият язовир в страната, на който екологичният отток трябва да бъде осигурен едва след като се осигури питейно-битовата. Фокусът е да се оправи водопреносната система и да намалим загубите – ако от 75%, стигнем до 30% загуби ще бъде огромен напредък и ще реши голяма част от тези проблеми, за които говорим“, допълни още министър Нено Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов направи оглед на язовир и ВЕЦ "Студена" с цел търсене на алтернативни решения на водната криза

Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов направи оглед на язовир и ВЕЦ "Студена" с цел търсене на алтернативни решения на водната криза

6 Декември 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов направи инспекция на текущото състояние на язовир и ВЕЦ "Студена", помпената станция преди с. Боснек, каптаж "Врелото", пречиствателната станция за питейни води в кв. "Църква" и Владайския канал. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Заедно с главния инженер на ВиК - Перник Бойко Кодуски, Костадинов направи обход на язовирната стена, спирателно-изпускателната техника и хидро-техническите съоръжения. Огледът бе с цел прецизиране и вземане на мерки за справянето с водната криза в условията на предстоящия зимен сезон.

"Запознах се на място с текущото състояние на яз. Студена и свързаните с него системи за изготвянето на цялостен план за отклоняване на допълнителни водни източници. Заедно със специалисти търсим алтернативи и работещи решения като очакванията са да открием такива в кратки срокове.", заяви Костадинов.

Областният управител продължава да е ангажиран с актуалната тема за жителите на общината. Очаква се още в понеделник той да се срещне с новия управител на ВиК - Перник след избирането му от Общото събрание на акционерите, с когото да установят първи контакти и да синхронизират действията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП инициира разисквания за политиката на МРРБ за предотвратяване на опасността от воден режим

БСП инициира разисквания за политиката на МРРБ за предотвратяване на опасността от воден режим

6 Декември 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП инициира разисквания за политиката на МРРБ за предотвратяване на опасността от воден режим, предаде репортер на Агенция "Фокус". Разискванията са по питане на лидера на БСП Корнелия Нинова, Манол Генов и други депутати от БСП за политиката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за предотвратяване на опасността от воден режим в някои населени места и необходимостта от инвестиции в инфраструктура във ВиК сектора, с цел подобряване на качеството на услугата, предлагана на потребителите, и финансовите инструменти, предвидени за това.

Предложението за разисквания и проекта на решение към него са подписани от 60 народни представители от левицата, с което е изпълнено изискването искането да бъде подписано от една пета от народните представители. Разискванията бяха насрочени за 13 декември 2019 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов встъпи официално в длъжност

Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов встъпи официално в длъжност

6 Декември 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител на Перник инж. Емил Костадинов встъпи официално в длъжност, назначен с Решение на Министерски съвет № 724/ 05.12.2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.

Инж. Костадинов е роден на 1 януари 1986 г. Работил е в Областно пътно управление – Перник, а в периода ноември 2015 г. – октомври 2019 г. е бил кмет на кметство „Изток“, община Перник.
Завършил е ВТУ „Тодор Каблешков“ – София с магистърските специалности „Транспортен мениджмънт“ и „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“. Има придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и по специалността „Национална сигурност и отбрана“ от Военната академия „Георги Раковски“ – София.

Сред приоритетите, които си поставя новият губернатор в спешен порядък, са разрешаването на водната криза в Община Перник. По думите му това трябва да е синхронизирано и с координираното участие на всички отговорни териториални структури.
Костадинов гарантира, че ще работи еднакво добре с всички кметове от областта за развитието на добри инициативи и модели в сферата на образованието, културата, изкуството, спорта, младежките дейности и др.

Новият областен управител ще се вслушва и ще подкрепя гражданския глас и обществения интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната власт във връзка с тежката ситуация, в която се намира водният сектор (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната власт във връзка с тежката ситуация, в която се намира водният сектор (ОБЗОР)

5 Декември 2019 | 22:41 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев се срещна с представители на изпълнителната власт във връзка с въпроси, свързани с тежката ситуация, в която се намира водният сектор, и множеството предизвикателства пред неговото добро и ефективно управление. На срещата бяха поканени министрите на отговорните по въпроса ведомства – на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на здравеопазването.

Президентът Румен Радев каза във встъпителните си думи, че кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. „Имаме криза във водния сектор. Причините, за да се стигне дотук, са наслоени през годините и са комплексни: недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората“, допълни той. Това, което президентът държеше да се изясни след тази среща са спешните предприети мерки за решаване на кризата и кога се очаква да бъде установен нормален режим, а също така дали има здравословни рискове за българското население.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта, че са направили всичко, за да е ясно, че водата в Перник няма да бъде използвана за промишлени цели. По думите му оттук нататък се търсят алтернативни варианти за справяне с проблема с водоснабдяването. „В сферата, в която отговаря Министерството на околната среда и водите (МОСВ), основният ресурс, който се предвижда по европейското финансиране, е свързан с подобряването на ВиК системите в страната, пречистването на отпадните води, включително пречистването на питейните води, така че ресурсът, който е необходим за страната, е доста съществен, не се покрива изцяло от европейските средства, но най-голямата част от Оперативна програма (ОП) „Околна среда“ и в предходния, и в настоящия период са инвестирани именно в тази посока“, добави Нено Димов. Той обясни, че след усилена работа на консолидираните 12 ВиК оператора са подали проектните си документи и до края на септември са били сключени договори за изпълнени по проектите на ОП „Околна среда“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обясни, че промените в климата в последните години водят до аномалии: засушаване или продължителни обилни валежи. Към момента в резултат на засушаването, не само в Перник, имаме нарушено нормално водоснабдяване на 127 000 жители в 5 града и 119 села, намиращи се на територията на 11 области. Тя посочи, че основната причина за нарушеното водоподаване е намалелият дебит на водоизточниците поради продължителната суша. „По отношение на язовирите, които се ползват за питейно водоснабдяване, към момента намалели водни обеми под 50 % има в Дяково, Област Кюстендил, Асеновец, Област Сливен, Ястребино, Област Търговище, които водоснабдяват Дупница, Бобов дол, Сливен, Антоново и няколко села. „В тези населени места водоподаването към момента не е ограничено, тъй като водните количества са достатъчни за осигуряването на нормалното водоснабдяване на Сливен. В системите са включени допълнителни местни водоизточници“, добави Аврамова. Имайки се предвид очакваното затопляне в идните дни, очакванията на министър Аврамова са в края на седмицата са за увеличаване на притока.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подчерта, че още преди година и половина са казали, че по отношение на прехвърлянето на собствеността на тези язовири, предимно от общини към държавно предприятие, ще има проблеми. „Бяха представени във връзка с анализ на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в първия проект на Министерски съвет 414 съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт. Няколко седмици след това бяха добавени още четири язовира. Тоест, към момента имаме 418, които се нуждаят от ремонт“, обясни министърът на икономиката. „В момента възложени язовири от тези 418 са 182 броя. Със започнати ремонтни дейности са десет язовира. До края на година трябва да стартират още два. В 182 язовира ще бъдат започнати ремонтни дейности до февруари следващата година“, каза още той.
Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова обясни, че към днешна дата ние нямаме критична ситуация, която да е била създадена в района на Перник. „Министерство на здравеопазването контролира качеството на питейната вода през структурите на регионални здравни инспекции. В тази ситуация, създадена в Перник и в редица други региони този наш ангажимент е ежедневен“, подчерта тя.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Светлана Йорданова: Към днешна дата нямаме критична ситуация, която да е била създадена в района на Перник

