НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:27


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Васил Тончев, „Сова Харис“: Загуби се гражданското участие в изборите

Васил Тончев, „Сова Харис“: Загуби се гражданското участие в изборите

2 Ноември 2015 | 00:46 | Радио "Фокус"
Васил Тончев – директор на социологическа агенция „Сова Харис“ в интервю за Радио „Фокус“ .

Водещ: Продължаваме в „Това е България“ да следим резултатите от втория тур на изборите. Към момента тече пресконференцията на партията – победител на тези избори, това е ГЕРБ. Безспорно ГЕРБ печелят най-много кметски кресла на тези избори. Сега директно казвам добър вечер на Васил Тончев – директор на Агенция „Сова Харис“. Каква е картината към момента? За кои от областните градове можем да кажем със сигурност вече, че имат своя кмет?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Тончев, „Сова Харис”: Варна си избра легитимен кмет, но той ще започне работата си с много малко подкрепа

Васил Тончев, „Сова Харис”: Варна си избра легитимен кмет, но той ще започне работата си с много малко подкрепа

8 Юли 2013 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Васил Тончев, директор на социологическа агенция „Сова Харис”, в интервю за Агенция „Фокус” за изборите за кмет на Варна.

Фокус: Г-н Тончев, Варна избра кмет – Иван Портних, но отново с ниска избирателна активност и отново с малка преднина от доц. Христо Бозов. На изборите миналата седмица хората очакваха балотаж и затова не гласуваха. Защо на балотажа не излязоха повече хора?
Васил Тончев: Тезата, че са очаквали балотаж и затова не са гласували се оказа несъстоятелна. Голямата част от избирателите не припознават своите представители във властта и в едната, и в другата кандидатура и съответно пак не се отзоваха. Този политически модел, който съществува сега, а това е показателно и за страната, продължава да се възпроизвежда, само че от все по-малко и по-малко хора. По-голямата част от хората продължават да търсят друга възможност за защита на своите политически интереси. Това значи, че властта става все по-несигурна и e очевидно, че трябва да се намерят нови субекти, които могат да обслужат доверието на хората и да бъдат техни представители. Варна си избра легитимен кмет, но той ще започне работата си с много малко подкрепа, което създава предпоставки за много неща, а най-вече за нестабилност на неговите функции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Тончев, „Сова Харис”: Балотажът във Варна ще бъде доста оспорван и седмицата между двата тура ще е решаваща

Васил Тончев, „Сова Харис”: Балотажът във Варна ще бъде доста оспорван и седмицата между двата тура ще е решаваща

1 Юли 2013 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Директорът на социологическа агенция „Сова Харис” Васил Тончев в интервю за Агенция „Фокус” за частичните местни избори за кмет във Варна.

Фокус: Г-н Тончев, очакван ли е резултатът от частичния местен вот във Варна, а именно балотаж между Иван Портних и Христо Бозов?
Васил Тончев: Резултатът е очакван, но имаше и предварителни проучвания, които фактически сочеха това. Ако има изненада това е избирателната активност, която беше изключително ниска и е смущаваща и за гражданската активност, и за гражданското отношение към изборите и към политическия процес в страната.
Фокус: На какво се дължи тази ниска избирателна активност и за какво говори тя?
Васил Тончев: Според мен тя се дължи на това, че хората не са намерили все още алтернатива на статуквото. Това статукво, което е в момента, се възпроизвежда и продължава да се възпроизвежда, но от много по-малко хора и с много по-малка подкрепа. Всъщност тези, които искат промяна, мислят за нещо различно, но поне засега няма необходимите субекти и необходимите лица, които да поведат хората в някаква друга посока, да дадат други възможности и други алтернативи.
Фокус: Какви изводи могат да се направят от резултатите след първия тур на местните избори във Варна?
Васил Тончев: Те са един тест, макар и регионален, за обстановката в цялата страна и че някак си бързи избори в страната, които да доведат до промяна, до отпушване на ситуацията и някакви нови перспективи не може да има.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.