НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:46


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Забравени страници от българската литература: „Илинденски химн“, Теодор Траянов

Забравени страници от българската литература: „Илинденски химн“, Теодор Траянов

3 Август 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Стихотворението "Илинденски химн" е поместено в Списание „Илюстрация Илинден“ от юнския брой от 1934 г. Списанието излиза в София от април 1927 г. до май 1944 г. в 10 книги годишно. Тиражът му варира от 1400 до 5000 броя. Негов редактор е Христо Шалдев. Списанието е издание на Илинденската организация. Автор на „Илинденски химн е “поетът Теодор Траянов. Роден е на 30 януари 1882 г. в Пазарджик и умира на 30 януари 1945 г. в София. Семейството му е свързано с Македония. Баща му е родом от Скопие а майка му Елена Лютова от град Велес. Траянов е участник в Първата балканска война и в Междусъюзническата война. Четник е и в четата на Христо Чернопеев. Траянов е член-учредител на Македонския научен институт. ТеодорТраянов твори в естетиката на символизма. Автор е на поемата "Песен на песните". Негови са стихосбирките "Regina mortua", "Химни и балади", "Български балади" и "Романтически песни".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Земята на българите“, Ангел Каралийчев

Забравени страници от българската литература: „Земята на българите“, Ангел Каралийчев

27 Юли 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Произведението „Крилатият българин“ е поместено в сборника „Родни слова“, излязъл 1942 г. В сборника са събрани разкази, стихотворения и пътеписи на български автори, сред които Христо Ботев, Иван Вазов, Петко Рачов Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин и други. Автор на „Крилатият българин“ е Ангел Каралийчев. Роден е на 21 август 1902 г. в Стражица и умира на 14 декември 1972 г. в София. Каралийчев е български писател и преводач. Завършва дипломация в тогавашния Свободен университет (днес УНСС). Пише разкази за деца и възрастни. Автор е на цикъл от разкази „Ръж“. Най-много текстове Каралийчев създава за деца и юноши. Първата му детска книга е „Мечо“. Негови са още: „Тошко Африкански“, „Ането“, „Житената питка“, както и „Приказен свят“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Илинден“, Лазар Томов

Забравени страници от българската литература: „Илинден“, Лазар Томов

20 Юли 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Настоящият текст е озаглавен „Илинден“ е се публикува по повод 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Текстът е публикуван в Списание „Илюстрация Илинден“ от юнския брой от 1934 г. Списанието излиза в София от април 1927 г. до май 1944 г. в 10 книги годишно. Тиражът му варира от 1400 до 5000 броя. Негов редактор е Христо Шалдев. Списанието е издание на Илинденската организация. Автор на „Илинден“ е тогавашния председател на организацията Лазар Томов. Роден е на 12 ноември 1878 година село Годлево, Разложко и умира на 3 март 1961 г. в София. По време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода на чета в Разложко. Томов участва в Първата световна война. Преподава във Втора мъжка гимназия в София. В периода между 1939-1944 година е председател на Илинденската организация. Издава „Спомени за революционната дейност в Серски окръг“. Участва в подготвянето и издаването на Албум-алманах „Македония“. Член е на Македонския научен институт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Крилатият българин“, Ангел Каралийчев

Забравени страници от българската литература: „Крилатият българин“, Ангел Каралийчев

13 Юли 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Произведението „Крилатият българин“ е поместено в сборника „Родни слова“, излязъл 1942 г. В сборника са събрани разкази, стихотворения и пътеписи на български автори, сред които Христо Ботев, Иван Вазов, Петко Рачов Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин и други. Автор на „Крилатият българин“ е Ангел Каралийчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.