Зам.-министър Светлана Йорданова: Към днешна дата нямаме критична ситуация, която да е била създадена в района на Перник

5 Декември 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата ние нямаме критична ситуация, която да е била създадена в района на Перник. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на среща с президента Румен Радев във връзка с водната криза в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерство на здравеопазването контролира качеството на питейната вода през структурите на регионални здравни инспекции. В тази ситуация, създадена в Перник и в редица други региони този наш ангажимент е ежедневен. На първо място, за да могат хората да бъдат максимално уведомени за качеството на питейната вода, защото това предизвиква най-голямо притеснение, а и не на последно място нашите регионални и здравни структури са в пълна готовност и наблюдават да не се случи някаква ситуация, която да може да доведе до затваряне на обществени сгради, което за нас е много важно“, каза тя.

„В такива ситуации се създават и утвърждават планове за работа и реакция, както и мерките, които са задължени да изпълняват всички отговорни фактори в изпълнението на този план. Определено неудобството е свързано не само с това да не можем да си налеем една чаша вода. Санитарно-хигиенните норми, които са в изключително голямо затруднение да спазват обществените заведения, детските градини, училищата. Всичко това създава допълнително натоварване и допълнителни грижи на ръководствата на тези структури, на общините, и както и на ВиК операторите, които в тези ситуации поемат допълнителни ангажименти и грижи“, допълни Йорданова. „Едно от изискванията, които сме поставяли към други регионални структури, които отговарят за качеството на питейните води, е, че регионалните здравни инспекции трябва да бъдат част от този процес. Тогава, когато се обсъждат ситуациите по намаляването на дебита, тогава, когато се обсъждат ситуации по качеството на водата, както и ситуации, в които поради влошен химически състав на водата ни се налага да забраним използването на определен водоизточник за питейни цели“, каза още зам.-министър Светлана Йорданова.

„Хубавото е, ако може да се нарече хубаво, че към днешна дата ние нямаме критична ситуация, която да е била създадена в района на Перник. Което означава, че досега всички тези, които се налага аварийно да реагират в тази ситуация, се справят и разчитаме на доброто партньорство и съдействие, защото здравето е най-важното и най-съществената част“, каза още зам.-министърът на здравеопазването. „Няма да скрия, че на нас ни се налага да отговаряме на множество запитвания на граждани, когато се създават такива притеснителни ситуации. Ние сме в пълна готовност и изключително много разчитаме на всички мерки, които ще се предприемат от другите ведомства, за да може в тази ситуация и занапред тези ситуации да не бъдат повтаряни“, допълни Йорданова.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Още преди година и половина ние казахме, че по отношение на прехвърлянето на собствеността на язовирите към държавно предприятие, ще има проблеми

Министър Емил Караниколов: Още преди година и половина ние казахме, че по отношение на прехвърлянето на собствеността на язовирите към държавно предприятие, ще има проблеми

5 Декември 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Още преди година и половина ние казахме, че по отношение на прехвърлянето на собствеността на тези язовири, предимно от общини към държавно предприятие, ще има проблеми. Това каза министърът на икономиката на среща с президента Румен Радев за водната криза в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знаете, преди година и половина се взе решение Министерство на икономиката да отговаря за тези язовири и съоръжения, защото не всички са язовири, които си представяме, които не могат да бъдат стопанисвани обикновено от общините, в някои случаи - от държавата. Бяха представени във връзка с анализ на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в първия проект на Министерски съвет 414 съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт. Няколко седмици след това бяха добавени още четири язовира. Тоест, към момента имаме 418, които се нуждаят от ремонт“, обясни министърът на икономиката.

„Към момента по отношение на наводнения при тези язовири, които следим, няма за какво да се опасяват хората. Язовирите, които към момента са предложени от общините, са към 2 700. Първо беше взето решение на кого да бъде прехвърлена собствеността на тези язовири - общинска собственост. Това е държавно предприятие към Министерство на икономиката. Проблемите идват от това, именно, липса на документи, липса на технически документи, липса на документи дори за собственост, различни имена. Още тогава ние преценихме, че ако чакаме създаването на дружеството, което си има все пак процес за организацията, това ще забави много изпълнението на нашето задължение да не се стига до инциденти с преливане на язовири или аварии“, допълни Караниколов. „В следствие на това беше взето решение и осигурени 500 милиона лева от държавния бюджет, с които беше увеличен капиталът на Държавна консолидационна компания, която има задължения да извършва ремонти на спешните 418 язовира, дори и да не са прехвърлени на държавното предприятие. Обръщам внимание, че тук трябва да апелираме общините да имат предвид, че след извършване на съответните ремонти, ако при тяхно желание считат, че могат да управляват по-добре язовирите, те могат да поискат те отново да бъдат върнати в тяхна собственост“, допълни той.

