НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:01


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Десислава Танева: Поискала съм становище от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете

Министър Десислава Танева: Поискала съм становище от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете

29 Август 2019 | 09:00 | БТВ, "Тази сутрин"
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ

Водещ: Има ли разминаване между информацията, която подава Българската агенция за безопасност на храните към Световната организация за здраве на животните за броя на евтаназираните прасета и реално умъртвените. Ето писмо, според което в кореспонденция между директора на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев до въпросната организация става ясно, че убитите животни към 3 август са над 120 хиляди. Впечатление прави един от свинекомплексите, този в Голямо Враново. Виждате данните за него. Отново според БАБХ виждаме, че са убити и загробени над 28 хиляди животни. Решихме да проверим дали това е така, защото в разгара на кризата с чумата по свинете собствениците на този свинекомплекс поискаха отсрочка и част от животните му останаха живи. Което означава, че няма как да са убити 28 хиляди прасета. Каква е истината? Включваме сега на живо от Голямо Враново Марияна Трифонова с подробностите и с информация по темата.
Репортер: Намирам се пред свинекомплекса в Голямо Враново, положителните проби за африканска чума тук излязоха на 26 юли. Месец по-късно какво се случва, ще ни каже изпълнителният директор на свинекомплекса Вихрен Димитров. Добро утро. Колко в крайна сметка са евтаназираните животни в свинекомплекса и колко все още са живи? Виждаме, работи си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Към днешна дата огнищата тип „домашна свиня“ са 30

Министър Десислава Танева: Към днешна дата огнищата тип „домашна свиня“ са 30

9 Август 2019 | 10:00 | БНТ, „Сутрешен блок“
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ БНТ

Водещ: Министърът на земеделието Десислава Танева е вече гост в студиото на сутрешния блок. Здравейте и добре дошли.
Десислава Танева: Здравейте. Добро утро и на всички зрители.
Водещ: Г-жо Танева, на финала сме на една седмица, в която България получи средства от Европейката комисия за борба с африканската чума по свинете (АЧС), но протестите срещу умъртвяването на животните продължават. Каква е равносметката към днешна дата? Колко са огнищата в България?
Десислава Танева: Към днешна дата са 30 огнищата тип „домашна свиня“ в Северна България основно, от които 30 огнища 6 са в промишлени свинекомплекси. Единственото, което мога да допълня е, че 27 юли е последната дата, на която сме установили такова огнище тип „домашна свиня“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Летните месеци са пик на заразата от свинска чума

Министър Десислава Танева: Летните месеци са пик на заразата от свинска чума

1 Август 2019 | 10:00 | бТВ, „Тази сутрин“
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: „Тази сутрин“ продължава заедно с министъра на земеделието. Ексклузивно интервю с Десислава Танева, защото както виждате, следите и новините, чумата по свинете се разраства, обхваща все повече области. Има призив в немалко от тях хората сами да умъртвят животните си, независимо че са здрави. Планират се обаче и протести на тази тема. Добро утро казвам на министър Десислава Танева.
Десислава Танева: Добро утро. Добро утро и на всички зрители.
Водещ: Г-жо Танева, неспасяемо изглежда положението вече.
Десислава Танева: Положението е изключително тежко и ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете (АЧС). Доколко ще ограничим това заболяване, а в последствие да предприемем допълнителни действия и мерки за изкореняването зависи само от съвместните усилия на всички, от всички нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Имаме 22-о огнище на африканска чума

Министър Десислава Танева: Имаме 22-о огнище на африканска чума

27 Юли 2019 | 09:30 | Нова телевизия „Събуди се“
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия

Водещ: Добро утро казвам сега на министъра на земеделието Десислава Танева. Здравейте. Добре дошли.
Десислава Танева: Здравейте.
Водещ: Посрещаме деня с още едно огнище, 20 и кое, и второ може би поред. Разбирам, че е в голям комплекс също така. Къде е и колко прасета се отглеждат там?
Десислава Танева: Да, за съжаление пробата бе потвърдена от референтната лаборатория. Имаме 22-о по ред огнище тип „домашни свине“ в същия регион, в промишлен свинекомплекс, тоест, трети поред, пак в Община Сливо поле, Русенско в зоната около сегашните две огнища. И остават останалите случаи на диви свине, които имаме регистрирани за тази година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.