„Наистина се оказахме прави в това, което казваме, защото Законът за водите в частта прехвърляне на собственост няколко пъти влизаше в Народното събрание с цел да бъде облекчена процедурата, тъй като наистина има затруднения и те са, че не може да се прехвърли нещо, за което няма документи“, каза още министърът на икономиката. „Въпреки всичко, Държавна консолидационна компания какво направи – първо беше назначен експертен съвет. Вътре в експертния съвет са представители предимно на Университета по архитектура. Те са тези, които контролират проектите за изпълнение. Беше назначен още преди една година, този експертен съвет. В момента възложени язовири от тези 418 са 182 броя. Със започнати ремонтни дейности са десет язовира. До края на година трябва да стартират още два. В 182 язовира ще бъдат започнати ремонтни дейности до февруари следващата година“, каза още той.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: В резултат на засушаването без нормално водоснабдяване са 127 000 български жители

Министър Петя Аврамова: В резултат на засушаването без нормално водоснабдяване са 127 000 български жители

5 Декември 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Промените в климата в последните години водят до аномалии: засушаване или продължителни обилни валежи. Към момента в резултат на засушаването, не само в Перник, имаме нарушено нормално водоснабдяване на 127 000 жители в 5 града и 119 села, намиращи се на територията на 11 области. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова преди среща, свикана от президента Румен Радев, във връзка със създалата се водна криза в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че основната причина за нарушеното водоподаване е намалелият дебит на водоизточниците поради продължителната суша.

По отношение на язовирите, които се ползват за питейно водоснабдяване, към момента намалели водни обеми под 50 % има в Дяково, Област Кюстендил, Асеновец, Област Сливен, Ястребино, Област Търговище, които водоснабдяват Дупница, Бобов дол, Сливен, Антоново и няколко села. „В тези населени места водоподаването към момента не е ограничено, тъй като водните количества са достатъчни за осигуряването на нормалното водоснабдяване на Сливен. В системите са включени допълнителни местни водоизточници“, добави Аврамова.

По отношение на язовир Студена министърът посочи, че това е едногодишен изравнител, който обезпечава необходимостта от вода за потребление в обслужвания район в рамките на една година на база на постъпилите в него водни количества от водосбора му. „Това е в резултат на продължителното засушаване и в частност в района на водосбора на язовир Студена наличният обем е намалял повече от обичайното“, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството. Петя Аврамова припомни, че след профилактика и изпълнени технически действия от страна на ВиК-Перник, съвместно със „Софийска вода“, на Владайския канал са прехвърлени допълнителни количества към язовир Студена.
„Към днешния ден допълнителните водни количества са 120 литра в секунда“, посочи Аврамова.

Имайки се предвид очакваното затопляне в идните дни, очакванията на министър Аврамова са в края на седмицата са за увеличаване на притока.
Допълнителни водоизточници продължават да се търсят. След проведените вчера експертни срещи за предприемане на дългосрочни мерки все още няма взето решение.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Направихме всичко, за да е ясно, че водата в Перник няма да бъде използвана за промишлени цели

Министър Нено Димов: Направихме всичко, за да е ясно, че водата в Перник няма да бъде използвана за промишлени цели

5 Декември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Направихме всичко, за да е ясно, че водата в Перник няма да бъде използвана за промишлени цели. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на среща, свикана от президента Румен Радев, във връзка със създалата се водна криза в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му оттук нататък се търсят алтернативни варианти за справяне с проблема с водоснабдяването.

„ВиК-Перник е носител на над 25 разрешителни за водоползване от повърхностни и подводни обекти. Нямам информация за това каква вода е налична там. Така че при всички положения мерките, които се взимат, трябва да бъдат в ограничаване на ползването на водата. Първите няколко дни след запечатването на станцията, имаше положителен ефект“, добави Нено Димов. По думите му водата за питейни нужди би трябвало да се използва само и единствено по предназначение, освен ако не е наложително да бъде потребявана и с други цели. „В минимална степен да се използва, само там, където няма друга възможност, за цели, различни от питейните, защото очевидно това ще бъде проблем, който ще се задълбочава с течение на годините“, обясни министърът на околната среда и водите.

„В сферата, в която отговаря Министерството на околната среда и водите (МОСВ), основният ресурс, който се предвижда по европейското финансиране, е свързан с подобряването на ВиК системите в страната, пречистването на отпадните води, включително пречистването на питейните води, така че ресурсът, който е необходим за страната, е доста съществен, не се покрива изцяло от европейските средства, но най-голямата част от Оперативна програма (ОП) „Околна среда“ и в предходния, и в настоящия период са инвестирани именно в тази посока“, добави Нено Димов. Той обясни, че след усилена работа на консолидираните 12 ВиК оператора са подали проектните си документи и до края на септември са били сключени договори за изпълнени по проектите на ОП „Околна среда“.

„Така че, на практика те разполагат с достатъчен период от време, за да започнат процедурите по обществени поръчки, изпълнение и последващ контрол. Общият размер е над 1 милиард лева, като специално за ВиК-Перник в края на август месец беше подписан договор между МОСВ и ВиК-Перник на стойност 105 милиона лева, от които малко над 80 се финансират по ОП „Околна среда“, допълни министър Нено Димов.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс

Президентът Румен Радев: Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс

5 Декември 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. Това каза президентът Румен Радев във встъпителните си думи преди да проведе среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков във връзка със създалата се водна криза в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Президентът припомни, че поводът за срещата е водната криза в Перник, но не пропусна да спомене, че тя не е прецедент по българските ширини в последно време.
„Проблемът е много по-дълбок и засяга хиляди български граждани от цялата страна. Това е недопустимо за 21 век. Имаме криза във водния сектор. Причините, за да се стигне дотук, са наслоени през годините и са комплексни: недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората“, допълни той.

Това, което президентът държи да се изясни са спешните предприети мерки за решаване на кризата и кога се очаква да бъде установен нормален режим, а също така дали има здравословни рискове за българското население.
„Въпросите са какви са плановете за ремонт ма язовирите, по какъв начин се възлагат строителните дейности и как ще се гарантира качеството.Големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси и с какви инструменти ще бъдат постигнати тези цели, защото кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. Това са въпроси с голяма обществена значимост“, допълни още Румен Радев.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев инициира среща с отговорните министри за тежката ситуация във водния сектор и предизвикателствата пред ефективното му управление

Президентът Румен Радев инициира среща с отговорните министри за тежката ситуация във водния сектор и предизвикателствата пред ефективното му управление

5 Декември 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще се срещне от 15.30 часа на „Дондуков“ 2 с представители на изпълнителната власт във връзка с въпроси, свързани с тежката ситуация, в която се намира водният сектор, и множеството предизвикателства пред неговото добро и ефективно управление. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата са поканени министрите на отговорните по въпроса ведомства – на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Соколова е освободена от длъжността областен управител на област Перник

Ирена Соколова е освободена от длъжността областен управител на област Перник

4 Декември 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие решение за освобождаване на Ирена Соколова от длъжността областен управител на област Перник и за назначаване на Емил Костадинов на поста, съобщиха от правителствената информационна служба.

Емил Костадинов е завършил ВТУ „Тодор Каблешков“ – София с магистърските специалности „Транспортен мениджмънт“ и „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“, има придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и по специалността „Национална сигурност и отбрана“ от Военната академия „Георги Раковски“ – София. Работил е в Областно пътно управление – Перник, а в периода ноември 2015 г. – октомври 2019 г. е бил кмет на кметство „Изток“, община Перник.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов за областен управител на Перник

Премиерът Бойко Борисов: Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов за областен управител на Перник

4 Декември 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов за областен управител на Перник. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато направи грешка, си я поправяме по един начин“, посочи Борисов.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ирена Соколова ще бъде освободена от поста областен управител на Перник

Премиерът Бойко Борисов: Ирена Соколова ще бъде освободена от поста областен управител на Перник

1 Декември 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Ирена Соколова ще бъде освободена от поста областен управител на Перник. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че още утре. Аз съм го обявил, казано е. В сряда ще бъде взето решението на Министерски съвет да бъде освободена. Също и шефът на ВиК в Перник. Те не застанаха държавнически да кажат какви са проблемите и затова трябва да си понесат отговорността. Бързо трябва да се вземат мерки, защото сушата е голяма, всички язовири са празни. Мислим допълнително откъде можем да водоснабдим Перник“, допълни още премиерът.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОСВ ограничава водовземането на язовири с под 50% наличен обем

МОСВ ограничава водовземането на язовири с под 50% наличен обем

28 Ноември 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на околната среда и водите предприе действия за ограничаване на водовземането от комплексни и значими язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50%. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Спира се водовземането за цели, различни от питейно-битовите, за язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“. МОСВ уведоми ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, стопанисващи тези язовири, да ограничават ползването за други цели с оглед обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване. Те са предупредени да предприемат на мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

Язовир „Дяково“ към момента e с процент на запълване 36,98%. Язовирът се ползва освен за питейно-битово водоснабдяване и за промишлени цели, напояване и енергетика. С графика за декември 2019 г. ще бъдe ограничено водоподаването от него за други цели освен питейно-битовите.

Язовир „Асеновец“ към момента е с процент на запълване 34,47%. В месечния график за декември МОСВ ще редуцира разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. куб. м съобразно данните за суха по влажност година с обезпеченост 75%. „ВиК Сливен” ООД е титуляр на още 5 разрешителни, издадени от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенци. Дружеството е уведомено за необходимостта от предприемане на мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници с цел акумулиране на води в язовира и осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на гр. Сливен.

Язовир „Ястребино“ е с процент на запълване 31,16%. Обемът в язовира гарантира осигуряване на 100% на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството. Води от язовира се ползват за питейно-битово водоснабдяване и за напояване. Водоползвателите са уведомени, че при планирано увеличаване на потреблението от страна на община Антоново до границите на лимита по разрешителното, предвид приоритетите по Закона за водите, ще бъдат предприети действия за ограничаване на напояването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Огромната загуба на вода е значителен проблем

Министър Нено Димов: Огромната загуба на вода е значителен проблем

26 Ноември 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Огромната загуба на вода е по-значителен проблем. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия.
"75 - 80 % загуба на вода, която просто изтича в земята. По сметки на експерти на регионалното прединвестиционно проучване само от намаляване на загубите при реализацията на този проект, биха се осигури водата за два месеца за град Перник", каза още министърът. Той отчете, че тази загуба на вода не е само в Перник. "Август подписахме с ВиК Перник проект, който се финансира 80 % от Оперативната програма точно за решаване на този проблем. Направих една справка. На практика се води, че в Германия водата, която се пада на един човек е 5 пъти по-малка от тази, която е в България като използване", обясни още министърът.

Той обърна внимание, че 25 са източниците, които са извън от язовир "Студена." "ВиК има ангажимент, използвайки целия този набор от източници за вода, за да може да осигурява услугата на гражданите в Перник и Радомир и другите, които обслужва в района", посочи още министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Действа се по план за бързо решаване на водната криза

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Действа се по план за бързо решаване на водната криза

26 Ноември 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Перник. Няколко варианта се обсъждат за бързо решаване на водната криза в Перник. Това обяви областният управител Ирена Соколова след експертна работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от пресцентъра на областната управа. “Вариантите са свързани с използването на подземните води акумулирани и транспортирани естествено в карстовия район, част от водосбора на язовир Студена, както и захранването им с допълнителни големи външни водоизточници. Това може да стане много бързо. Допълнително е възможно да се добави и водно количество от Владайския канал.", обясни Соколова.

Подробният план за действие ще бъде предложен на областния управител и на кмета на Перник незабавно, тъй като вече са направени проучванията от спелеолози и хидроексперти в района на водосбора на язовир "Студена". Той ще бъде придружен с количествени и стойностни сметки за бързо стартиране на процедури по изпълнение.

Вече са организирани екипи от Благоевград и София, които работят на терен и помагат при аварии по водопроводната мрежа в Перник.

На експертната работна среща присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Перник Ирена Соколова, спелеолози, хидроексперти, строителни инженери, специалисти от ВиК-Перник и "Софийска вода".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник областният управител на Перник Иво Иванов поздрави училището в с. Кладница по повод 140-годишния му юбилей

Заместник областният управител на Перник Иво Иванов поздрави училището в с. Кладница по повод 140-годишния му юбилей

25 Ноември 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Перник. Заместник областният управител Иво Иванов присъства на концерта по случай 140-годишнината от създаването на Основно училище „Св. Климент Охридски“ в с. Кладница. Това съобщиха от Областна администрация - Перник.

Той връчи поздравителен адрес и плакет от името на областния управител Ирена Соколова към директора на школото Симона Асенова.

"Днес, всички Вие, жителите на с. Кладница с грижливо отношение, с лична кауза и ангажираност, пазите и подкрепяте своето любимо училище, защото тук се обучават Вашите деца. Това огнище на знание и просвета е наследник и продължител на една институция с дългогодишна история и традиции. Летописните й страници пазят имената на поколения педагози, утвърдили съществената роля на българското образование и създали личности. От прага на ОУ "Св. Климент Охридски" са поели пътя си много доказали се професионалисти, достойни български граждани.“, се казва в поздравителния адрес.

На честването бе показан и кратък документален филм за историята на училището, която започва само година след Освобождението. Последва и фолклорна програма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за справяне с водната криза (ОБЗОР)

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за справяне с водната криза (ОБЗОР)

22 Ноември 2019 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Министър-председателят Бойко Борисов отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го покани да присъства на петъчния парламентарен контрол, че е провел среща с кмета на Перник, по време на която е взето решението за отпускане на финансова помощ за справяне с водната криза в града. Премиерът Бойко Борисов коментира в Народното събрание, че сушата в страната е безспорна.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви по време на брифинг в Съдебната палата, след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам. главния прокурор Иван Гешев, че е подал сигнал до Окръжна прокуратура – Перник за проверка на ВиК – Перник. Той уточни, че прокуратурата се е самосезирала по конкретния случай, като двата сигнала са обединени в един общ. Според него компетентните органи трябва да направят преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация.

Станимир Владимиров отбеляза, че ако няма обилни валежи до месец март, Перник остава на воден режим. Според кмета на Перник, ако природата е благосклонна и започнат да валят обилни дъждове, има вероятност режимът на водата да бъде прекратен. Владимиров уточни, че са намалени разходите на вода в града. Кметът на Перник посочи, че на този етап гражданите се вместват в параметрите, които са дадени от МОСВ, за не повече от 1 млн. кубика разход за питейна вода.

Владимиров отбеляза, че се търсят алтернативи за справяне с проблема. По думите му едната алтернатива е така нареченият Владайски канал, но има и другата възможност, която може да реши доста по-сериозно критичната ситуация. Кметът увери, че спешните ремонти на пречиствателните станции ще започнат в рамките на 1 - 2 дни. Той допълни, че първо ще се монтират утаителите, за да може на по-ниската част на язовира да не се нарушава качеството на водоподаването. Това ще намали разходите на питейна вода в града.

Във връзка с въведения воден режим в община Перник депутати от коалиция „БСП за България” изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настояват комисията да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник. От левицата смятат, че обект на проверката трябва да бъде и изпълнението на заложения бизнес план на дружеството. Социалистите искат резултатите от проверката да бъдат предоставени и на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисията по енергетика на НС.

Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР е изискала информация от ВиК - Перник за предприетите от дружеството мерки през периода август - октомври 2019 г. заради ниските нива на яз. „Студена“

КЕВР е изискала информация от ВиК - Перник за предприетите от дружеството мерки през периода август - октомври 2019 г. заради ниските нива на яз. „Студена“

22 Ноември 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР е изискала информация от ВиК - Перник за предприетите от дружеството мерки през периода август - октомври 2019 г. заради ниските нива на яз. „Студена“. Това става ясно от писмено становище на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в отговор на писмо от омбудсмана Диана Ковачева по повод обявения воден режим в Перник.

Ковачева е изпратила писмо до КЕВР, в което изразява притеснение, че причината за въвеждане на режим не е единствено липсата на валежи, а редица други фактори като големи загуби на вода, ползване на водата от язовира за стопански нужди, необосновано източване на почти 1/3 от водите му през втората половина на 2018 г. и други. Омбудсманът е посочила данни за постигнатите резултати от „ВиК" ООД - Перник за 2017 г. публикувани от КЕВР, включително за показателя за общи загуби на вода, за който Комисията е поставила оценка „пълно неизпълнение". В писмото си Ковачева е изразила становище, че КЕВР следва да извърши извънредна проверка за изпълнението на показателите за качество и инвестициите в утвърдения бизнес план на дружеството.

По отношение на изпълнението на одобрения бизнес план от страна на „Водоснабдяване и канализация" ООД - Перник от своя страна КЕВР посочва, че се осъществява ежегоден контрол по изпълнението на бизнес плановете чрез проверка на отчетните доклади на дружествата и проверки на място. Комисията посочва, че през 2018 г. са осъществени планови проверки за изпълнението на одобрените бизнес планове за 2017 г., и в началото на 2019 г. от Комисията са информирали подробно МРРБ и областните управители и председатели на АВиК за установените при плановите проверки грешки и пропуски в дейността на ВиК операторите. „Информацията за състоянието на сектор ВиК, включително индивидуална информация за дейността на отделните ВиК оператори е подробно представена в Сравнителен анализ на ВиК сектора за 2017 г., приет от Комисията в края на 2018 г. и публикуван на интернет страницата на КЕВР“, посочват от Комисията.

През текущата 2019 г. КЕВР отново е осъществила планови проверки за изпълнението на одобрените бизнес планове за 2018 г., и предстои Комисията да приеме и публикува анализ на ВиК сектора за 2018 г. „След приключване на плановите проверки, отново ще бъде представена подробна информация на МРРБ и областните управители и председатели на АВиК за установените грешки и пропуски в дейността на ВиК дружествата“, посочат от КЕВР.

Комисията е одобрила бизнес плана на „ВиК" ООД - Перник за текущия регулаторен период 2017 - 2021 г. с решение № БП-Ц 13 от 09.08.2019 г.
През 2018 г. е извършена планова проверка за изпълнението на одобрения бизнес план за 2017 г. Докладът за резултатите от проверката е приет от Комисията с решение по Протокол № 250 от 27.11.2017, т. 3, публикуван на интернет страницата на КЕВР. Информация за постигнатите нива на показателите за качество и инвестициите в публични ВиК активи е посочена в Сравнителен анализ на ВиК сектора за 2017 г. По отношение на показател 46 Общи загуби, дружеството е отчело ниво от 75,17% при заложено в бизнес плана ниво от 68,31%, което е оценено от КЕВР с „пълно неизпълнение". Дружеството е отчело инвестиции в публични ВиК активи в размер на 243 хил. лв. спрямо заложени в бизнес плана 441 хил. лв.
През 2019 г. е извършена планова проверка за изпълнението на одобрения бизнес план за 2018 г., като предстои работната група да представи за разглеждане и одобрение от Комисията на доклад за резултатите от същата. Информация за постигнатите нива от дружеството ще бъде представена и в Сравнителния анализ на ВиК сектора за 2018 г., който ще бъде публикуван на интернет страницата на КЕВР след като бъде приет от Комисията.

По отношение на искането на омбудсмана за извършване на извънредна проверка за изпълнението на показателите за качество и инвестициите за 2019 г. от КЕВР посочват, че текущата 2019 г. все още не е изтекла.
„Комисията вече се самосезира и изиска с писмо от 11 ноември 2019 г. информация от дружеството. „ВиК" ООД - Перник е представил информация на 19 ноември 2019 г., а на 22 ноември 2019 г. е изискана допълнителна информация от дружеството.
Следва да се уточни обаче, че Комисията няма компетентност по осъществяване на контрол върху дейността по стопанисване и управление на публичните ВиК активи, управлението на търговските дружества - ВиК оператори, както и управлението на водите от комплексните и значими язовири“, посочват от КЕВР.

„Язовир „Студена“, както и цялата водопроводна мрежа в обособената територия на дружеството е публична собственост, и тяхната експлоатация и поддръжка е възложена на „Водоснабдяване и канализация" ООД - Перник от Асоциацията по ВиК за обособената територия на „ВиК" ООД - Перник (АВиК - Перник) с договор, сключен на 11 март 2016 г. за срок от 15 години. В тази връзка отговорната институция за осъществяването на контрол по стопанисването и експлоатацията на публичните ВиК активи, както и предприемане на действия в случай на констатирани нарушения, включително и прекратяване на договора, е АВиК - Перник, с председател областния управител на Перник.
„ВиК" ООД - Перник е дружество с държавно участие в капитала (държавата представлявана от МРРБ притежава 51% от капитала), респективно отговорната институция за осъществяване на контрол на управлението на търговското дружество - „ВиК" ООД - Перник, както и осъществяването на контрол на дейността по предоставянето на услуги от ВиК" ООД - Перник е МРРБ“, се посочва още в писмото на КЕВР.

КЕВР уточнява, че осъществява активна политика за повишаване изискванията към ВиК операторите, включително за по-ефективно управление на ВиК мрежите и намаляване загубите на вода.
„Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите (НРКВКУ, обн. ДВ бр. 6 от 2016 г.) бяха включени редица показатели за качество, чрез които да се постигне подобрение - включително зониране на водопроводната мрежа (ПК6), активен контрол на течовете (ПК11д), рехабилитация на водопроводната мрежа (ПК11г), както и ефективност на водомерите на СВО (ПК12д и ПК12е), а други показатели бяха значително оптимизирани - загуби на вода (ПК4), аварии на ВиК мрежи (ПК5 и ПК9), енергийна ефективност (ПК11а и 116) и редица други.
В допълнение КЕВР въведе редица изисквания към ВиК операторите, чието изпълнение ще доведе до повишаване на тяхната ефективност - създаване до края на 2018 г на регистри и бази данни, включително с вътрешни процедури и правила, каквито в момента липсват в дружествата с държавно участие; както и внедряване до края на 2019 г. на стандарти за системи за управление БДС EN ISO 9001:2008, БДС EN ISO 14001:2004, BS OHSAS 18001:2007.
Комисията осъществи активна кореспонденция с МРРБ, като информира компетентният орган за редица установени пропуски в работата на публичните ВиК оператори, осъществявания контрол от страна на публичните собственици на ВиК активи, и направи предложения за оптимизация на процеса“, заявяват от КЕВР.

„КЕВР информира МРРБ още през 2018 г., че ВиК операторите с държавно участие не изпълняват инвестиционните си програми в съответствие с одобрените бизнес планове за действащия регулаторен период и постави въпроса за прилагането на механизъм за гарантиране на инвестициите във ВиК сектора, който следва да е въведен във връзка с Тематично предварително условие 6.1. за Европейски структурни и инвестиционни фондове 2014-2020, Действие №7“, посочват от Комисията.

Според КЕВР по данни на месечните режимни графици по чл. 53 от ЗВ, които са публично достъпни на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите, в графика за ноември са намалени разрешените количества водовземане от язовира - 1,463 млн. куб. м, в т.ч. за питейно-битово водоснабдяване 1 млн. куб. м.
„На 7 ноември 2019 г. е утвърдено изменение на месечния график поради нисък обем на язовира (5 731 млн. куб. м) до размер от 1,233 млн. куб. м, в т.ч. 1 млн. куб. м за питейно-битово водоснабдяване. На 19 ноември 2019 г. е извършено последващо изменение на месечния график поради нисък обем на язовира (4 759 млн. куб. м), като се разрешава водовземане само за питейно-битови нужди в размер на 1 млн. куб. м.
Цитираните по-горе данни показват, че в началото на 2019 г. наличният обем на язовира е бил по-голям спрямо предходните две години. Същевременно данните към средата и края на 2019 г. показват, че в язовира са налични значително по-малки количества спрямо предходните години. В графиците утвърждавани от министъра на околната среда и водите не е било ограничено водовземането от язовир Студена за други цели освен питейно-битови преди 19 ноември 2019 г., отчитайки разпоредбите на чл. 53, ал. 3 от ЗВ“, заявяват от КЕВР.

Във връзка с обявения режим на водоподаване в гр. Перник КЕВР е изискала от „ВиК" ООД -Перник информация по случая, която е представена с писмо от 20 ноември 2019 г.
„Съгласно получената информация, притока в язовира за периода януари - октомври 2019 г. е в общ размер от 11 908 млн. куб. м, а разхода за питейно-битово водоснабдяване - 16 577 млн. куб. м. Разрешеното от МОСВ количество за питейно-битово водоснабдяване за този период е 15 500 млн. куб. м, или дружеството е използвало 1 млн. куб. м в повече“, посочва Комисията.

„Комисията е изискала допълнителна информация от дружеството какви мерки са предприети от дружеството през периода август - октомври 2019 г., когато е видно, че се наблюдава значително намаление на обема на язовира, включително за:
- ограничаване на водоподаването от язовир „Студена";
- подготовка на водопроводната мрежа на гр. Перник и останалите населени места за предстоящия режим;
- проучване на възможности за алтернативно водоснабдяване на населените места;
- осъществена комуникация с МРРБ, МОСВ, Асоциация по ВиК и други институции относно настъпващите проблеми с водоснабдяването от язовир „Студена".
В заключение изразявам готовност за активно участие на представители на КЕВР в работни срещи и/или дискусии за анализ на проблемите във ВиК сектора, и намиране на възможни решения“, се казва още в писмото на КЕВР.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Днес кметът на БСП от Перник беше при мен и му отпуснахме 2 млн. и 700 хил. лв.

Премиерът Бойко Борисов: Днес кметът на БСП от Перник беше при мен и му отпуснахме 2 млн. и 700 хил. лв.

22 Ноември 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Днес кметът на БСП от Перник беше при мен и му отпуснахме 2 млн. и 700 хил. лв. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с режима с водата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Премиерът посочи, че сушата в цялата страна е безспорна. Министър-председателят заяви, че в Плевен и Ловеч са си въвели режим на водата и са си спечелили изборите. "В Перник се направиха на хитри и загубиха изборитие. Ние по същия начин помагаме и на тях", допълни още той.

"Когато лепите етикети, се съобразете с истината", призова министър-председателят. Във връзка с болничните, министър-председателят каза, че на коалициотен ссъвет си обсъждат всякакви проблеми. "Защо лъжете хората, че ще ще се внася или е внесено. Говорите като постфактум. Това не е истина. Няма такова внесено предложение и няма да има", припомни премиерът.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП призовава КЕВР за проверка на ВиК-Перник

БСП призовава КЕВР за проверка на ВиК-Перник

22 Ноември 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с въведения воден режим в община Перник, депутати от коалиция “БСП за България” изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настояват комисията да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник. Това съобщиха от пресцентъра на партията. От левицата смятат, че обект на проверката трябва да бъде и изпълнението на заложения бизнес план на дружеството. Социалистите искат резултатите от проверката да бъдат предоставени и на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР къч Комисията по енергетика на НС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Станислав Владимиров: Ако започнат да валят обилни дъждове, има вероятност режимът на водата да бъде прекратен

Кметът на Перник Станислав Владимиров: Ако започнат да валят обилни дъждове, има вероятност режимът на водата да бъде прекратен

22 Ноември 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Ако природата е прекалено благосклонна, ако започнат да валят обилни дъждове има вероятност режимът на водата да бъде прекратен. Това каза по време на брифинг кметът на Перник Станислав Владимиров, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Ние сме намалили разхода. В първите дни разходът не беше намален и тогава можеше да влезем в по-кризисна ситуация. При този воден режим ако продължаваме с този разход ще имаме до март месец воден режим", каза още кметът на Перник. Владимиров уточни, че се търсят алтернативи.

"Така нареченият Владайски канал. И още една възможност, която може да реши доста по-сериозно критичната ситуация. Това зависи от Министерски съвет и премиерът казаха, че ще го обявят. Имаме уверение, че спешните ремонти на пречиствателните станции, че в рамките на 1 -2 дни ще започнат", посочи още той.

"Има допълнителни аварийни екипи, които ще помогнат да не пилеем питейната вода по улиците на града. Може да бъде сменен режима, заради авариите. На този етап ние се вместваме в параметрите, които са дадени от МОСВ. Водният режим започва да изпълнява функциите и параметрите, които са зададени. Въпреки много аварии ние се вместваме в параметъра, който и ни е зададен, не повече от 1 млн. кубика разход за питейна вода", обясни Станислав Владимиров.

Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим

22 Ноември 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим. Това каза Станислав Владимиров - кмет на Перник пред журналисти, след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Радвам се, че господин главният прокурор мен покани на среща. Те също са се самосезирали паралелно с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал. За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, въпреки че това не е основен ангажимент на местната власт, но аз няма как да стоя в старни при създалата се ситуация, видях редица притесняващи факти, от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално приични, които имат по-различен характер, да се задейсвтат. Фактите са известни на всички", допълни още Станислав Владимиров.


"Още от началото на годинината, ние имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина близо 2 млн. 300 хлд. кубика всеки месец. Това не е правило впечатление на ВиК оператора, че този приток, че при този намалял приток ти харчиш много вода. Няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да напраят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководсство на дружетсвото, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов.

"Надяваме се природатата да е по-благосклонна, тогава ще започне снеготопенето, добри са и прогнзоите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Ако пестим водата, ВиК дружеството работи по по-добър начин, не както до сега, отстарняват авариите. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов има осигурени екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа. Осигурено е финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може на по-ниската част на язовира да не се нарушава качесвтото на водоподаването. Това ще намали разхдоите на питехна вода", заяви Станислав Владимиров.

Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник

Правителството ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник

22 Ноември 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села, съобщиха от правителствената информационна служба.Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев ще се срещнат с кмета на Перник Станислав Владимиров

Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев ще се срещнат с кмета на Перник Станислав Владимиров

22 Ноември 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Перник. Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Иван Гешев ще се срещнат днес, 22 ноември 2019 г., от 9.30 ч. с кмета на Перник Станислав Владимиров. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Поводът е сигнал на кмета до Окръжна прокуратура – Перник за закононарушения при осигуряването на нормално водоснабдяване в града и функционирането на местното ВиК-дружество. Срещата ще е в Съдебната палата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Казуса с водата се премести в парламента (ОБЗОР)

Казуса с водата се премести в парламента (ОБЗОР)

21 Ноември 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Казуса за водата се премести в парламента. По настояване на БСП в пленарна зала по проблема бяха изслушани министърът на околната среда Нено Димов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Министърът на околната среда Нено Димов обясни, че с реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще се намалят загубите на вода с 2, 8 млн. куб. метра. "МОСВ съгласно изискванията на Закона за водите определя начина на използване на водите на 52 комплексни и значими язовира, в това число на язовир "Студена". Водите от язовира се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване. В месечните заявки ВиК Перник заявява и води за промишлени цели, които могат да се използват и за производство на електроенергия. През 2018-2019 г. язовир ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим", каза министърът.
Картината на проблема с водата бе допълнена от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Стана ясно ,че обеми от язовир "Долна Диканя" биха могли да бъдат прелети в язовир "Студена". Проблемът се явява обаче във факта, че водата не е годна за пиене.
Нанков поясни, че това е съгласно пробите, които излязоха от ВиК - Перник. „Чакаме в понеделник да излязат от "Софийска вода" ЕООД. Този източник, който кметът предложи, трудно ще бъде въведен в експлоатация и реализиран", заяви още Нанков. Той изтъкна, че е разбрал вчера и от медиите, че не само в Община Перник, а и в други райони, в които в момента има нарушен режим.
Тези констатации на зам.-министъра предизвикаха гнева на опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е парламентарната й група е шокирана от факта, че заместник-министър е разбрал от медиите, че освен в Перник и в други градове има режим. „Това изречение казва всичко и потвърждава вчерашните ни думи за безхаберие и безсилие. Областният управител на Перник вчера чак на третата година от управлението според заместник-министъра била разбрала, че има правомощия и задължения по въпроса със снабдяването на вода в Перник“, изтъкна още Нинова. Според нея управляващите ще вземат една-две оставки, за да потушат напрежението в Перник, но това не решава проблема.
Зам.-министър Нанков отговори на лидера на опозицията пред журналисти. Той заяви, че не продава слухови апарати. Според него „шокираните“ трябва да слушат по-внимателно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Не продавам слухови апарати, но шокираните да слушат по-внимателно

Зам.-министър Николай Нанков: Не продавам слухови апарати, но шокираните да слушат по-внимателно

21 Ноември 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Не продавам слухови апарати, но шокираните да слушат по-внимателно. Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на декларацията на Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Аз съм шокиран от медиите и научих от медиите какви глупости са говорили. За Перник защо не сме взели оставката по-рано на ВиК управителя, защото не е въвел по-рано режима, а в Плевен и Ловеч защо са въвели по-рано режим. Те използват антитези", коментира Нанков. Той посочи, че в Перник водният режим е закъснял. "Водният режим се стартира и спира със заповед на кмета. "Втората лъжа и втората манипулация, че съм обвинил кмета на Перник. Напротив, с него работим много добре. Много избирателно слушат и не чуват особено добре, но това са вече може би други проблеми, които аз нито мога да излекувам, нито мога да им правя оценка. На трето място темата с водоснабдителната мрежа на Перник. Малко да седнат и да четат и осмислят. Има водни експерти в групата на БСП - Манол Генов, той е експерт и по избори. Костадинов също разбираше от ВиК. Да видят предния програмен период, когато друг беше кмет, да видят защо тогава местнат авласт не реализира своя проект с европейски средства", допълни още Нанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще вземете една-две оставки, за да потушите напрежението в Перник, но това не решава проблема

Корнелия Нинова, БСП: Ще вземете една-две оставки, за да потушите напрежението в Перник, но това не решава проблема

21 Ноември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще вземете една-две оставки, за да потушите напрежението в Перник, но това не решава проблема.
Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Шокирани сме от факта, че заместник-министър тук каза, че е разбрал от медиите, че освен в Перник и в други градове има режим. Това изречение казва всичко и потвърждава вчерашните ни думи за безхаберие и безсилие. Областният управител на Перник вчера чак на третата година от управлението според заместник-министъра била разбрала, че има правомощия и задължения по въпроса със снабдяването на вода в Перник. Това казва всичко какви хора назначавате", посочи Нинова. Тя обърна вниманеи, че управляващите са прехвърлили вината на ВиК операторите, на кметовете. "Вчера г-н Нанков си позволихте да обвините националната криза с водите кмет на БСП. Щях да ви питам вчера кметът на Перник чий беше. Кметът на Шумен какъв е? А на Ловеч?Поне в тази огромна национална криза да не подхождате така. Няма никакво значение какъв е кмета", посочи още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Водата в язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене

Зам.-министър Николай Нанков: Водата в язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене

21 Ноември 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Обеми от язовир "Долна Диканя" биха могли да бъдат преляти в язовир "Студена". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на изслушването си в пленарна зала за проблема с водата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Николай Нанков посочи, че обемът на язовира е 2, 7 млн. куб. метра и те биха могли да бъдат преляти към "Студена". "Има проблема по-скоро в случая, че водата не е годна за пиене, съгласно пробите, които излязоха от ВиК - Перник. Чакаме в понеделник да излязат от "Софийска вода" ЕООД. Този източник, който кметът предложи, трудно ще бъде въведен в експлоатация и реализиран", заяви още Нанков. „Ще дам обобщена информация по отношенеи на водната криза в Община Перник. Разбрах вчера и от медиите не само в Община Перник, а и в други райони, в които в момента има нарушен режим“, каза още зам.-министърът. Той посочи, че ВиК Перник е предоставило балансите на водните количества в тялото на язовир "Студена". Заместник-министърът поясни, че язовирът е държавна собственост. "С предоставени права за управление на областния управител на област Перник", каза още заместник.министър Нанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.